hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tam 60 binden fazla kötü amaçlı yazılım tespit edildi

    Tam 60 binden fazla kötü amaçlı yazılım tespit edildi
    expand
    KAYNAKDonanım Günlüğü

    Google Play Store’daki uygulamaları taklit eden siber suçlular, resmi uygulama mağazaları haricinde indirilen uygulamalarla milyonlarca kullanıcı için tehdit oluşturmaya devam ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Genellikle sınırsız paraya sahip olunan kırılmış oyunlar, reklamsız YouTube ve ücretliyken ücretsiz versiyonu aranan uygulamalarla Google Play Store’daki uygulamaları taklit eden siber suçlular, resmi uygulama mağazaları haricinde indirilen bu uygulamalarla kullanıcılar üzerinden gizli reklamlar yayınlayarak para kazanıyor ve telefonun şarjının hızla tükenmesine neden oluyor.

    Kırılmış oyunlar birer tehdit

    Kötü amaçlı yazılımı barındıran uygulamalar Google Play veya diğer resmi mağazalarda bulunmuyor ancak saldırganlar insanları zararlı uygulamaları yüklemeye ikna etmenin başka yollarını buluyor.

    Birçok Android kullanıcısı kırılmış oyunlar, ücretli olmasına rağmen ücretsiz kullanmak istediği kilidi açılmış uygulamalar, ücretsiz VPN çözümleri, reklamsız YouTube ve hatta sahte güvenlik programları için resmi uygulama mağazaları haricinde uygulamalar indiriyor.

    Bu gibi uygulamaları telefonuna indirmek isteyen bir kullanıcı, Google aramasından üçüncü taraf bir web sitesini açtığında, resmi indirme sayfası yerine reklam yazılımı bulunan sahte bir sayfaya yönlendirilerek indirme işlemini başlatıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uygulama indirilip açıldıktan sonra bir hata mesajı gösterilerek uygulamayı kaldırma seçeneği sunuluyor. Ancak kullanıcı kaldır seçeneğine tıklasa da tıklamasa da uygulama telefonun arka planında kalmaya devam ediyor.

    Kullanıcılar Üzerinden Para Kazanıyor

    Siber suçlular, geliştirdikleri reklam yazılımıyla genellikle bir kullanıcının bilerek indirdiği uygulama ile entegre oluyorlar. Böylece uygulamanın yüklü olduğu akıllı telefonun ön veya arka planında reklam yayınlayarak kullanıcılar üzerinden para kazanıyorlar.

    Reklam yazılımları, akıllı telefonun pilini tüketebileceği gibi ısınmasına da sebep olabiliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow