hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2014 FIFA Dünya Kupası F Grubu: Nijerya

    2014 FIFA Dünya Kupası F Grubu: Nijerya
    expand

    Brezilya'nın evsahipliği yapacağı 20. FIFA Dünya Kupası'nda Nijerya Milli Takımı, Arjantin, Bosna Hersekve İran'ın bulunduğu F Grubu'nda mücadele edecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    F Grubu'nda ilk ikiye girmek için çaba harcayacak Nijerya Milli Takımı'nın kupaya katılma mücadelesi, öne çıkan oyuncuları, aday kadrosu ve Dünya Kupası geçmişiyle ilgili ayrıntılar şöyle:

    - Kupaya katılma mücadelesi

    Aktif futbol yaşamında Belçika ve Fransa'da oynamış, ülkesinin A milli takımının başına geçmeden önce Mali ve Togo milli takımlarında teknik direktörlük yapan Stephen Keshi'nin çalıştırdığı Nijerya, Afrika elemelerine 2. turdan başladı. F Grubu'nda Malavi, Kenya ve Namibya ile mücadele eden "Süper Kartallar", 6 maçta 3 galibiyet ve 3 beraberlikle 12 puan topladı ve yalnızca grup liderlerinin katılabildiği 3. tura yükseldi.

    İki maçlık eleme usulü yapılan 3. turda Etiyopya ile eşleşen Nijerya, deplasmanda Fenerbahçeli Emmanuel Emenike'nin golleriyle 2-1 yendiği rakibini, sahasında da 2-0 ile geçerek 2014 Dünya Kupası'na katılma hakkı kazandı.

    Nijerya, Brezilya 2014 biletini şu sonuçlarla aldı:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2. tur

    Nijerya-Namibya: 1-0
    Malavi-Nijerya: 1-1
    Nijerya-Kenya: 1-1
    Kenya-Nijerya: 0-1
    Namibya-Nijerya: 1-1
    Nijerya-Malavi: 2-0

    3. tur

    Etiyopya-Nijerya: 1-2
    Nijerya-Etiyopya: 2-0

    - Öne çıkan oyuncuları

    Daha önceki turnuvalarda Jay Jay Okocha, Nwankwo Kanu, Rashidi Yekini gibi isimlerin sürüklediği Nijerya, elemelerde kaydettiği 3 golle takımının en fazla gol atan oyuncusu olan Fenerbahçeli Emenike'den, gollerine Brezilya'da da devam etmesini umuyor.

    Avrupa'nın büyük liglerindeki tanınmış futbolcuları bir kenara bırakıp Nijerya liginde form tutmuş oyunculara şans tanımayı tercih eden ve bu hamlesinin meyvesini 2013 Afrika Uluslar Kupası'nda zafere ulaşarak alan teknik adam Keshi'nin elinde, birçok önemli isim bulunuyor. Bunlar arasında kaleci Vincent
    Enyeama (Lille), orta saha oyuncusu John Obi Mikel (Chelsea) ve gol yollarında etkili ayaklar Ahmed Musa (CSKA Moskova), Shola Ameobi (Newcastle United), Victor Moses (Liverpool) sayılabilir. Keshi'nin 30 kişilik aday kadrosusunda Emenike dışında Spor Toto Süper Lig'den 2 isim daha var. Bunlar Fenerbahçe'nin Norwich City'e kiraladığı Yobo ve Çaykur Rizespor'dan Oboabona.

    - Dünya Kupası geçmişi

    Nijerya Milli Takımı, Dünya Kupası'na daha önce 4 kez katıldı. Turnuvadaki ilk tecrübesini ABD 1994'te yaşayan Nijerya, Arjantin ve Bulgaristan gibi güçlü ekiplerin olduğu grubu lider tamamlayarak 2. tura yükseldi ancak kupanın finalisti İtalya'ya uzatma sonunda 2-1 kaybederek elendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sonraki turnuva Fransa 1998'e de katılma hakkı elde eden Nijerya, Paraguay, İspanya ve Bulgaristan'ın önünde grubu lider bitirip adını bir kez daha 2. tura yazdırdı ama bu sefer de Danimarka'ya yenilmekten (4-1) kurtulamadı.

    Dünya kupalarında 14 maç yapan Nijerya, bu maçlardan 4'ünü kazandı, 8'inden mağlubiyetle ayrıldı. Turnuvaya son olarak 2010'da katılan Afrika ülkesi, Dünya Kupası tarihi boyunca 17 gol attı, kalesinde 21 gol gördü.

    Nijerya'nın dünya kupaları geçmişi şöyle:

    1994 - 2. tur
    1998 - 2. tur
    2002 - İlk tur
    2010 - İlk tur

    - Aday kadro

    Kaleciler: Vincent Enyeama (Lille), Austin Ejide (Hapoel Be'er Sheva), Chigozie Agbim (Gombe United), Daniel Akpeyi (Warri Wolves)

    Savunma: Elderson Echiejile (Monaco), Efe Ambrose (Celtic), Godfrey Oboabona (Çaykur Rizespor), Azubuike Egwuekwe (Warri Wolves), Kenneth Omeruo (Middlesbrough), Juwon Oshaniwa (Ashdod), Joseph Yobo (Norwich City), Kunle Odunlami (Sunshine Stars)

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Orta saha: John Obi Mikel (Chelsea), Ogenyi Onazi (Lazio), Ramon Azeez (Almeria), Ejike Uzoenyi (Enugu Rangers), Gabriel Reuben (Beveren), Nosa Igiebor (Real Betis), Joel Obi (Parma), Michael Uchebo (Cercle Brugge), Sunday Mba (Bastia)

    Forvet: Ahmed Musa (CSKA Moskova), Shola Ameobi (Newcastle United), Victor Moses (Liverpool), Emmanuel Emenike (Fenerbahçe), Obinna Nsofor (Chievo), Peter Osaze Odemwingie (Stoke City), Babatunde Michael (Volyn), Nnamdi Oduamadi (Varese), Uche Nwofor (Heerenveen)

    - Maç takvimi

    16 Haziran (TSİ: 22.00): İran-Nijerya (Arena da Baixada - Curitiba)
    22 Haziran (TSİ: 01.00): Nijerya-Bosna Hersek (Arena Pantanal - Cuiaba)
    25 Haziran (TSİ: 19.00): Nijerya-Arjantin (Beira-Rio Stadı - Porto Alegre)

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow