hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Oyun bağımlılığı gerçekten hastalık mı?

    Oyun bağımlılığı gerçekten hastalık mı
    expand
    KAYNAKEcevit Bıktım

    Elbette öncelikle şunu belirtmemiz gerekiyor. Dünya Sağlık Örgütü bu kararı neye dayanarak verdi? WHO Akıl Sağlığı Departmanı’ndan Vladimir Poznyak konu ile ilgili bazı söylemlerde bulundu. Fakat bu söylemlere geçmeden önce, oyun bağımlılığının hastalık sayılması olayına biraz daha açıklık getirelim.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son dönemde teknoloji ve oyun gündemini en çok meşgul eden konulardan birisi de Dünya Sağlık Örgütü’nün oyunlar hakkındaki son kararı. WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından yapılan son açıklamada oyun bağımlılığı hakkında önemli kararlar dile getirildi. Dünya Sağlık Örgütü, oyun bağımlılığının akıl hastalıkları kategorisinde değerlendirilebileceğini açıkladı.

    Dünya Sağlık Örgütü’nün rasgele olarak düzenlediği bir teşhis klavuzu mevcut. Bu kılavuz öyle sürekli güncellenen bir yapıya sahip değil. Son olarak 1990 yılında düzenlenen bu kılavuzun, 2018 itibari ile tekrardan güncelleneceği belirtildi. 2018’de tekrardan güncellenecek olan Hastalıkların Uluslararası Sınıflandırılması kılavuzuna yüzlerce hastalık girecek. Fakat bu hastalıklardan şimdilik bizi ilgilendireni, oyun bağımlılığı. Peki bağımlılık gerçekten hastalık mı?

    oyun bağımlılığı 2

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Oyun oynayan herkes oyun bağımlısı sayılmaz

    Konu ile ilgili ufak bir bilgilendirme yapan WHO Akıl Sağlığı Departmanı yetkilisi Vladimir Pozynak, oyun bağımlılığının ciddi bir hastalık olduğunu savundu. Pozynak, çok fazla oyun oynayanların bir zaman sonra gerçekle sanalı ayırt etmekte zorlandıklarını açıkladı.

    Pozynak oyun oynayan herkesin, oyun bağımlısı olmadığına da dikkat çekti. WHO’nun yetkili ismi, “nasıl ki içki içen her birey alkolik değilse oyun oynayan herkes de oyun bağımlısıdır diyemeyiz” dedi.

    Dünya Sağlık Örgütü’ne göre oyun oynamanın da belli bir dozajı olmalı. Bu dozaj aşıldığında bağımlılık meydana gelmekte. Bağımlılık bir süre sonra zihinde belli bozulmalara neden olmakta ve oyuncular gerçekle sanalı birbirine karıştırmakta.

    oyun bağımlılığı 1

    Her gün oyun oynamak normal mi?

    Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamaları ister istemez başka soru işaretlerini de beraberinde getiriyor. Öncelikli olarak bir insanın oyun bağımlısı olması için günde kaç saatini oyunlara ayırdığını sorgulamak gerekiyor.

    ESET tarafından yapılan bir araştırmada 500 profesyonel e-spor oyuncusunun yüzde 10’unun 12 ile 24 saatini oyun başında geçirdiği ortaya çıkmıştı. İşte bu oyun bağımlılığının ilk adımı sayılabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Elbette uzun süre PC ya da konsol başında kalan herkes oyun bağımlısı sayılmaz. Fakat hergün istisnasız olarak 10 – 12 saatinizi PC ya da konsol başında geçiriyorsanız, işte o zaman sorun var demektir.

    oyun bağımlılığı 3

    Oyun insanları sosyallikten uzaklaştırıyor

    Oyun bağımlılarının bir süre sonra sosyallikten de uzaklaştıkları belirtildi. Sürekli olarak bir oyunun başında vakit geçirmek, insanları çevresindekilerden ve sosyal yaşamdan koparıp alıyor.

    Bunun da önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken uzmanlar, zamanla yaşanan yalnızlık duygusunun da bireyde ruhsal çöküntülere zemin hazırladığını belirtiyor. Elbette bunların olması öyle kısa süreler içerisinde gerçekleşmiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir insanın oyun bağımlısı olarak akıl hastası kategorisine girmesi için uzun bir süre gerekli. Yani çok sevdiğiniz bir oyunun başından 1-2 hafta kalkmadınız diye hemen oyun bağımlısı olmuş, olmuyorsunuz. Bunun için bir kaç ayınızı istisnasız oyun başında geçirmeniz gerekiyor.

    oyun bağımlılığı 4

    Tedavisi mümkün mü?

    Peki oyun bağımlılığının tedavisi mümkün mü? Elbette mümkün. Fakat buradaki asıl nokta, ruhsal bozulmalar başlamadan bireye müdahale edebilmekte. Yoksa ruhsal çöküntüler yaşanmaya başladığı zaman her şeyi dengelemek çok daha zor olabiliyor.

    Eğer oyun bağımlısı olmaya başladığınızı düşünüyorsanız, acil olarak oyunlara ara vermeniz gerekiyor. Sonrasında ise herşey çorap söküğü gibi gelecektir. Sonuçta oyun oynamak son derece eğlenceli, keyifli olabilir. Fakat bu eğlenceli aktivite sizin sağlığınızı tehdit etme noktasına geldiyse durup bir düşünmekte fayda var. Yoksa herşey için çok geç olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şunu da dip not olarak belirtmek gerekiyor. Oyun bağımlılığı, diğer akıl hastalıkları kadar mühim bir hadise olarak görülmeyebilir. Fakat gerçekle, sanal ayrımının ortadan kalktığı noktada istenmeyen sonuçlarla karşılaşılması, içten bile değil.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow