hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hierapolis Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir? Hierapolis Antik Kenti Tarihi Ve Özellikleri...

    Hierapolis Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir Hierapolis Antik Kenti Tarihi Ve Özellikleri...
    expand

    Hierapolis Antik Kenti ülkemizdeki önemli kültür miraslarından bir tanesidir. Her sene buraya pek çok yerli ve yabancı turist gelmektedir. Bunun yanında bölge doğal güzelliklere de sahip olduğu için görülmeye değerdir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hierapolis antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir?

     Hierapolis antik Kenti, Türkiye'nin Denizli ilinde bulunur. Denizli'nin yaklaşık olarak 17 km kuzey bölgesinde yer almaktadır. Denizli merkezden Pamukkale yoluna girerek yaklaşık 20 dakika gittikten sonra Antik Kente ulaşabilirsiniz. Bunun yanında bölgeye özel turlar ile de gitmek mümkündür.

     Özel araç ile gidecek olanların Denizli'den Pamukkale istikametinde hareket etmeleri gerekir. Antik Kente yol tarif eden tabelaları takip ederek yaklaşık 20 dakika içerisinde Hierapolis Antik Kentine ulaşabilirsiniz.

     Toplu taşıma ile gidecek olanların ise Denizli otogarından kalkan minibüslere binmeleri gerekmektedir. Bu minibüsler ise Antik Kente 25 dakika da gitmektedir.

     Hierapolis Antik Kenti Tarihi ve Özellikleri

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Hierapolis Antik Kenti, Denizli ilinin Pamukkale ilçesinde bulunmaktadır. Bu kentin arkeolojik kazılarda elde edilen bilgiler doğrultusunda bir Frigya kenti olduğu düşünülmektedir. Helenistik Dönem öncesinde isminin ne olduğu bilinmemektedir. Bu şehir Bergama Kralı II. Eumenes döneminde M.Ö. 2. yüzyılda kurulmuştur. Bergama'nın ünlü kurucusu olan Telephos'un karısı Amazonlar Kraliçesi Hiera nedeni ile ismi Hierapolis olmuştur.

     Hierapolis, yaşanan büyük depremler nedeniyle Helenistik dönemdeki özelliklerini kaybetmiştir. Romalılar Döneminde ise şehir tekrardan canlandırılmıştır. İsa'nın 12 Havarisi arasında yer alan Philippus da burada öldürülmüştür. Bu nedenle mezarı ile Direkli kilise burada bulunur. Bu sebeple de bölge Hristiyanlık için oldukça önemlidir.

     Hierapolis şehri, termal sağlık merkezi olarak da kullanılmıştır. Buradaki su kaynaklarının şifalı olduğuna inanılmaktadır. Geçmişten günümüze pek çok ziyaretçi bu sulardan şifa bulmak adına bölgeye gelmiştir.

     Eski kaynaklarda yer alan bilgilere göre burada metal ve taş işletmeciliği yapılmaktaydı. Bunun yanında dokuma kumaşları ile de ünlüymüş. Büyük Konstantin zamanında Frigya'nın başkenti bu şehir olmuştur. Bizans döneminde ise Piskoposluk merkezi haline gelmiştir. Günümüzde UNESCO dünya Miras Listesinde yer almaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Hierapolis Antik Kentinde gezilecek pek çok yer bulunmaktadır. Frontinus Caddesi 4 metre genişliğindeki bir caddedir. Bu caddenin şehrin an caddesi olduğu düşünülür. Agora; M.Ö. 7. yüzyılda meydana gelen büyük deprem öncesinde yerleşim dışında nekropolis ve atölye amaçlı kullanılmıştır. Depremin meydana gelmesinin ardından Hierapolis Ticaret Agorası haline gelmiştir.

     Kuzey Bizans Kapısı, Güney Kapısına simetrik bir şekilde Bizans Döneminde inşa edilmiştir. Bu kapı şehrin anıtsal girişi olarak da bilinmektedir. Kuzey kapısı devşirme malzemeler ile yapılmıştır. Kare plana sahip olan kuleler ile de kapının desteklenmesi sağlanmıştır.

     Güney Bizans Kapısı ise traverten bloklar ile mermer devşirme malzemelerden inşa edilmiştir. Tritonlu Çeşme binası; Apollon Tapınağının yakınındaki çeşme binası ile kentin en büyük iki anıtsal yapısından biri olma özelliğine sahiptir.

     Gymnasium, sütun dizisi ile üzerinde bulunan yapının gynasium olduğunu gösteren yazıtlı arşitrav parçası ile oldukça dikkat çeken tarihi eserlerden biridir. İon Sütun Başlıklı Ev, tiyatro'ya giderken ikinci bir uzun yol üzerinde dikkati çekmektedir. Üzerinde Bizans öncesi döneme ait olan yazıtlar bulunur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Apollon Kutsal Alanı, Hierapolis şehrinin en önemli tanrısı için yaptırılmış olan bir anıttır. Latrina, depremde yıkılmıştır. Ancak yapının tüm parçaları günümüze kadar korunmuştur. Su Kanalları ile Nympheumlar, çevrede bulunan tepelere inşa edilmiştir. Bu yapılar şehrin su ihtiyaçlarını karşılamaktaydı.

     Plutonium Kutsal Alanı, Cehennem Kapısı ismi ile de bilinmektedir. Bu kapı Antik Dünyada ölüler diyarına geçiş kapısı olarak görülmekteydi. Surların büyük bir bölümü yıkılmış olsa da buralarda 24 tane kare planlı olan kule bulunmaktadır. 4 giriş kapısından ikisi anıtsal kapı ikisi ise küçük kapı olarak bilinmektedir.

     Tiyatro, dört ada üzerine kurulmuştur. Cavez diazoma bölümünden iki ayrı bölüme ayrılmıştır. Sahne binası ise, logeion ve geniş sahne arkası bölümüne sahiptir. Bu bölüm skene ile de bağlantılıdır.

     Direkli Kilise, M.S. 7. yüzyılda inşa edilmiştir. 3 nefli bir yapıya sahiptir. Nefler arasında bulunan geçitler büyük ve küçük direkler ile birbirinden ayrılmaktadır. Katedral, Hierapolis şehrinin en önemli dini merkezlerinden biridir. Bu yapı Hristiyanlık için oldukça değerlidir. Domitian Kapısı, şehrin kuzey bölgesinde yer almaktadır. 3 gözlüdür. İki yanında yuvarlak kuleler yer almaktadır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow