hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çinli üreticiler oyun sahasını genişlettiler

    Çinli üreticiler oyun sahasını genişlettiler
    expand
    KAYNAKEcevit Bıktım

    Akıllı telefon pazarında önemli değişimlere tanıklık ediyoruz. Bu değişime ayak uydurmak ciddi anlamda kolay değil. Özellikle rekabet düzeyinin maksimum seviyede olduğunu söylemek, pek de yanlış olmayacaktır. İşte tam da böyle bir ortamda, Çinli üreticilerin önlenemez bir yükselişi söz konusu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çinli üreticilerin en önemli avantajı, kendi ülkeleri. Bilindiği üzere Çin dünyanın en kalabalık nüfusa sahip iki ülkesinden biri. Diğer ülke ise Hindistan. Tesadüfe bakın ki bu ülke de hemen Çin’in yanı başında duruyor.

    Yani Çinli üreticiler hangi açıdan bakarsanız bakın muazzam bir pazar potansiyeline sahipler. Dahası, Hindistan’ın teknoloji açısından Çin’le yarışacak konumda olmaması, bu ülkeyi de Çinli üreticilerin oyun sahası haline getirmiş durumda.

    akıllı telefon 1

    Herkes halinden memnun

    Fakat Hindistanlı kullanıcılar bu durumdan pek de şikayetçi değil. Zira Çinli akıllı telefon üreticileri, neredeyse maliyetine satışa sundukları akıllı telefonlar sayesinde kullanıcılarına üst segment deneyim sunuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aynı şey diğer ülkeler için de geçerli. Basit bir örnek olarak Türkiye’yi baz alabiliriz. Ülkemizde Xiaomi ve OnePlus gibi üreticiler resmi olarak faaliyet göstermiyorlar. Fakat internet üzerinden satış yapan bazı distribütörler bu markaların telefonlarını ülkemizde satıyorlar.

    Dolayısıyla Galaxy S8 ile neredeyse aynı donanıma sahip bir telefonu hemen hemen yarı fiyatına satın almak kullanıcılara fazlasıyla cazip geliyor. Bu da Çinli akıllı telefon üreticilerinin hızlı yükselişinin en büyük nedeni diyebiliriz.

    Bu durumu daha da anlaşılır kılabilmek adına OnePlus 5T ile Galaxy S8 modellerini karşılaştırabiliriz. Bu iki telefonun teknik özellikleri hemen hemen aynı. İkisi de Qualcomm tarafından üretilen yonga setlerini kullanıyor. Hatta OnePlus 5T’nin 8GB, S8’in ise 6GB RAM’i mevcut. Fakat fiyatlara baktığımızda OnePlus 5T’nin çok daha ucuz olduğunu görüyoruz.

    akıllı telefon 2

    İç pazarda muazzam bir rekabet var

    Çin’de bir çok akıllı telefon üreticisi mevcut. Bizler genel olarak global pazarda da potansiyele sahip olan Huawei, Oppo, Vivo, Xiaomi, ZTE, OnePlus gibi firmaların isimlerini sıklıkla duyoyor olsak da iç pazardaki rekabet bu isimlerin çok daha ötesinde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çin’de sadece iç pazarda faaliyet gösteren 20’nin üzerinde akıllı telefon üreticisi mevcut. Hal böyle olunca rekabetin düzeyi de aynı oranda artmış oluyor. Doğal olarak iç pazardaki rekabet, ister istemez global pazara da yansımış oluyor.

    Elbette bu durum biz kullanıcıların fazlasıyla işine geliyor. Kim son moda bir telefonu 2000-3000TL bandından satın almak istemez ki? İşte bu Çinli üreticiler sayesinde artık hayal değil. Sadece “Çin Malı” ön yargılarımızı yıkmamız gerekiyor. Sonuçta bugün 6099TL etiket taşıyan iPhone X bile “Made in China” yazısını taşıyor.

    akıllı telefon 4

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SAR değeri bilmecesi

    Çinli üreticiler tarafından satışa sunulan akıllı telefonlar için senelerdir devam eden bazı söylentiler mevcut. Bu söylentilerde Çin menşeili akıllı telefonların SAR değerlerinin hayli yüksek olduğu belirtiliyor. Peki bu durum ne kadar gerçek?

    Bir ara Çinli sertifikasyon kuruluşlarının telefonların SAR değerini normalin altında gösterdiğine ilişkin haberler yayılmıştı. Fakat bunların devamı gelmedi. Belki de bu haberler Çinli üreticilerin yükselişini önlemek için yapılmış bir hamleydi, bilemiyoruz. Bildiğimiz tek şey, hala Çin malı telefonların yüksek SAR değerlerine sahip olduğunun iddia edilmesi.

    Peki SAR değeri dediğimiz şey ne? Basit bir şekilde anlatmak gerekirse, telefonun yaydığı radyasyon miktarı diyebiliriz. Bu da kanser hücrelerini direkt olarak tetikleyen bir durum. Fakat az önce de belirttiğimiz üzere, ortada net olarak kanıtlanmış bir durum yok. Dahası Çin’de kanser oranının çok yüksek olduğu da söylenemez.

    Sonuç olarak toparlamak gerekirse. Çinli akıllı telefon üreticilerinin hızlı yükselişinin devam edeceğini söylemek, pek de yanlış olmayacaktır. Özellikle Xiaomi ve OnePlus gibi firmaların globalleşme çabaları, ileride küresel pazardaki dengeleri fazlasıyla değiştirebilir.

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow