hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakan'ın erişim engelleme yetkisi kalktı, TİB Başkanının kalkmadı

    Bakanın erişim engelleme yetkisi kalktı, TİB Başkanının kalkmadı
    expand

    5651 sayılı yasada değişiklik öngören teklifte Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na verilen doğrudan erişimi engelleme yetkisi kaldırıldı. Ancak aynı bakanlığa bağlı BTK'nın bir kolu olan Telekomünikasyon İletişim Başkanı'nın doğrudan erişimi engelleme yetkisi kaldırılmadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bazı kanunlarda değişiklik öngören "torba tasarı" görüşülüyor. Toplantıda, tasarının, internet erişiminin engellenmesi, içeriğin yayından kaldırılması, uyarı yöntemleri ve Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne ilişkin düzenlemeler içeren maddeleri üzerinde görüşmelere devam edildi.

    Maddeler üzerinde söz alan AK Parti Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz, internet kullanımındaki trafik bilgilerinin içerik sağlayıcılar tarafından 2 yıla kadar saklanmasına ilişkin düzenlemede, söz konusu bilgilerin saklanması ile ilgili sürenin uzatılabileceğini söyledi.

    CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, "Sanal dünyada yalnız değiliz. Toplum olarak korku içindeyiz. Herkes huzursuz. Bir çok psikolojik hastalıklar bu yüzden çıkıyor" dedi.

    Kuşoğlu, Erişim Sağlayıcıları Birliği'nin sivil toplum kuruluş olmadığını, bu nedenle söz konusu Birlik tarafından alınacak kararların sansür niteliği taşıyabileceğini savundu.

    MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, internet ortamında her adımın keyfi olarak takip edildiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, "dinlenme ve izlenme" konusunda merakını gidermek istediğini söyledi. Aslanoğlu, bunun için bir MİT mensubunun, gerekirse maske takarak, nasıl dinleme yaptıklarını kendilerine anlatabileceğini ifade etti.

    CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, internette bir yayını önlemenin mümkün olamadığını söyledi. Düzenlemeye ilişkin tartışmaların yersiz olduğunu belirten Akar, internette bir yayının yapılması için 30 saniyelik sürenin bile yeterli olacağını dile getirdi. Haydar Akar, Türkiye'nin bir bilişim bakanlığına ihtiyacı olduğunu kaydetti.

    Bakan Elvan'ın açıklamaları

    Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, yaptıkları düzenlemeye göre, erişim sağlayıcının internet trafiğini 2 yıldan daha fazla saklayamayacağını, bunun AB direktiflerine uygun olduğunu ifade etti.

    Elvan, erişim sağlayıcının söz konusu kayıtları kötü amaçla kullanması halinde, TCK'ya göre 1 ile 4 yıl arasında hapis cezası ile karşılaşacağını vurguladı. Elvan ayrıca, erişim sağlayıcıların, bu kayıtları 2 yıl bitiminde silmek zorunda olacağını, bunun denetleneceğini ifade etti.

    TİB'in bu belgelere istediğinde ulaşma yetkisi duruyor

    Bu konudaki şikayetler Erişim Sağlayıcının kayıtları kötü amaçla kullanması tehlikesinden daha çok Erişim Sağlayıcılar Birliği'nin bu bilgilere istediği zaman ulaşabilecek olmasından kaynaklanıyor. Yapılmak istenen değişiklikle erişim/yer sağlayıcı, talep edildiğinde bu bilgileri Başkanlığa, yani TİB'e, diğer bir söyleyişle Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı BTK'nın bir kolu olan TİB'e bildirmek zorunda. İtiraz edilen konu da devletin istediği zaman bu bilgilere ulaşabilecek olmasından kaynaklanıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Lütfi Elvan, erişimin engellenmesine ilişkin düzenlemede, mahkemelerin devre dışı bırakılmadığını ve uygulamanın bir sansür niteliği taşımadığını iddia etti.

    Söz konusu engellemede kişilik hak ihlali ile özel hayatın gizliliği suçlarına ilişkin iki farklı düzenlemenin söz konusu olduğunu anlatan Elvan, şöyle devam etti:

    "Eğer vatandaş, internette kişilik hakkının ihlal edildiğini düşünürse, direkt olarak mahkemeye başvurabilecek. Mahkeme 24 saat içinde karar verecek. Karar, erişimin engellenmesi yönünde ise mahkeme bunu Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne gönderecek. Birlik de 4 saat içinde söz konusu erişimi engellemekle yükümlü olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlarda ise TİB Başkanı doğrudan erişimin engellenmesine karar verebilecek. Daha sonra mahkeme, söz konusu erişimin engellenmesinin doğru olup olmadığına yönelik kararını verecek. Yani, diyelim Youtube'de sizin özel hayatınıza ilişkin saat 12.00'de bir video yayınlandı. Siz 12.05'te TİB'e başvurdunuz. Yayının erişimi 12.06 itibariyle engellenmiş olacak. Her iki durumda da sitenin erişimi engellenmiyor. Yalnızca kişilik hak ihlali ya da özel hayatın gizliliğine aykırı yayının erişimi engelleniyor. Bunun neresinden sansür var?"

    TİB Başkanı Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı

    Buradaki endişeler 'özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar' tanımının ucu açık olmasından kaynaklanıyor. Her şey özel hayata girebilir, her şeye dayanarak TİB Başkanı erişim engeli kararı verebilir. TİB Başkanı zaten dolaylı olarak Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı ve Bakan'a verilen engelleme yetkisinin kalkması bu durumda bir şey ifade etmiyor. Bakan, TİB Başkanı'na "bu içeriği engelle" derse TİB Başkanı'nın itiraz edebilmesi söz konusu değil.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakan Lütfi Elvan ayrıca, tüm erişim sağlayıcıların, Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne üye olma zorunluluğu da getirdiklerini kaydetti.

    İnternet kafelere ilişkin düzenlemeye de değinen Elvan, bu kafelerin, konusu suç teşkil eden içeriklere erişimi engelleyeceğini ve kullanıma ilişkin erişim kayıtlarını tutmak zorunda olacağını söyledi. Elvan, aksi halde söz konusu internet kafelere 15 bin liraya kadar para, 3 güne kadar ticari faaliyeti durdurma cezası uygulanacağını bildirdi.

    Elvan ayrıca, özellikle son bir kaç yıldır internet ortamında fuhuşun yaygınlaştığını iddia etti. İnterneti kullanarak bu işi meslek edinen grupların olduğuna işaret eden Elvan, düzenlemede bu yönde de tedbirler alındığını kaydetti.

    -Bakanın yetkisi kaldırıldı ama TİB Başkanı'nınki kaldırılmadı

    Komisyonda, internet ile ilgili düzenlemeleri içeren bazı maddelerde değişiklikler yapıldı.

    "Erişimin engellenmesi kararı ve yerine getirilmesi" başlıklı düzenlemede, "soruşturma aşamasında verilen hakim kararları, birden fazla sulh ceza mahkemesi bulunan yerlerde HSYK tarafından belirlenen sulh ceza mahkemeleri tarafından verilir" fıkrası, tasarı metninden çıkarıldı.

    Değişiklik önergenin gerekçesinde, mahkemelerin birleştirilmesine ilişkin olarak Adalet Bakanlığı'nca yürütülen kanun çalışmasının devam etmesi nedeniyle fıkranın metinden çıkarıldığı belirtildi.

    Tasarıda, "internette özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiğini iddia eden gerçek ve tüzel kişiler ile kurum ve kuruluşlar TİB'e doğrudan buşvurabilir" hükmündeki, "gerçek ve tüzel kişiler ile kurum ve kuruluşlar" ifadesi çıkarıldı. Maddede yalnızca "kişi" kavramı tanımlandı.

    Yapılan bir değişiklikle Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na verilen doğrudan erişimi engelleme yetkisi kaldırıldı. Ancak aynı bakanlığa bağlı BTK'nın bir kolu olan Telekomünikasyon İletişim Başkanı'nın doğrudan erişimi engelleme yetkisi kaldırılmadı.

    Tasarı üzerinde görüşmeler devam ediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow