hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Samsung ve SK Hynix’in aldığı karar dikkatleri üzerine çekti

    Samsung ve SK Hynix’in aldığı karar dikkatleri üzerine çekti
    expand
    KAYNAKDonanım Günlüğü

    Yapay zekaya olan yüksek taleple birlikte bellek yani RAM üreticileri DDR5 ve HBM (Yüksek bant genişlikli bellek) pazarına geçiş yaptı. SK Hynix DDR3 üretimini durdurdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Samsung‘un da 2024 sonunda DDR3 üretim hattını kapatacağı belirtiliyor. Samsung ve SK Hynix’in kâr marjını göz önünde bulundurursak üretimi sonlandırma kararları mantıklı.

    Yapay zekanın hızla gelişmesi nedeniyle HBM3’e olan talep arttı. Ancak arzın düşük olması neredeyse tüm HBM kapasitesinin 2025’e kadar tükeneceğini söyleniyor. Bu durum HBM2E, HBM3, HBM3E gibi tüm HBM RAM fiyatlarının 2025’e kadar %5 ile %10 yükselmesine neden olacak.

    HBM’nin pazar payının bu sene %5’e, gelecek sene de %10’a çıkacağı tahmin ediliyor. Samsung’un planlarına aşina isimsiz bir kaynak yaptığı açıklamada, “Samsung HBM pazarındaki payını artırmak istiyor. Gelecek sene sonuna kadar daha fazla HBM üretim hattı kurmayı planlıyor” dedi.

    Bu gelişmeler DDR3’ün fiyatının son dönemde %20’ye varan oradan artmasına neden oldu. Fakat uzmanlar fiyatın bir süre sonra toparlanacağını belirtiyor.

    DDR3’ün bu durumu niş ürünler için bellek üreten Nanya Tech, Winbond, Elite Semiconductor ve Etron için faydalı olabilir. Sektör kaynaklarına göre DDR3 RAM, Wi-Fi yönlendiriciler gibi belirli bazı cihazlarda kullanılıyor. DDR5 RAM de HBM’den etkilendi. Üç büyük bellek üreticisinin odağını HBM’ye kaydırması DDR5 fiyatlarının da %20 artmasına neden oldu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow