hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bağımsız bakanlar yemin edemez ise ne olacak?

    Bağımsız bakanlar yemin edemez ise ne olacak
    expand

    Meclis'te bağımsız bakanların yemin edip etmeyecekleri oylandı. CHP, MHP ve HDP'nin oyları ile bağımsız bakanların yemin etmemesi kararı çıktı. Karar krize neden oldu. Peki bağımsız bakanlar yemin edemez ise ne olur?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TBMM Genel Kurulu'nda seçim hükümetinin bağımsız üyelerinin yemin etmesi beklenirken, muhalefet partilerinin üçünün de Ak Parti karşısında bu üyelerin bağımsız olmadığı yönünde oy kullanması krize neden oldu.Suriye ve Irak tezkereleri için olağanüstü toplanan TBMM'de ilk olarak geçici seçim hükümeti üyelerinin yemin etmesi gündeme alındı. CHP'nin açtığı usul tartışmasının ardından Genel Kurul oturumunu yöneten TBMM Başkan Vekili Koray Aydın, bakanların yemin etmesini talep etti. Ancak CHP bakanların yemin edemeyeceğini savunarak bunun oylanmasını istedi. Yapılan oylamada ise AK Parti'nin karşısında sayısal çoğunluğu olan CHP, MHP ve HDP bakanların yemin etmemesi yönünde oy kullandı. CHP, MHP ve HDP ilk kez aynı oyu kullandı ve 'hayır' dedi. Böylece oy çokluğu ile bağımsız bakanların yemin etmemesi yönünde karara çıktı. Peki bağımsız 11 bakan bakan yemin etmedikleri takdirde ne olur?

    Bağımsız bakanlar yemin etmezse ne olur?

    Bağımsız bakanlar yemin etmedikleri için maaş alamazlar, dokunulmazlık zırhına kavuşamayacaklar. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabine onaylandığı için bakanlıkları geçerli. Muhalefet, yemin etmeyen bakanların atacağı her imzaya itiraz edebilir. Hatta kamu çalışanları ve vatandaşlar dahi bakanların kararlarına yönelik itiraz edebilirler, mahkemeye götürebilirler.

    CHP'li Altay: Yeni bir bakanlar kurulu listesi gerekli

    Koray Aydın, oylamanın ardından partilerin gurup başvekilleri ile bir araya gelerek, krizi çözmeye çalışırken, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Bu hükümetin Anayasanın 114 ve 116 maddelerine göre teşekkül etmediği bu oylama ile TBMM Genel Kurulu'nda tescillenmiştir. Cumhurbaşkanı'nın yeni bir Bakanlar Kurulu listesi göndermesi gerekir" dedi.

    MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural  ise TBMM’deki oylamayla ilgili olarak, “Hukuki bir sonucu olmaz ama siyasi bir sonucu vardır. Bu kişilerin bakanlık yapmalarını engelleyen bir durum yok ancak meclis faaliyetlerine katılmalarını engelleyen bir durum var. TBMM çatısı altında bunu siyasi anlamı anayasaya uygun bir seçim hükümeti kurulamamıştır. Bu oylamayla bu ortaya çıkmıştır” dedi.

    Geçici Bakanlar Kurulu'nun 11'i AKP milletvekillerinden oluştu. HDP'den AB Bakanı Ali Haydar Konca ve Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan atandı. MHP'den de kesin ihraç istemiyle disipline sevk edilmiş olan Tuğrul Türkeş, başbakan yardımcısı oldu. 11 Bakan ise bağımsı isimlerden seçildi. Ancak seçilen isimlerin AKP'den milletvekili olan ve daha önce vekillik yapan isimler ile AKP'li eski bakanların müsteşarları olması tartışma konusu oldu.

    İşte o bakanlar

    İçişleri Bakanı Selami Altınok, Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, Ulaştırma Bakanı Feridun Bilgin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Prof. Dr. Ayşen Gürcan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu,Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun,Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Adalet Bakanı Kenan İpek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow