hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AK Parti'li İsmet Uçma'dan "Evlenme Ehliyeti" getirelim önerisi

    AK Partili İsmet Uçmadan Evlenme Ehliyeti getirelim önerisi
    expand

    Kadına yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin daha önce "Mahalleli etkin olsun" önerisi getiren AK Parti İstanbul Milletvekili İsmet Uçma, bugün ise "Evlenme ehliyeti getirelim" önerisinde bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerini Araştırma Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Alev Dedegil başkanlığında toplandı. Toplantıda ilk olarak Kadın ve Demokrasi Derneği Hukuk Komisyonu Başkanı Avukat Bütül Altınsoy Yanılmaz, bir sunum yaptı. Sunumun ardından milletvekilleri Yanılmaz'a sorular sordu.

    Daha önceki komisyonda kadına yönelik şiddette 'Mahalleli etkin olsun' önerisi veren AK Parti İstanbulla germeye, sündürmeye gerek kalmaksızın aile üzerinde çalışalım. Aileyi tahkim edelim, aileyi geliştirel Milletvekili İsmet Uçma, bugünkü komisyonda konuşma yaptı ve yeni önerilerde bulundu. Aileden daha büyük sığınılacak bir liman keşfedilmediğini belirten Uçma, “O zaman olayları fazim, aile bireyleriyle irtibatlı olalım.

    Bizim şimdi sağlık konularında her mahallemizde, mahal anlamında yer anlamında yani bir kültürden bahsediyorum. Yoksa bir mekandan bahsetmiyorum. Sağlık hizmetleri alırken koruyucu hekimlik adım başı kurumlarımız var. Böyle danışma merkezleri yaptıramazmıyız. Bunun için sıra beklemek yerine. Bu danışma merkezlerimiz ailelerimizle irtibatta olup, bir kültürü geliştirip bunlarla iç içe olamazlar mı?.  Araba devrilince yol gösteren çok olur. Arabayı devirmemenin yollarını bulmak zorundayız. Bununda çekirdeği ailedir"dedi.

    Uçma, sözlerini şöyle sürdürdü; "Havanda su dövmemek için önce kadın erkek cinsiyet ayrımı nefret suçu haline gelmeli, şiddet merkezi alınmalı. O kadar çok fazla türü var ki ben yalnız erkeğe yada kadına şiddete odaklanırsam yani aysberkin görünmeyen yüzünü kaybetmiş olurum, görememiş olurum.  İnsanı parçalamayacağız, hayatı parçalamayacağız. Bir bütün olarak bütün sorunlara çözüm üretme noktasında olacağız.

    Şimdi mesela nedenler arasında erkek risk grupları. Mesela evlenme ehliyeti diye bir şey getirelim. Eğer bu sıklıkla evli eşler arasında oluyorsa. Umarım bunu da farklı yansıtmaz arkadaşlarımız. Bir öneride bulunuyoruz. Bu öneriden dolayı ben şiddete uğruyorum. Oysa bu şudur. İsteyen istediği öneride bulunur. Bu konuşulur, tartışılır, müzakere edilir. Uygunsa kabul edilir, değilse ret edilir."

    HDP'li kadın vekili eleştiri

    Komisyon üyesi olan HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan'ı  eleştiren Uçma, "Mesela sevgili arkadaşım beni ayrımcılıkla suçluyor. Sevgili arkadaşım buraya ilk geldiği gün niye bu komisyonda erkekler var demişti. Kim ayrılıkçı, kim ayrımcı"dedi.

    Bunun üzerine Aydoğan, "Kadına yönelik şiddetin araştırıldığı bir komisyonda erkeklerin olmasını biz doğru bulmuyoruz"diye yanıt verdi.
     
    Uçma ise, "Hayatı bölük börçük ettiğinizde kadını erkeği ayrı ayrı mütalaa ittiğinizde çözemezsiniz. Onlar birbirini tamamlayan iki unsur" diye cevap verdi. 

    "Sadece koruma yetmez"

    Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Hukuk Komisyon Başkanı Betül Altınsoy Yanılmaz, da şiddetle mücadelenin topyekun yapılması gerektiğine dikkat çekerek, sadece şiddet mağdurunun korunmasının değil, failin cezalandırılması ve rehabilite edilmesinin de önemli olduğunu ifade eden Yanılmaz, şiddet mağduru kişilerin farklı kişi ve kuruluşlara derdini anlatmak zorunda bırakılmasının güvenliğini tehdit eden unsurlardan biri olduğunu söyledi.

    Kadına yönelik şiddet "aile içi" ile sınırlı değil

    Yanılmaz, "KADEM, kadına yönelik şiddete ilişkin özel ceza infaz sistemi getirilmesi gerektiğini ve koruyucu tedbir kararları verilmesi aşamasında işlenen suçlarda şiddete başvuran kişiler için denetimli serbestlik, paraya çevirme, erteleme gibi yöntemlere başvurulmasının engellenmesi gerektiğini düşünüyor" dedi. Şiddet suçlarına ilişkin özel mahkemeler de oluşturulabileceğini belirten Yanılmaz, bu mahkemelerde faillerin rehabilitesinin dikkate alınmasının uygun olacağını kaydetti. Kadına yönelik şiddetin aile ile anılmasının ve aile içi bir durum gibi algılanmasının yanlış olduğunu belirten Yanılmaz, böyle bir tanımlamanın aile kurumuna da zarar verdiğini de söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "ALO 183'e Kürtçe ve Arapça desteği gerekir"

    Yanılmaz, "ALO 183 Sosyal Destek Hattı"nın sadece şiddet mağdurlarına yönelik değil, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın sorumluluk alanlarının tümünde hizmet verdiğine işaret ederek, bu durumun acil şiddet vakalarında sıkıntıya neden olabildiğini belirtti. Yanılmaz, "ALO 183 hattına Kürtçe ve Arapça gibi dil desteklerinin de sağlanması gerekir" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow