hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kırk yıl uzayda kalan uydu eve dönüyor

    Kırk yıl uzayda kalan uydu eve dönüyor
    expand
    KAYNAKDonanım Günlüğü

    Uzayda yaklaşık kırk yıl geçirdikten sonra, NASA Dünya Radyasyon Bütçe Uydusu (ERBS) gökten düşmek üzere.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    NASA, ERBS’den gelen enkazın Dünya’daki herhangi birine zarar verme olasılığının “çok düşük” olduğunu söyledi. NASA, 5.400 kiloluk uydunun dünyaya girişte yanması bekleniyor. Bu haftanın başlarında Savunma Bakanlığı, ERBS’nin Pazar günü yaklaşık 18:40 ET’de Dünya atmosferine yeniden gireceğini tahmin etmişti, bu kapsamda uydunun yok olduğunu söyleyebiliriz.

    Phys.org’a göre, Challenger Uzay Mekiği uyduyu 1984’te uzaya taşıdı, Challenger’ın 1986 başlarındaki yürek burkan ölümünden bir yıldan biraz daha uzun bir süre önce. Uzaya uçan ilk Amerikalı kadın olan Astronot Sally Ride, Challenger’ın kargo ambarından ERBS’yi serbest bıraktı. Bunu da uzay aracının robotik kolunu kullanarak yaptı. Aynı görev sırasında, Ride’ın ekip arkadaşı Kathryn Sullivan, uzay yürüyüşü yapan ilk Amerikalı kadın oldu. Aynı zamanda iki kadın astronotun birlikte uzaya uçtuğu ilk görevdi.

    ERBS’ye gelince, 2005 yılına kadar ozon ve atmosfer ölçümlerini toplamaya devam etti. Bilim adamları bu verileri, Dünya’nın güneş enerjisini nasıl emdiğini ve yaydığını incelemek için kullandı. ERBS’nin bilime katkısı, NASA’nın başlangıçta yalnızca iki yıl işlevsel kalmasını beklediğini düşündüğünüzde daha da etkileyici. NASA için bu yıl oldukça yoğundu ve çok fazla çalışma yapıldı diyebiliriz. Özellikle 2022 yılında bir çok projeye imza atan uzay ajansı çoğu konuda netlik kazanmamızı sağladı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow