hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    21 Mart ekinoks özellikleri nelerdir? 21 Mart gece-gündüz eşitliği özellikleri 2024

    21 Mart ekinoks özellikleri nelerdir 21 Mart gece-gündüz eşitliği özellikleri 2024
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    21 Mart ekinoksu ile kuzey ve güney yarımkürelerde mevsim geçişleri başlayacak. Peki, 21 Mart her iki yarımküre için ne anlama geliyor? İşte gece-gündüz eşitliğinin yaşandığı 21 Mart ekinoks özellikleri...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    21 Mart tarihinde gerçekleşen ekinoks, dünya üzerinde gün ve gece sürelerinin eşit olduğu zaman dilimini temsil eder. Ekinoks, Dünya'nın ekseninin güneş etrafında dönme eğilimi nedeniyle gerçekleşir. Kuzey yarımküre için bahar ekinoksu olarak adlandırılan bu tarih, güney yarımkürede sonbahar ekinoksudur. 

    21 MART EKİNOKS ÖZELLİKLERİ

    Gündüz ve gece süreleri eşittir: Ekinoks anında, Dünya'nın her iki yarıküresinde de gündüz ve gece süreleri yaklaşık olarak eşittir. Bu durum, güneş ışığının Dünya'nın ekvatoruna dik geldiği noktada gerçekleşir.

    Kuzey yarımkürede bahar ekinoksu, ilkbaharın başlangıcını işaret ederken, güney yarımkürede sonbaharın başlangıcını temsil eder. Bu dönem, mevsim geçişinin işaretidir ve hava koşullarında değişikliklere yol açabilir.

    Ekinoks sırasında, güneşin doğuş ve batış noktaları tam olarak doğu ve batıya yönelmiştir. Bu durum, bu tarihte dünyanın herhangi bir noktasında yaşayan insanlar için güneşin tam olarak doğudan doğup, tam olarak batıdan battığı anlamına gelir.

    Ekinoks, birçok kültürde ve toplumda önemli bir zaman dilimi olarak kabul edilir. Özellikle tarım toplumlarında, ekim ve hasat dönemlerinin belirlenmesinde ve çeşitli festivallerin düzenlenmesinde referans alınır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekinoks, astronomik dengeyi temsil eder. Bu, Dünya'nın ekseninin güneş ışınlarını aldığı açıların gece ve gündüz sürelerini dengede tuttuğu anlamına gelir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow