hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Astronotlarını ABD’den uzaya çıkaracak

    Astronotlarını ABD’den uzaya çıkaracak
    expand
    KAYNAKAli Yavuz Şahin

    NASA ve SpaceX, 10 yıl önce sona erdirilen uzay mekiği programının yerine geçecek olan Crew Dragon kapsülü ile, Rusların Soyuz programına benzer şekilde, düşük maliyetle insanlı uzay uçuşlarına başlıyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    NASA, uzaya yeniden astronot gönderebilmek için 10 yıldır arayış içindeydi. Ancak astronomik maliyetlere yol açan ve çoğu kez kaz riski de yaratan uzay mekiklerinden sonra uzaya güvenli şekilde astronot gönderebilmek mümkün olmamıştı.
    Rusya’ynın Soyuz uzay gemilerini kiralayarak, Rusya topraklarından uzaya çıkan ve geri inan astronotlar uzay çalışmalarını devam ettirmek için tamamen Rusya’ya bağlı idi.

    NASA şimdi Elon Musk’ın SpaceX şirketi tarafından geliştirilen Crew Dragon uzay gemisinin ikinci test uçuşu için 27 Mayıs’a programlandığını duyurdu. Bu uçuşta ilk defa uzay gemisinin içinde insan bulunacak. Bu da ABD topraklarından 10 sene sonra ilk defa astronotların uzaya çıkacağı anlamına geliyor.

    NASA, 2020’nin sonundan itibaren, Crew Dragon uzay gemileriyle düzenli uçuşların başlamasını hedefliyor. Bu hedef için, insanlı test uçuşlarının da sorunsuz olarak tamamlanması gerekiyor.

    Demo-2 ismi verilen ilk insanlı uçuş testi aslında 7 Mayıs’ta gerçekleştirilecekti. Ancak ABD’yi de ağır şekilde etkisi altına alan Coronavirüs salgını nedeniyle yaşanan gecikmelerin ardından uçuş 27 Mayıs’a alındı. Nasa ve SpaceX şimdi harıl harıl bu testte sorun çıkmaması için çalışıyor. Test sırasında yaşanacak “ölümcül” bir problemin, NASA’nın insanlı uçuşları yıllarca ertelemesine neden olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Crew Dragon uzay gemisi ve içindeki 4 astronot, yine SpaceX tarafından geliştirilen bir Falcon 9 roketinin üzerinde uzaya çıkacak. Uzay gemisi, uzay istasyonuna ulaşacak ve astronotları istasyona bırakıp geri dönecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow