hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Akıllı telefon pazarında dengeler değişti mi?

    Akıllı telefon pazarında dengeler değişti mi
    expand
    KAYNAKEcevit Bıktım

    Akıllı telefon sektöründe bir yılı daha geride bıraktık. Sektörün geneline bakacak olduğumuz zaman, 2017’de akıllı telefon satışlarının düştüğünü fakat pazardaki kar marjının daha da arttığını görüyoruz. Bu durumun temel nedeni ise Apple, Samsung ve Huawei gibi zirveye oynayan firmaların üst segment modelleri için belirledikleri fiyat etiketler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2017’yi bütün olarak ele aldığımızda, en çok telefon satan ve en fazla kar elde eden firmalar sıralamasında önemli bir değişimin olmadığını görüyoruz. Yani sıralama bazında konuşacak olursak, 2015 ve 2016’daki tablonun 2017’de de değişmediğini savunabiliriz.

    Biraz daha alt sıralara baktığımızda ise Çinli üreticilerin, önlenemez bir yükseliş içerisinde olduğu dikkatlerden kaçmıyor. LG, HTC ve Sony gibi köklü firmalar ise, Çinli üreticiler karşısında erimeye devam ediyor.

    En çok telefon satan Samsung

    Son bir kaç yılda olduğu gibi 2017’de de en fazla telefon satan firma Samsung oldu. Samsung, Türkiye’de dahil birçok ülkede en çok kullanılan akıllı telefon modeli olmaya devam ediyor. Güney Koreli şirketin, en çok telefon sattığı ülke ise Hindistan.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bilindiği üzere Hindistan, Çin’le birlikte dünyanın en kalabalık nüfusa sahip 2 ülkesinden biri. Dolayısıyla bu pazara hükmetmek akıllı telefon üreticileri için büyük bir önem arz ediyor. Hindistan pazarının en büyük dezavantajı ise, ülkenin genelinin düşük bir gelire sahip olması.

    Bu nedenden ötürü, Hindistan’da satılan telefonların çok büyük bir bölümünü orta segmentteki modeller oluşturuyor. Bu da telefon satışlarının fazla, kar marjının ise düşük olmasına neden oluyor.

    En fazla kar elde eden Apple

    Akıllı telefon pazarındaki bir diğer anekdot ise en fazla kar marjına sahip olan şirketin Apple olması. Normal şartlar altında, düz mantık bir şekilde düşündüğümüzde en fazla telefon satan şirketin aynı zamanda en fazla kar marjına da sahip olmasını bekleriz.

    Fakat işler her zaman beklenildiği gibi gitmiyor. Samsung çok telefon satmasına rağmen Apple’ın dörtte biri kadar kar elde edebiliyor. Geçtiğimiz yıl Apple akıllı telefon pazarındaki toplam kar marjının yaklaşık olarak yüzde 80’lik bölümünü tek başına kasasına koymuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Samsung ise en çok telefon satan firma olmasına karşın yüzde 14’lük bir kar marjına sahipti. Geri kalan kısım ise diğer üreticiler arasında bölüşülüyordu. Kısacası akıllı telefon pazarının kaymağını Apple’ın yediğini söylesek sanırım pek de yanılmış olmayız.

    Çinli üreticiler akıllı telefon pazarını ele geçirebilir

    Öte yandan bir de Çinli üreticiler mevcut. 2017’de Çin kökenli firmalar globalleşme üzerine önemli adımlar attı. Bu durum Apple’ın ritmini pek bozmasa da sektördeki diğer isimleri zor duruma düşürebilir.

    Keza Çinli üreticilerin pazar payını arttırmasıyla birlikte, LG, HTC, Sony gibi firmalar olan müşteri kitlesini de kaybetmeye başladı. Android işletim sistemi bazlı, ucuz telefonlar üreten Çinli firmalar, her geçen gün kullanıcı potansiyelini bir tık daha yukarıya taşıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Huawei başta olmak üzere Xiaomi, Oppo, Vivo, Meizu, OnePlus ve ZTE gibi isimler önümüzdeki yıllarda önemli yerlere gelecek gibi görünüyor. Hali hazırda Xiaomi, Hindistan üzerine önemli atılımlar yapmış ve son çeyrekte Samsung’tan fazla telefon satmayı başararak bu pazarın yeni hakimi olmuştu.

    2018’de bazı firmalar kepek indirebilir

    Aynı şekilde OnePlus ve ZTE gibi isimlerde özellikle Amerika pazarında önemli lobi çalışmaları yürümüş ve bu pazardaki paylarını arttırmak için adımlar atmışlardı. Kısacası 2017’nin Çinli üreticiler açısından son derece verimli geçtiğini söylemek mümkün.

    Akıllı telefon sektöründeki temel dengeler, 2017’de pek fazla değişmedi. İlk 3’e, hatta ilk 5’e baktığımızda geçtiğimiz yıllarla aynı isimlerin olduğunu görüyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fakat 2018’de Çinli üreticilerin yükselişi, bazı firmaların kepenk indirme kararı almasına da neden olabilir. Bekleyip göreceğiz.

     

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow