hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İnternetten öncesi ve sonrası

    İnternetten öncesi ve sonrası
    expand
    KAYNAKEcevit Bıktım

    İnternetin hayatımıza girmesinden son çok şey değişti. Akıllı telefonlar ile yaygınlaşan mobil internet alışkanlığı hayatımızın değişilmez bir parçası olmuş durumda.Her çağa damgasını vuran önemli olaylar vardır. Muhtemelen şimdilerde içerisinde yaşadığımız çağı bilgisayar ya da internet çağı olarak isimlendirmek yanlış olmaz. Çünkü internet, mobil internet ve bilgisayar dünya üzerindeki yaşamı ciddi anlamda değiştirdi diyebiliriz. İnternetin evlerimize girmesi 2000’li yılların başında gerçekleşti. O zamanlar ağ çevirmeli internetler vardı. Öncelikli olarak bir internet paketi satın almalı, sonrasında ise bağlandığınız kadar telefon ücreti ödemeliydiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fakat sonradan hayatımıza ADSL dahil oldu. İlk ADSL tarifeleri kullanıcılara 256 Kbps ile 1 Mbps arasında hızlar sunuyordu. Bu hızlar şimdilerde bizler için çok şeyler ifade etmiyor olsa bile, o zamanlar için muazzam rakamlardı.

    Çünkü çevirmeli internet hizmeti ile bir sayfanın açılması ve tam olarak yüklenmesi bir kaç dakika sürebiliyordu. Dolayısıyla açtığınız bir mail sayfasının ya da internet sitesinin 10 saniyede açılması o zamanlar için müthiş bir hızı simgeliyordu.

    İnternet kafeler yaygınlaştı

    ADSL’in Türkiye’ye gelmesi, çevredeki internet kafe sayısını bir anda arttırdı. O zamanlar Türk Telekom tarafından açıklanan rakamlara göre Türkiye’deki ADSL kullanım oranı yüzde 0.60 civarlarındaydı.Çünkü ADSL hizmeti göreceli olarak pahalıydı. Ayrıca insanlar sanal dünyada şimdiki kadar fazla vakit geçirmiyorlardı. Dolayısıyla aylık fatura ödemek yerine internet hizmeti veren kafelere giderek, işlerini buralarda halledebiliyorlardı.
    Daha sonra ADSL tarifeleri ucuzlamaya başladı. Bu tarifelerin ucuzlamaya başlamasıyla hemen hemen her eve internet girdi. Sanal dünyanın her eve girmesi internet kafelerin de sonunu getirmiş oldu.Bir 15 yıl öncesine kadar her köşe başında bir internet kafe görmek mümkün iken, şimdilerde sadece oyun amaçlı kullanılan kafeler mevcut.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İnternet abone sayısında rekor kırıldı

    Peki dünden bugüne ADSL kullanıcılarının sayısı ne kadar arttı? BTK tarafından 2017’de açıklanan son rakamlara göre geniş bant internet kullanıcı sayısı 2017 sonu itibariyle 70 milyona yaklaştı. Elbette bu sayının içerisine mobil internet kullanıcılarının da dahil edildiğini belirtmek gerekiyor.
    İnternetin mobil cihazlarda kullanılmaya başlaması, hayatımıza önemli bir dönüm noktası oldu. İnsanlar adeta internete bağlı olmadan yaşayamaz hale geldiler. Dolayısıyla bu durum 7’den 70’e herkesi mobil internet kullanımına bağlı kıldı.

    Ülkemizde 2017 sonu itibariyle 60 milyondan fazla mobil internet abonesi bulunuyor. Özellikle 2015 yılı sonrasında abone sayısının muazzam bir şekilde arttığı belirtiliyor. Zira 2015 yılının ikinci çeyreğinde 33.6 milyon mobil internet abonesi varken, bu sayı iki yılın sonunda 2 kat artmıştı. Peki neden?
    Sorunun yanıtı son derece basit. 2015 sonrasında mobil internet tarifeleri de ucuzlamaya başladı. Operatörler, aylık sabit ücret karşılığında belli kotalar veriyordu. Doğal olarak bu durum mobil internet kullanımını arttırmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Abone sayısı daha da artacak

    Peki önümüzdeki yıllarda ne olacak? Yeni yetişen nesil internetle içli dışlı bir şekilde büyüdüğü için, muhtemelen abone sayısı daha da artacaktır. Çünkü şimdilerde 60 yaş üzeri olan kullanıcıların pek çoğu internetle o kadar haşır neşir değil.
    Lakin önümüzdeki 20 yıllık süreçte tüm yaş grupları interneti bilen, kullanan bir kitleden oluşacak. Dolayısıyla bu da kullanım oranını arttıracaktır.
    Bu arada dip not olarak belirtelim. Şimdilerde fiber internet ile 100 mbps’lik hızları evimizde görebiliyoruz. Yani aradan geçen 10 yıllık süreçte hız 100 kat artmış durumda. Muhtemelen önümüzdeki 10 yıllık süreçte daha muazzam hızlar da bizleri bekliyor olacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow