hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarihte bugün: 11 mart

    Tarihte bugün: 11 mart
    expand

    İstanbul Belediye Başkanı Haşim İşçan, 1968'de geçirdiği beyin kanaması sonucu 70 yaşında yaşamını yitirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ahmet Cevdet Paşa'nın oğlu olan Haşim İşcan, 1898 yılında Edirne'de doğdu.
     
    1922'de Mülkiye Mektebi'ni bitirerek bir süre Edirne Kız Öğretmen Okulu'nda ve Edirne Lisesi'nde öğretmenlik yaptıktan sonra özel kalem müdürlüğü, müfettişlik gibi görevlerde bulundu.
     
    1933'te kaymakamlıkla başlayan yöneticilik yaşamını çeşitli illerde valilik yaparak sürdürdü. Valilik yaptığı yerlere çok sayıda okul, hastane, stadyum, park, kütüphane ve halkevi kazandırdı.
     
    Emekli olduğu 1953'e doğru Toprak ve İskan müdürlüğüne atandı. Bu görevi sırasında Romanya, Bulgaristan ve Yugoslavya'dan gelen göçmenlerin yerleştirilmesinde örnek başarılar sergiledi.
     
    1963'te yapılan seçime Cumhuriyet Halk Partisi adayı olarak katıldı ve İstanbul'un seçimle başa geçen ilk belediye başkanı oldu.
     
    İlk iş olarak trafik sıkışıklığını çözecek projeleri devreye soktu. Yeraltı ve yerüstü geçitlerine özel bir önem verdi. Öncelikle Şehremini ve Çarşıkapı geçitlerini bitirdi. Karaköy Yeraltı Geçidi de onun döneminde yapıldı.
     
    Ardından yonca yaprağı biçiminde olan Unkapanı Geçidi'nin temelini attı ve bir yıl gibi kısa bir zamanda inşaatı tamamlattı. Ölümünden sonra isminin verildiği Saraçhanebaşı Geçidi'nin yapımını 2 eylül 1964'te başlattı.
     
    Haşim İşcan döneminde Galata Kulesi restore edilerek turizme açıldı. Taksim Gezisi düzenlendi. Burada çok sayıda dükkan ve bir de gazino hizmete girdi.
     
    İşcan da tıpkı Fahrettin Kerim Gökay gibi turizme önem verdi. Sultanahmet Meydanı'ndaki havuzun yapımı ve Sultanahmet ve Ayasofya Müzesi'nin çevresi aydınlatıldı.
     
    İşcan döneminde, Taşlıtarla, Basınköy, Havacılar Sitesi, Ihlamur Deresi, Zeytinburnu, Ortaköy, Arnavutköy, Üsküdar-Kadıköy, Kadıköy-Selamiçeşme kanal ve kolektör inşaatleri tamamlandı.
     
    Halk arasında 'Haşim Baba' diye anılan İstanbul Belediye Başkanı Haşim İşcan, görevi balşındayken geçirdiği beyin kanaması sonucu girdiği komadan kurtulamayarak 11 mart 1968'de yaşamını yitirdi.
     
    Günün diğer önemli olayları
     
    1941: İngiltere'nin Sofya Elçisi Rendell'a, İstanbul Pera Palas Oteli'nde suikast girişiminde bulunuldu. Olayda dört kişi öldü, Rendell kurtuldu.
    1947: Türkiye, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu'na (IMF) katıldı.
    1949: İsrail ve Ürdün, Rodos'ta ateşkes antlaşması imzaladı.
    1967: Gazeteci Yusuf Ziya Ortaç 72 yaşında İstanbul'da vefat etti.
    1969: Besteci Sadi Işılay 70 yaşında hayata veda etti.
    1976: Eski ABD Başkanı Richard Nixon, Şili'deki seçimler sırasında Salvador Allende'nin seçilmesini önlemek için CIA'e emir verdiğini itiraf etti.
    1980: Gazeteci ve yazar Zekeriya Sertel 88 yaşında Paris'te hayatını kaybetti.
    1985: Konstantin Çernenko'nun 10 marttaki ölümünün ardından Mihail Gorbaçov, Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreterliğine getirildi.
    1988: Montajının tamamı Türkiye'de yapılan ilk F-16, Hava Kuvvetleri'ne teslim edildi.
    1990: Litvanya, tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti.
    1997: Amasya'da el yazması Kuran'ın çalınması olayıyla ilgili yargılanan Ayşegül Tecimer, gıyabında 4.5 yıla mahkum edildi. Tecimer'in ABD'ye kaçtığı öğrenildi.
     
    Tarihte bugün arşivi

    Ekim ayı arşivi
    Kasım ayı arşivi
    Aralık ayı arşivi
    Ocak ayı arşivi
    Şubat ayı arşivi
    1 mart
    2 mart
    3 mart
    4 mart
    5 mart
    6 mart
    7 mart
    8 mart
    9 mart
    10 mart

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow