hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Knidos Plajı Nerede, Nasıl Gidilir? Knidos Plajı Ücretli Mi, Denizi Nasıl?

    Knidos Plajı Nerede, Nasıl Gidilir Knidos Plajı Ücretli Mi, Denizi Nasıl
    expand

    Knidos, Marmaris bölgesinden yaklaşık 110 km uzaklıkta yer almaktadır. Datça ile uzaklığı ise yaklaşık 35 km mesafedir. Burası Tekirburnu mevkiinde yer alır. Datça'nın en batısında bulunan bölgedir. Burası Ege ile Akdeniz'in birleştiği noktada bulunmaktadır. Knidos döneminde önemli liman kentlerinden biri olma özelliğine sahiptir. Tatilciler için de gezilip görülecek yerlerden bir tanesidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

      Knidos Plajı Nerede, Nasıl Gidilir? 

     Knidos, Datça'ya bağlı olan Yazı Köyü içerisinde bulunan bir tatil beldesidir. Datça ile uzaklığı yaklaşık 33 km civarıdır. Burası Anadolu'nun güneybatı bölümündeki anakaranın ön kısmında yer alan Kap Krio isimli ada üzerine kurulmuş bir yerleşim birimidir.

     70 km uzunluğu bulunan Datça'nın uç kısmında bulunmaktadır. Ege ile Akdeniz'in birleştiği noktada Tekir Burnu isimli yerde kurulmuştur. Burası batı Anadolu bölgesindeki önemli yerleşim alanlarından biridir. Kentin batı ve doğu bölgelerinde iki adet liman vardır. Ticari nedenler dolayısıyla kent M.Ö. 4. yüzyılda şimdiki bölgeye taşınmıştır.

     Datça ile 35 km'lik bir kara yolu ile bağlanmıştır. Denizden de Knidos Antik Kentine ulaşım sağlanabilmektedir. Özellikle turizm sezonunda tekneler ve yatlar ile buraya ulaşım sağlanabilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Antik dönemlerde olduğu gibi günümüzde de deniz yolculuğu burada sıklıkla gerçekleşmektedir. Bu şekilde tatilciler deniz manzaralarının tadını çıkarabilirler. Bunun yanında tarihi dönemlere ait kalıntıları gezme şansınız da bulunmaktadır.

     Knidos Plajı Ücretli mi, Denizi Nasıl?

     Knidos Plajı merkezden yaklaşık 35 km uzaklıkta bulunmaktadır. Burası antik dönemlerde liman kenti olarak kullanılmıştır. Bu nedenle tarihi kalıntıları görmek mümkündür. Buraya gelen tatilciler hem tarihi eserleri gezebilir hem de antik limanda yüzebilirler.

     Büyük liman bölgesinde ılgın ağaçları bulunur. Bu ağaçların gölgesinde dinlenerek doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Denizde, deniz çayırları bulunur. Bu durum, burada denize girmek isteyenleri rahatsız edebilmektedir. Ancak deniz çayırları, denizin ne kadar temiz ve sağlıklı olduğunun bir göstergesidir.

     Knidos sahilinde bir restoran vardır. Bölgeden Palamutbükü minibüsleri de geçmektedir. Knidos bölgesinin güneyinde bulunan sahilde de denize girmek mümkündür. Bu sahil kuzey rüzgarlarına açıktır. Bu nedenle belli dönemlerde dalgalı olabilmektedir.

     Knidos'ta iç ve dış liman isimli doğal bir oluşum bulunur. Bu da bölgenin turistler tarafından ilgi görmesine sebep olmaktadır. Şehrin duvarları dört km'dir. Knidos içerisinde iki tane antik tiyatro kalıntısı bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi 20.000 biri ise 5000 kişilik kapasiteye sahiptir. Buradaki deniz oldukça temiz ve berrak bir yapıya sahiptir. Deniz manzarası da oldukça güzeldir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Dönemin Karia uygarlığının önemli liman kentlerinden biri de Knidos liman şehriydi. Bu nedenle burada Helenistik döneme, Roma dönemine ve Bizans döneminin izleri görülmektedir. Bölgede pek çok tarihi kalıntı vardır.

     Strabo isimli tarihçi Knios'un güzellik tanrıçası Afrodit için kurulan bir kent olarak tanımlamaktadır. Şehrin tepelerinin etek kısımlarında duvarlar bulunur. Bu duvarlar Akrapolis için bir kalkan niteliği görmektedir. Akrapolis yanında burada Odeon, iki amfi tiyatro, Korint tapınağı, İyon büstleri yer almaktadır.

     Knidos tepelerine çıkıldığı zaman manzara oldukça güzel görülmektedir. Burada bir tarafta Ege denizini diğer tarafta ise Akdeniz'i görmek mümkündür. Bunun yanında çevrede plajlar da bulunmaktadır.

     Knidos'un yakınında bir restoran bulunur. Bu restoran sadece yaz aylarında müşterilerine hizmet vermektedir. Knidos'ta bulunan Dor Tapınağı ile Sunağı, Meclis Binası, Yuvarlak tapınağı ve sunağı, Korinth Tapınağı, Tiyatro, mevsimleri ve saati gösteren bir güneş saati, Dionysos Tapınağı ile Stoası, Odeon, Yamaç Evleri, Demeter Kutsal Alanı, Nekropol ve Kap Krio Yarımadası önemli tarihi yapılar arasında yer almaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Knidos önceleri bir ada şehri olarak kurulmuştur. Sonrasında ise bu şehir yarımadaya taşınmıştır. Zaman içerisinde çok güçlenen bu şehir sonraları Dorlar'ın hakimiyetine girmiştir. Buradaki halk Yunanca konuşmaktaydı. Bunun yanında barbar bir kabileydi. Bu nedenle şehirde karanlık dönemler de yaşanmıştır.

     Knidos sonraları bölgenin önemli sanat, ticaret ve kültür merkezi haline gelmiştir. Burası zaman içerisinde bilim ve sanat yuvası olmuştur. Yunan güzellik tanrıçası olan Afrodit'in ilk çıplak heykeli Knidos halkı tarafından satın alınarak Afrodit tapınağına yerleştirilmiştir.

     Knidos zamanın en büyük ikinci tıp okuluna da sahipti. 6. yüzyıldan sonra burası Arapların ve korsanların akınları sebebi ile terk edilmiştir. Günümüzde yerli ve yabancı turistler bu antik kenti gezmek ve denize girmek için bölgeyi ziyaret etmektedir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow