hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2016-2017 okul servisi ücretleri belli oldu | İstanbul Ankara İzmir

    2016-2017 okul servisi ücretleri belli oldu | İstanbul Ankara İzmir
    expand

    2016 - 2017 okul servisi fiyatları üç büyük ilde belli oldu. İstanbul, Ankara ve İzmir'de ücretler ne durumda? Okul servisinde hangi şartlar altında trafiğe çıkma izni verilir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Okul servisi fiyatlarında geçen seneye nazaran artış gözükmekte. Türkiye'nin nüfus açısından en yoğun olan illeri İstanbul, Ankara ve İzmir'de fiyatlar ve zam oranları

    Ankara: Ücretlerde geçen seneye nazaran 90 liralık artış gözükmekte. 0-3 km arası ücret 2015-2016 yılları arası 350 lirayken, bu sene fiyat 440 Lira oldu. Ankara Servis Aracı İşletmecileri Odası Başkanı Tuncay Elmadağlı, ücret konusunda "2015-2016 eğitim-öğretim döneminde yıllık bin 467 lira olan 3-6 kilometre arası ücreti, bu yıl bin 575 liraya, 6-10 kilometre arası bin 755 liradan bin 845 liraya, 10-15 kilometre arası ücreti de 2 bin 70 liradan 2 bin 160 liraya yükseltildi. 15 kilometreyi aşan her kilometre için ise yıllık yüzde 7,6 zam yapıldı ve ücret 39 liradan 42 liraya çıkarıldı." açıklamasında bulundu.

    İzmir: Zam oranı %10 olarak belirlendi. Buna göre, 0-3 km arası ücret geçen seneye nazaran 1170 lira olarak belirlendi. 0-6 km arası ise ücret 1440 lira

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul: İstanbul'da ise ücretler belli oldu. 0-3 km arası ücret 190 Lira iken, 3-5 km arası ücret 205 Lira'ya çıktı.

    DETAYLI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

    Okul servisi olabilmek için;

    a) Okul servis araçlarının arkasında "OKUL TAŞITI" yazısını kapsayan numunesine uygun renk, ebat ve şekilde reflektif bir kuşak bulundurulmalıdır. (EK: 1/1, EK: 1/2)

    b) Okul servis aracının arkasında, öğrencilerin iniş ve binişleri sırasında yakılmak üzere en az 30 cm çapında kırmızı ışık veren bir lamba bulunmalı ve bu lambanın yakılması halinde üzerinde siyah renkte büyük harflerle "DUR" yazısı okunacak şekilde tesis edilmiş olmalı, lambanın yakılıp söndürülmesi tertibatı fren lambaları ile ayrı olmalıdır. (EK: 2)

    c) Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtlarda, öğrencilerin kolayca yetişebileceği camlar ve pencereler sabit olmalı, iç düzenlemesinde demir aksam açıkta olmamalı, varsa yaralanmaya sebebiyet vermeyecek yumuşak bir madde ile kaplanmalıdır.

    d) Okul servis araçlarında Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik ile Karayolları Trafik Yönetmeliğinde belirtilen standart, nitelik ve sayıda araç, gereç ve malzemeler her an kullanılabilir durumda bulundurulmalıdır.

    e) Okul servis araçlarının kapıları şoför tarafından açılıp kapatılabilecek şekilde otomatik (Havalı, Hidrolikli v.b.) olabileceği gibi; araç şoförleri tarafından elle kumanda edilebilecek şekilde (Mekanik) de olabilir. Otomatik olduğu takdirde, kapıların açık veya kapalı olduğu şoföre optik ve/veya akustik sinyallerle intikal edecek şekilde olmalıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    f) Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtlar temiz, bakımlı ve güvenli durumda bulundurulmalı ve 6 ayda bir bakım ve onarımları yaptırılmakla birlikte; taşıtların cinsine göre Karayolları Trafik Yönetmeliğinin öngördüğü periyodik muayeneleri de yaptırılmış olmalıdır. (EK-3)

    g) Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtların yaşları on yaşından küçük olmalıdır (on yaş dahil). Taşıtların yaşı fabrikasından imal edildiği tarihten sonra gelen ilk takvim yılı esas alınarak hesaplanır.

    h) Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine göre tayin edilen ve o araca ait tescil belgelerinde gösterilen oturacak yer adedi, aracın içerisine görülebilecek bir yere yazılarak sabit şekilde monte edilecektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    i) Kamu Kurum ve Kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişi ve kuruluşlara ait okul servis aracı olarak teçhiz edilmiş araçlar, taahhüt ettikleri öğrenci taşıma hizmetlerini aksatmamak kaydıyla, diğer yolcu taşıma hizmetlerinde de kullanılabilir. Ancak, bu taşıma esnasında okul servis araçlarına ait ışıklı işaretlerin şoförler tarafından kullanılması yasaktır.

    j) Okul servis aracı; Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine uygun olmalıdır.

    k) Gerektiği hallerde ilgili meslek odası, okul veya işyeri ve öğrenci velileriyle haberleşebilmek için telsiz veya mobil telefon bulunmalıdır.

    l) Taşıtlarda her öğrenci için bir emniyet kemeri bulunmalıdır.

    m) Taşıtlarda görüntü ve müzik sistemleri taşıma hizmeti sırasında kullanılmamalıdır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow