hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bursaspor'un borcu 492 milyon 291 bin 586 lira

    Bursasporun borcu 492 milyon 291 bin 586 lira
    expand
    KAYNAK DHA

    Bursaspor Kulübü'nün toplam borcunun 492 milyon 291 bin 586 TL olduğu açıklandı. Transfer tahtası kapalı olan kulübün; FIFA, Türkiye Futbol Federasyonu Uyuşmazlık Çözüm Kurulu (UÇK) ve yerel mahkemede kesinleşmiş ve devam eden dosyaların 71 milyon 218 bin 301 TL + işlemiş faiz şeklinde ödeme yükümlülüğünün bulunduğu ve bu ödeme yükümlülüklerinin gerçekleşmediği takdirde transfer tahtasının kapalı kalmaya devam edeceği belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bursaspor Kulübü Denetleme Kurulu Başkanı Tayfur Serdar Güllülü, 30 Haziran 2020 tarihli Denetleme Kurulu İnceleme ve Tavsiye Raporunu açıkladı. Açıklamada; Bursaspor Kulübünün toplam borcunun 492 milyon 291 bin 586 TL (63 milyon 956 bin 399 Euro) olduğu kaydedildi.

    Kulübün toplam borcu; 130 milyon 333 bin 569 TLlik ticari borçlar, 103 milyon 122 bin 576 TLlik finansal borç, 94 milyon 49 bin 589 TLlik sportif faaliyet, 53 milyon 726 bin 189 TLlik kamu borçları, 34 milyon 838 bin 192 TLlik yönetici borçları, 25 milyon 5 bin 322 TLlik bilanço dışı borçlar, 13 milyon 376 bin 375 TLlik tahakkuk edilmemiş faiz ve 37 milyon 839 bin 771 TLlik diğer borçlar şeklinde dağılım gösterdi.

    TRANSFER TAHTASININ KAPALI OLMASININ NEDENLERİ

    Transfer tahtası kapalı olan ve mevcut borçlar nedeniyle transfer gerçekleştiremeyen Bursaspor Kulübünün, kesinleşen ve devam eden borçların bilgisi de paylaşıldı.

    FIFA ve UÇKdaki kesinleşmiş dosyalara göre, Bursasporun toplamda 45 milyon 142 bin 615 TLlik borcu bulunuyor. Kulübün; FIFA, UÇK ve yerel mahkemede devam eden dosyalarında ise borç 26 milyon 75 bin 686 TL oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Denetleme Kurulu tarafından yapılan bilgilendirmede; kesinleşmiş dosyalar ile beraber yargılaması devam eden dosyaların da olduğu şekliyle aleyhte sonuçlanması halinde 21.08.2020 TCMB Efektif Kurları ile toplamda 71 milyon 218 bin 301 TL + işlemiş faiz şeklinde bir ödeme yükümlülüğü ile karşılaşacağının görüldüğü, Kulüp Hukuk Deportmanından verilen bilgiye göre ise ödeme yükümlülüklerinin yerine getirilemediği takdirde transfer tahtasının kapalı kalmaya devam edeceği ve ayrıca, eksi puan içeren sportif cezanın uygulanmayacağı, fakat kulüp lisans alınamamasından ötürü yeni sezon başlarında -3 puan cezanın muhtemel olduğu ifade edildi.

    KONKORDATO İLANI ÖNERİSİ

    Raporda, Bursaspor Kulübünün Süper Ligde olduğu dönemde yıllık 120 milyon TL civarı ortalama sabit gelire sahip olduğu, ancak TFF 1inci Lige düşülmesi ile birlikte bu rakamın azami sadece yüzde 25ine kadar indiği belirtildi. Bu duruma yönelik olarak raporda, Denetleme Kurulu tarafından Yukarıda ortaya koyduğumuz 30.06.2020 itibariyle 492 milyon 291 bin 586 TL tutarındaki toplam borç miktarı düşünüldüğünde, Bursaspor A Takımının Süper Lige çıkamaması nedeniyle bu sezon itibarı ile Bursaspor Kulübü Derneğinin borçlarını çevirip TFF 1inci Ligde yoluna devam etmesi mümkün görünmemektedir. Bağlı ortaklıklarının da borca batık durumu da konkordato ilan edip tüm borçların yeniden uzun vadeli olarak yapılandırılmasını, alacaklı muhatapların haciz taleplerini durdurup cari dönem en düşük gider ve en yüksek gelir hedefiyle yola çıkmayı zorunlu kılmaktadır ifadelerine yer verildi.
     
    TRABZONSPOR KULÜBÜ ÖRNEK GÖSTERİLDİ

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Denetleme Kurulu raporunda şu tavsiyelerde bulunuldu:

    Yönetim kurullarına Mali Genel Kurullarda onaylanan bütçenin hesap döneminde yüzde 25ine kadar aşma yetkisi verilmektedir. Tüzüğümüzün 59.3 maddesi 2.fıkrası gereğince bunu aşan ödemelerden Yönetim Kurulunun müştereken ve müteselsilen sorumlu olduğu yazmaktadır. Mali Genel Kurullarda onaylanan yüksek rakamlar baz alındığında ve kulübümüzün içerisinde bulunduğu mali durumda ele alındığında bütçenin + yüzde 25 aşılma ihtimali pekte mümkün gözükmemektedir. Bu nedenle Yönetim Kuruluna tahmini bütçeler üzerinden değil cari yıl gelir bütçesinin (gerçekleşen gelir) yüzde 25ine kadar borçlanma yetkisi verilmesi gerekmektedir. Örneğin; Kulüp 2019 yılında 100 birim gelir elde etmişse kulüp en fazla 125 birim borçlanabilmeli ve 125i aşan rakamdan dönemin Yönetim Kurulu üyeleri sorumlu olmalıdır. Trabzonspor Kulübü yeni tüzüğünde bu uygulamayı başlatmış ve İlgili Yönetim Kurulu üyelerinden kongre sonrası bu doğrultuda tek tek taahhüt almıştır. Devamında iki yılda ilgili kulüpte ekonomik anlamda devrim niteliğinde kararlar alındığı, tasarruflar yapıldığı açıkça ortadadır. Başarılı bir uygulama örneği söz konusu iken ileride yapılabilecek Tüzük Tadili Kongresinde Yönetim Kurulunun Cari yani gerçekleşen bütçe üzerinden sorumlu olduğu şeklinde tüzüğümüzün değiştirilebilir olduğu kanısındayız. Tabii ki Yönetim Kurulu, yüzde 25i aşan durumlarda gerekçeleri ile ek bütçe talebi ile Mali Genel Kurulu toplayabilir yetki verilmesi halinde ek bütçe alabilir.
     
    TÜZÜKTE DEĞİŞİKLİK TALEBİ

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bütçe hesap dönemin 01 Ocak-31 Aralık olması ve en büyük faaliyet alanımız olan Futbol Takımımızın tam sezonunu kapsamaması sebebi ile bilançolara da sağlıklı yansıması söz konusu olmamaktadır. Kurulumuz Bütçe hesap döneminin 01.06-31.05 şeklinde tam 1 sezonu kapsayacak şekilde olması halinde daha sağlıklı verilere ulaşabileceği kanaatindedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüzük Değişikliklerinin ayrı bir Tüzük Tadil Kongresi Yapılarak Görüşülmesi daha sağlıklıdır. Zira sonuçta bir anayasa maddesinin değişimi oylanacaktır. Gündem maddesi olarak değil gündemin kendisi olmalıdır. Tüzüğümüzün birçok tamamlamaya ihtiyacı vardır. Kongre sandık düzeninden, tüzüğe aykırı eylemlere yaptırım uygulanmasına kadar Tüzükte birtakım değişiklikler yapılması gerekmektedir.

    SPOR HUKUKUNUN OLUŞTURULMASI

    Hatırlanacağı üzere 23.06.2019 Tarihinde yapılan Olağanüstü Genel Kurulda Geçmiş Yönetim Kurulu ibra edilmemiş idi. Konu ile ilgili Denetleme Kurulu Olarak Bağımsız Denetim Raporunu ivedilikle tamamlayıp Yönetim Kuruluna konunun Hukuka intikali için talepte bulunmuştuk. Yönetim Kurulu da 2019/102069 Soruşturma Numarası ile Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulunmuştur. Yapılan tahkikat neticesinde konunun Kovuşturmaya Yeri Olmadığına karar verilmek suretiyle konu kapatılmaya çalışılmaktadır. Burada bir konuya dikkat çekmek istiyoruz. Türkiye Cumhuriyetinde kendine münhasır Adalet Bakanlığına Bağlı Adalet Sistemi İçinde bir spor hukuku spor hukuku dalı bulunmadığı için bu tür ibrasızlık durumlarında kanundaki boşluklardan kaynaklı söz konusu konular kapatılabilmekte ve spor kulüplerinin yönetim kurulları Türkiyedeki takımları gerek basiretsizliklerinden gerekse yetersizliklerinden ötürü çevrilemez bir borç yüküne sokup, önlenemez zararlar ettirip sonrasında kendi işlerine dönebilmektedirler. Türkiyedeki tüm spor futbol kulüplerine çağrımız gelin Türkiyede kendine münhasır spor hukukunun kurulmasına ve oluşmasına hep beraber el verelim ve kulüplerimizin yaşamasına imkân sağlayalım.

    KURUMSALLIK VE ŞEFFAFLIK VURGUSU

    Bursaspor Kulübü Derneği Konkordato ilan ettiği taktirde Bilançonun Aktif Tarafındaki 180 ve 280 Nolu Gelecek Aylara ve Yıllara Ait Giderler Hesabı Dönemsellik ilkesine göre Peşin Ödenmiş Bakiyelerden oluşturulup kalan Borçlar Giderleştirilip (ortaya çok ciddi bir zarar çıkacaktır) Bilançonun Pasif Tarafında 381 ve 481 nolu hesaplarda takip edilmelidir. Bu şekilde düzenleme yapılırsa Bursaspor Kulübü Derneğinin gerçek borç ödeme potansiyeli ortaya çıkarılmak suretiyle Yönetim Kurullarının ayağını yorganına göre uzatmaları sağlanabilecektir.

    Bursaspor Kulübünün geleceğini şekillendirmek açısından; kurumsallaşmak, şeffaflık sağlamak, iletişime önem vermek, israfı önlemek ve mali disipline girip sıkı tutmak gibi ilkelerin etrafında birleşilmelidir. Bursaspor Kulübünün başarısı, tüm camianın özlemi, dileği ve ortak hedefi olmalıdır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow