hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Varis tedavisi ertelenmeli mi?

    Varis tedavisi ertelenmeli mi
    expand

    Girişimsel Radyoloji Uzmanı Dr. Rengin Türkgüler, pandemi döneminde gerekli önlemler alındığı sürece varis tedavisinin ertelenmesine gerek olmadığını belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Varisli damarlar, genellikle mavi veya koyu mor görünen genişlemiş, şişmiş ve kıvrımlı damrlardır. Damarlardaki hasarlı valfler kanın yanlış yönde akmasına veya birikmesine yol açtığında varis meydana gelir. Yetişkinlerin yüzde 23'ünden fazlasının varisli damarlardan etkilendiği görülmektedir.

    Hamile kadınlar varisli damarlara daha duyarlıdır. Belirtiler arasında ağrıyan bacaklar, şişmiş ayak bilekleri ve örümcek damarları sayılabilir. Fazla kilolu kişilerde varis riski artar.

    Varis nasıl tedavi edilir?

    Bacaklardaki ağrı veya rahatsızlığı azaltmak, bacak ülseri, cilt renginin bozulması veya şişlik gibi komplikasyonları gidermek için tedavi gerekebilir. Hasta eğer risk kapsamında değilse pandemi nedeniyle alınan ileri seviye önlemler sayesinde ertelenmesi gerekmez.

    Varisli damarlar büyükse, cerrahi olarak çıkarılmaları gerekebilir. Bu genellikle genel anestezi altında yapılır. Çoğu durumda, hasta aynı gün eve gidebilir, her iki bacağına da ameliyat gerekirse, hastanede bir gece geçirmeleri gerekebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Lazer tedavileri genellikle daha küçük damarları ve ayrıca örümcek damarlarını kapatmak için kullanılır. Yavaş yavaş solan ve kaybolan damara güçlü ışık patlamaları uygulanır.

    Ligasyon ve sıyırma

    Biri hedef damarın üst kısmında hastanın kasığına yakın, diğeri de ayak bileğinden veya dizden bacaktan aşağıya doğru iki kesi yapılır. Damarın tepesi bağlanır ve kapatılır. İnce, esnek bir tel damarın altından geçirilir ve ardından damarı da alarak çekilir.

    Bu prosedür genellikle belden uyuşturma veya genel anestezi gerektirebilir. Kanama riski nedeniyle en az 1 gece hastanede kalmak gerekebilir. Ligasyon ve sıyırma bazen morarma, kanama ve ağrıya neden olabilir. Çok nadir durumlarda derin ven trombozu olabilir.

    Ameliyattan sonra, çoğu hastanın aktif yaşantısına dönmeden önce iyileşmesi için 1-3 haftaya ihtiyacı olacaktır. İyileşme süresi boyunca kompresyon çorapları giyilir.

    Bu tedavi kesi ve dikiş içerdiği için uzun soluklu bir tedavidir ve kliniğimizde tercih edilmemektedir.

    Skleroterapi

    Küçük ve orta büyüklükteki varisli damarlara, onları yaralayan ve kapatan bir kimyasal enjekte edilir. Birkaç hafta içinde iyileşme sağlanmış olur. Bazı damarlara birden fazla kez enjekte edilmesi gerekebilir.

    Radyofrekans ablasyonu

    Diz üstü veya altından ve ultrason taraması yardımıyla küçük bir kesi yapılır; damar içine dar bir tüp (kateter) geçirilir. Kateterin içine radyofrekans enerjisi yayan bir sonda yerleştirilir. Radyofrekans enerjisi damarı ısıtır, duvarlarının çökmesine neden olur, etkili bir şekilde kapatır. Bu prosedür daha büyük varisli damarlar için tercih edilir. Radyofrekans ablasyon genellikle lokal anestezi ile yapılır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Endovenöz lazer tedavisi

    Hastanın damarına bir kateter yerleştirilir. Kateterden küçük bir lazer geçirilir ve hedef damarın tepesine yerleştirilir; damarı ısıtan kısa enerji patlamaları sağlanarak tedavi edilir.

    Bir ultrason taraması yardımıyla, lazer damarın sonuna kadar itilerek yavaş yavaş yakılır ve tedavi tamamlanır. Bu işlem lokal anestezi altında yapılır. Kesi ve dikiş gerektirmez, kan alma iğnesi gibi ince bir iğneyle yapılır. Ligasyon ve sıyırmaya kıyasla hemen hemen hiç sıkıntısı olmayan bir tedavi şeklidir.

    Eğer varis nedeniyle bacaklarınızda ağrı ve şişme varsa size en uygun tedavi yöntemi için alanında uzman bir doktordan bilgi alabilirsiniz.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow