hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Apple’ın geleceği Samsung’a mı bağlı?

    Apple’ın geleceği Samsung’a mı bağlı
    expand

    Apple – Samsung arasındaki amansız rekabet sürerken, iki firmanın birbirleriyle olan işbirliği de hız kesmeden devam ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Apple ve Samsung. Akıllı telefon pazarının zirvesinde bulunan iki firma. Yıllardır bu iki firmanın birbirlerine açtıkları patent davalarını okur dururuz. Genelde kazanan taraf Apple olur. Samsung, Apple’a yüklü tazminatlar öder, sonra başka bir karşı dava açar ve bu süreç böyle devam eder.

    Bu iki rakip firmanın bu kadar büyük bir çekişmenin içerisindeyken, dünyanın en büyük ticaret anlaşmalarına imza atmaları da madalyonun diğer yüzünü oluşturuyor. Aslında ikili arasındaki ilişkiyi basitçe şu şekilde yorumlamamız mümkün.

    Fenerbahçe ve Galatasaray. Türk futbolunun iki dev ismi. Yıllardır süregelen ezeli bir rekabet. Ama gelin görün ki bu iki ezeli rakip, birbirleri arasında önemli bir ticaret bağına sahip değil. Birbirleriyle oyuncu alışverişinde bulunmuyorlar. Hatta başkalarına sattıkları futbolcuların bile ezeli rakibine gidememesi için sözleşmeye değişik maddeler koyuyorlar.

    İşte Apple ve Samsung arasındaki ilişkiyi, birbirleri arasında futbolcu alış verişi gerçekleştiren Galatasaray – Fenerbahçe rekabetine benzetmek mümkün. Birbirinden pek de haz etmeyen iki firmanın, milyar dolarlık ticari ilişkileri.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Apple, Samsung'a bel bağlamış durumda

    Bu sene Apple’ın OLED ekranlı özel bir iPhone modeli satışa sunacağını biliyoruz. Bu iPhone modelinin 70 milyon civarında satması bekleniyor. Bu kadar OLED ekranı, bu kadar kısa sürede üretebilecek firma sayısı ise yalnızca 1. Evet yanlış okumadınız yalnızca 1. O da sizlerin de tahmin edebileceği üzere Samsung.

    Güney Koreli teknoloji devi OLED ekran pazarının yüzde 97’lik kısmını tekelinde bulunduruyor. Diğer yüzde 3’lük kısmın sahibi ise büyük oranda LG. LG’nin aylık OLED ekran üretim kapasitesi 30.000 dolaylarında. Yani Samsung’dan çok çok daha aşağılarda.

    Uzun lafın kısası, Apple’ın yeni iPhone modelinde OLED ekran kullanmak için çalabileceği tek kapı Samsung’un kapısıydı. Eğer Samsung bu anlaşmaya sıcak bakmasaydı, Apple iPhone 8 olarak lanse ettiğimiz modelde OLED ekran falan da kullanmazdı.

    Peki Samsung bu anlaşmadan cayarsa ne olur? Evet iki firma arasında yaklaşık olarak 9 milyar dolarlık bir anlaşma gerçekleşti. Bu anlaşma şartlarına göre Samsung, Apple’ın 2 yıllık OLED ekran ihtiyacını karşılayacak. Ama ya Samsung bir yamuk yaparsa?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tek alternatif Samsung

    Muhtemelen bunun bedeli Samsung için çok ağır olurdu. Apple kim bilir o sözleşmeye aksilik yaşanacak durumlar için nasıl maddeler iliştirmiştir. Fakat az önce de bahsettiğimiz gibi. Bu sözleşme yalnızca 2 senelik. Peki ya 2 sene sonra ne olacak?

    LG, Google’ın da desteğiyle yıl sonuna kadar aylık üretim kapasitesini 40.000’e kadar çıkarabileceğini açıklamıştı. Bu rakam neresinden bakarsanız bakın, Samsung’un üretim değerleri karşısında hala çok cılız kalıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Apple cephesinde baktığımızda, 2 sene içerisinde Samsung’a rakip olacak bir OLED ekran üretim kapasitesine ulaşamayacağı zaten aşikar. Dolayısıyla Cupertino merkezli teknoloji devinin, Samsung’tan başka bir çaresi yok.

    Samsung, Apple gibi bir müşteri bulamaz

    Eğer Samsung yarın birgün Apple’a OLED ekran vermeyeceğini açıklarsa, yani yeni bir anlaşmaya imza atmayacağını açıklarsa, bu Cupertino merkezli teknoloji devi için büyük bir sorun haline gelebilir.

    Peki Samsung böyle bir şey yapar mı? Elbette yapamaz. Çünkü ticaret dediğimiz olay bambaşka bir şey. Yani öyle kişisel hırslar uğruna, hiçbir şirket milyar dolarlar getirecek olan anlaşmayı bir çırpıda çöpe atamaz. Bu Samsung bile olsa değişmeyecek bir ticaret kuralıdır. Böylesine büyük bir ortaklığın sonra ermesi şirketin hisseleri üzerinde de olumsuz sonuçlara neden olabilir. Dolayısıyla Samsung’un zararı da Apple’dan aşağı olmaz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uzun lafın kısası, iki firma ticaret anlamında birbirlerine muhtaçtır desek sanırım pek de yanılmış olmayız. Zira ne Samsung’un senede 70 milyon OLED panel satacağı başka bir müşterisi, ne de Apple’ın senede 70 milyon OLED panel satın alabileceği başka bir satıcısı bulunmuyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow