hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Oyun sektörü şekil değiştiriyor

    Oyun sektörü şekil değiştiriyor
    expand
    KAYNAKEcevit Bıktım

    Günümüzden birkaç sene öncesine kadar dijital oyun kültürü pek yaygın değildi. Fakat 2013 yılında satışa sunulan yeni nesil konsollarla birlikte, kutulu oyun kavramı da yavaş yavaş anlamını yitirmeye başladı. Peki ama neden?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Teknoloji ve bilgi çağında yaşadığımız şu günlerde, herşey dijitalleşmeye başladı. Artık somut birşeyler satın alırken bile, market market dolaşmak yerine, siparişlerimizi internet üzerinden vererek, kapımıza kadar gelmesini sağlayabiliyoruz. Kısacası artık pek çok sektör, dijital pazara doğru yön değiştirmiş durumda. Hiç şüphesi oyun sektörü de bu sektörlerden biri.

    Bu durumun birden fazla nedeni mevcut. Fakat herşeyin başında maddiyat geliyor. Kutulu olarak 300 TL fiyat biçilen bir yapımı, dijital olarak 100 TL’ye yani 3’te 1 fiyatına bulmanız mümkün oluyor. Bu da oyun sektörü ve oyuncular için belirleyici bir etken diyebiliriz.

    Kutulu oyunların modası geçti

    Eğer bir oyun koleksiyoncusu değilseniz, kutulu oyunun sizin için çok bir anlam ifade ettiğini söylemeniz zor olacaktır. PlayStation 3 ve öncesi konsollarda, dijital oyun kültürü pek yaygın olmadığı için oyunlar genel olarak kutulu olarak satılıyordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fakat PS4 ve Xbox One ile birlikte bazı dengeler değişti. Steam, PS Store ve Xbox Live gibi sistemler üzerinden satışa sunulan oyunlar, oyun severlere daha cazip gelmeye başladı. Her ne kadar elimize kitapçıklı, somut bir kutu geçmese de sonuç olarak oyun dijital kütüphanemizde yıllarca saklanabilecek. Bu da bizler için yeterli diyebiliriz.

    Kabul edelim. Artık kutulu oyunların zamanı geçti. İnsanlar eskisi gibi kutulu oyun alıp, sağda solda bunları sergilemek istemiyor. İsteyenler de zaten özel sürümlerini satın alıyorlar. Bilindiği üzere bu özel sürümlerden figür ve benzeri objeler de çıkıyor. Dolayısıyla koleksiyon severler açısından bu sürümler daha cazip oluyor.

    Fiyatlar arasında uçurum var

    Gelelim oyun sektörü açısından en önemli etkene. Genel olarak ülkemizde PS4 kullanıldığı için, şimdiki örnekleri PS4 üzerinden vereceğim. Eğer bir PS4’ünüz varsa ve düzenli olarak PS Store’u takip ediyorsanız, PES 2018’in çıktığı günden bu yana hep kampanyalar ile indirime girdiğini ve genel itibariyle 100TL’nin altında bir fiyata satıldığını görmüşsünüzdür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Peki aynı oyunun, kutulu versiyonu kaç TL? Günümüzde bandrollü oyunlar genel olarak büyük elektronik mağazalarında satılıyor. Son olarak PES 2018’in fiyatı hala 250TL’nin üzerindeydi. Evet yanlış okumadınız. 250TL!

    Oysa aynı oyun dijital ortamda yarı fiyatının da altına satılıyor. Peki arada ne fark var? Söyleyelim. Aradaki tek fark, kutulu oyunun, kutusu ve kitapçıklarının olması. O kitapçıklarda da zaten genelde Türkçe dil desteği bulunmuyor. Dolayısıyla hiç okumayacağınız, belki de bakmayacağınız bir kitapçık için fazlasıyla para ödemiş oluyorsunuz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yakında kutulu oyun devri bitebilir

    Türkiye’de durum nasıldır bilinmez fakat Avrupa ve Amerika’da kutulu oyun dönemi sona ermek üzere. Zaten artık birçok yapımcı oyunlarını sadece dijital olarak satışa sunuyor. Şu aralar büyük firmalar bile bunun için zemin hazırlamakta.

    Örneğin ek paketlerin hiç biri kutulu olarak satışa sunulmuyor. Bir oyunu kutulu olarak satın alsanız bile, ek paketlerini oynamak için dijital olarak satın alım yapmak zorunda kalıyorsunuz. Yani bir nevi yapımcılar, oyuncuları dijital içeriklere yönlendirmeye çabalıyor.

    Durumu şu şekilde özetlememiz mümkün. Çok büyük bir ihtimalle, önümüzdeki birkaç sene içerisinde kutulu oyun kültürü tamamen sona erecek. Ya da kutunun içerisinde sadece kod satılacak. Yani kutuyu alacaksınız, içerisindeki kodu dijital mağazaya girerek oyunu indireceksiniz. Aslen dijital mağazadan almakla, kutulu oyun almak arasında bir fark olmayacak. Tabi ödediğiniz fiyat farkı hariç. Dolayısıyla oyun sektörü artık dijitalleşmenin eşiğine gelmiş hatta eşikten geçmiş durumda.

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow