hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Nişabur Nerede, Nasıl Gidilir? Nişabur Gezilecek Yerler Nelerdir?

    Nişabur Nerede, Nasıl Gidilir Nişabur Gezilecek Yerler Nelerdir
    expand

    Nişabur, İran’ın kuzeydoğusu olan Horosan bölgesinde yer almaktadır. Nişabur isminin Türkçe anlamı Yeni Şabur Kenti olarak geçmektedir. Binalud Dağ eteklerine özel olarak kurulmuş olan kent içerinde önemli medreseler de yer almaktadır. Nişabur şehri ilk olarak 3. Yüzyılda kurulmuş ve kuruluşunu ise Pers İmparatoru olan 1. Şabur gerçekleştirmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Nişabur şehri en verimli ve zengin dönemini 10. Yüzyıl içerisinde geçekleştirmiş ve 13. Yüzyılda ise farklı istila ve depremler ile birlikte zarar görmeye başlamıştır. Şehir daha sonraki bakımlarda ise hasarını gidermiş ve günümüze kadar ulaşmıştır.

     Nişabur Nerede, Nasıl Gidilir?

     Dünyanın yarı değerli taş ihtiyacını yaklaşık 2 bin yıldan beri tek başına karşılamakta olan Nişabur bölgesi, İran ülkesindeki Horosan bölgesinde yer almaktadır. Şehrin çevre civarlarında farklı turkuaz madenleri yer alıyor. Binauld dağları adı verilen bölgenin eteklerinde ye alan Nişabur kenti ova üzerinde kurulmuştur. Nişabur’a gitmek için havayolunu tercih etmek doğru bir seçim olmayacaktır. Çünkü Nişabur’da herhangi bir havalimanı yer almamaktadır. Nişabur’a gidebilmek için Mashad ve Tahran bölgelerine gitmek ve oradan da tren ya da minibüs yolu ile ulaşım yapılabilmektedir.

     Nişabur Gezilecek Yerler Nelerdir?

     Ünlü şair Ömer Hayyam’ın doğmuş olduğu şehir olma özelliğine sahip olan Nişabur, tarihi açıdan köklü bir geçmişe sahip olmaktadır. Nişabur şehrinin yakınlarında yer alan bir diğer şehir ise Meşhed şehridir. Meşhed şehir merkezine yaklaşık 20 km uzaklıkta bulunan bir şehirde Tus şehridir. Tus şehri 1220 ile 1250 yılları arasında yapılan Moğol istilası sırasında oldukça tahrip edilmiş ve zarar görmüştür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Döneminde oldukça fazla eser yer alan şehirde günümüzde sadece Emeviler döneminden kalan birkaç eser ve Firdevs’in mezarı kalmıştır. Ziyaretçiler tarafından bu bölgeler sıkça ziyaret edilmektedir. Bu özellikten dolayı Nişabur şehrinin için çeşitli tarihi yapı bulunmakta ve Nişabur’a yolu giden kişilerin gezmesi gereken yerler oldukça fazladır. Nişabur’da gezilmesi gereken yerlerin başında ilk olarak Ömer Hayyam Türbesi yer almaktadır.

     Ömer Hayyam Türbesi:

     1048 Yılında Selçuklu İmparatorluğu egemenliğinde olan Nişabur’da dünyaya gelen Ömer Hayyam, en ünlü İranlı şairlerin başında geliyor. Aynı zamanda o dönemde en bilinen alimlerden olan Ömer Hayyam İbn-i Sina’yı da manevi hocası olarak görmüş bir şairdir. Felsefi ve bilim alanlarında da başarılı olan Hayam, 1131 yılında 83 yaşındayken vefat etmiştir. Hayatta olduğu süre boyunca birçok alanda başarılar yakalamış ve sayısız eserleri dünyaya kazandırmıştır. Nişabur’da kendi adına sahip olan anıt mezarı bulunan Ömer Hayyam Türbesi yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından binlerce kez ziyaret edilen türbe olma özelliğine sahiptir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Ömer Hayyam Rasathanesi (Aflak Namaye):

     Ünlü şair olan Ömer Hayyam’a özel olarak yapılmış temsili bir rasathane olan Ömer Hayyam Rasathanesi, çini süslemelerine sahiptir. Göz alıcı ve eşsiz güzelliğe sahip olan Ömer Hayyam Rasathanesi, Nişabur’da yer alan Ömer Hayyam Türbesi’nin yakınlarında yer almakta ve bölgeye giden kişilerin keşke görebilseydim diyebilecek oldukları bölgelerin de başında gelmektedir. Bölge günümüzde sayısız ziyaretçileri ağırlamaktadır. Özel güvenlik kameraları ile 7/24 gözetim altında olan rasathaneye giriş için bir merdiven bulunmakta ve ziyaretçiler merdiven ile birlikte at ve diğer askerlerin yer aldığı taş heykellere ulaşması sağlanmaktadır.

     Ferüdittin Attar Türbesi:

     Mevlana’nın hocası ve Ömer Hayyam’ın çağdaşı olarak adlandırılan Ferüdittin Attar, İranlı Müslüman ve Şair olarak bilinmektedir. Nişabur şehrinde doğma ve büyüme olan Attar, İran şiirine sayısız katkıları olmuştur. Küçük yaşlardan itibaren çeşitli işler yapmış olan Attar, zor geçen çocukluk dönemi sonrasında da uzun yıllar yaşamayı başarmıştır. Yaşamı boyunca başta Mısır, Şam, Irak, Mekke, Medine, Hindistan ve Türkmenistan gibi çeşitli yerleri gezmiş ve buralarda ilim irfan dağıtmasının ardından doğduğu şehir olan Nişabur’a geri dönmüştür. Daha sonra 1221 yılında Nişabur şehri Moğol istilasına uğramış ve bir Moğol askeri tarafından Ferüdittin Attar şehit edilmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Şehit edildiği bölgeye gönülmüş olan Ferüdittin Attar’ın daha sonra gömüldüğü bölgeye türbesi yaptırılmıştır. Uzun yıllar bakım ve düzenli olarak korunmakta olan Ferüdittin Attar Türbesi’nin bölgesinde bir bahçe ve türbeye inmek için merdiven bulunuyor. Özellikle mezarın başında yer alan taş ve üzerindeki diğer yapıtlar görsel şölen sunmakta ve mutlaka gezilmesi gereken yerlerin başında yer almaktadır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow