hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2014 FIFA Dünya Kupası F Grubu: İran

    2014 FIFA Dünya Kupası F Grubu: İran
    expand

    Brezilya'nın evsahipliği yapacağı 20. FIFA Dünya Kupası'nda İran Milli Takımı, Arjantin, Bosna Hersek veNijerya'nın bulunduğu F Grubu'nda mücadele edecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    F Grubu'nda ilk ikiye girmek için çaba harcayacak İran Milli Takımı'nın kupaya katılma mücadelesi, öne çıkan oyuncuları, aday kadrosu ve Dünya Kupası geçmişiyle ilgili ayrıntılar şöyle:

    - Kupaya katılma mücadelesi

    Manchester United'da Alex Ferguson'ın yardımcılığını üstlenen, Real Madrid'de teknik direktörlük koltuğuna oturan, son olarak da ülkesinin milli takımını çalıştıran Portekizli Carlos Queiroz'un yönetimindeki İran, Asya elemelerine 2. turdan başladı. İki maç sonunda Maldivler'e 5-0 üstünlük sağlayan İran, grup aşaması olan 3. tura adını yazdırdı.

    Katar, Bahreyn ve Endonezya'nın bulunduğu E Grubu'nda yer alan İran, 6 karşılaşma sonunda 3 galibiyet, 3 beraberlik alarak 12 puanla grubu lider bitirdi ve 4. tura yükseldi. İran, 3. turda gruplarını ilk iki sırada bitiren 10 takımın 5'erli iki grupta mücadele ettiği 4. turda, A Grubu'nda Güney Kore, Özbekistan, Katar ve Ürdün ile yarıştı. 8 maçta 5 galibiyet, 2 yenilgi elde eden İran, 16 puan toplayarak grubunu lider tamamladı ve Dünya Kupası'nın yolunu tuttu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İran, Brezilya 2014 biletini şu sonuçlarla aldı:

    2. tur

    İran-Maldivler: 4-0
    Maldivler-İran: 0-1

    3. tur

    İran-Endonezya: 3-0
    Katar-İran: 1-1
    İran-Bahreyn: 6-0
    Bahreyn-İran: 1-1
    Endonezya-İran: 1-4
    İran-Katar: 2-2

    4. tur

    Özbekistan-İran: 0-1
    İran-Katar: 0-0
    Lübnan-İran: 1-0
    İran-Güney Kore: 1-0
    İran-Özbekistan: 0-1
    Katar-İran: 0-1
    İran-Lübnan: 4-0
    Güney Kore-İran: 0-1

    - Öne çıkan oyuncuları

    Daha önceki turnuvalarda Ali Daei, Mehdi Mahdavikia, Khodadad Azizi, Karim Bagheri gibi oyuncuların forma giydiği İran'ın en önemli kozu, kariyerinin büyük bölümünü (2006-2012) İspanya'nın Osasuna kulübünde geçiren, şu an ise El-Kuveyt takımında top koşturan orta saha oyuncusu Javad Nekounam olacak. Asya elemelerinde kaydettiği 6 golle İran'ın en fazla gol atan ismi Nekounam, aynı zamanda takım kaptanı. İran'ın diğer dikkat edilmesi gereken isimleri ise Fulham'ın hücuma dönük orta sahası Ashkan Dejagah, İspanya'nın Las Palmas takımında oynayan Nekounam'ın Osasuna'dan takım arkadaşı Masoud Shojaei, kariyerine ülkesinde devam eden Andranik Teymourian ve İngiliz takımı Charlton Athletic'in oyuncusu Reza Ghoochannejhad.

    - Dünya Kupası geçmişi

    İran Milli Takımı, dünya kupasına daha önce 3 kez katıldı. 1930 ile 1970 yılları arasındaki turnuvalara katılmayan "Pers Prensleri" lakaplı takım, kupadaki ilk puanını, ilk turnuva deneyimini yaşadığı 1978'de İskoçya ile 1-1 berabere kalarak elde etti. İlk galibiyet için ise 20 yıl beklemesi gerekti. Fransa'da düzenlenen 1998 Dünya Kupası'nın grup maçlarında karşı karşıya geldiği ABD'yi, Estili ve Mahdavikia'nın golleriyle 2-1 mağlup eden İran için bundan daha anlamlı bir 3 puan olamazdı. Sportif yönünden fazla politik bir önem taşıyan maçta, takımının ikinci golünü atan Mahdavikia askerlik hizmetinden muaf oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya kupalarında 9 maç yapan İran, bu maçlardan birini kazandı, 6'sından mağlubiyetle ayrıldı. Turnuvaya son olarak 2006'da katılan İran, Dünya Kupası tarihi boyunca 6 gol attı, kalesinde 18 gol gördü.

    İran'ın dünya kupaları geçmişi şöyle:

    1978 - İlk tur
    1998 - İlk tur
    2006 - İlk tur

    - Aday kadro

    Kaleciler: Daniel Davari (Eintracht Braunschweig), Alireza Haghighi (Sporting Covilha), Sosha Makani (Foolad), Rahman Ahmadi (Sepahan)

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Savunma: Ahmad Alenemeh (Naft Tahran), Jalal Hosseini (Persepolis), Ehsan Hajsafi (Sepahan), Khosro Heydari (Esteghal), Pejman Montazeri (Umm-Salal), Mehrdad Pouladi (Persepolis), Mehrdad Beitashour (Vancouver Whitecaps), Amir Hossein Sadeghi (Esteghal), Hossein Mahini (Persepolis), Mohammad Reza Khanzadeh (Zob Ahan), Hashem Beikzadeh (Esteghlal)

    Orta saha: Javad Nekounam (El-Kuveyt), Ashkan Dejegah (Fulham), Masoud Shojaei (Las Palmas), Ghasem Haddadifar (Zob Ahan), Andranik Teymourian (Esteghal), Reza Haghighi (Persepolis), Bakhtiar Rahmani (Foolad)

    Forvet: Reza Ghoochannejhad (Charlton Athletic), Mohammad Reza Khalatbari (Ajman), Karim Ansarifard (Tractor Sazi), Sardar Azmoun (Rubin Kazan), Alireza Jahanbakhsh (NEC), Mehdi Sharifi (Sepahan)

    - Maç takvimi

    16 Haziran (TSİ: 22.00): İran-Nijerya (Arena da Baixada - Curitiba)
    21 Haziran (TSİ: 19.00): Arjantin-İran (Mineirao Stadı - Belo Horizonte)
    25 Haziran (TSİ: 19.00): Bosna Hersek-İran (Arena Fonte Nova - Salvador)

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow