hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    3. Havalimanı planları askıya çıktı

    3. Havalimanı planları askıya çıktı
    expand

    İstanbul'a yapılacak 3. Havalimanı'na ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 5 Haziran'da onaylanan imar planları askıya çıktı. "İstanbul'un anayasası" olarak nitelendirilen 1/100.000'lik planlara ilk kez işlenen proje planları, 16 Temmuz'da askıdan inecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul'un kuzeyinde 76,5 milyon metrekarelik bir alan üzerine inşa edilecek 3. Havalimanı'na ilişkin hazırlanan 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı değişikliği, 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1.000 ölçekli Uygulama İmar Planı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ilan panosu ile web sitesinde askıya çıktı.

    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 5 Haziran'da onaylanan planlar, itiraz süresi olan 30 günün sonunda, 16 Temmuz günü askıdan inecek.

    3. Havalimanı ilk kez planlarda

    Daha önce medyada görselleri paylaşılan 3. Havalimanı, "İstanbul'un anayasası" olarak nitelendirilen 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda yer almıyordu.

    Böylece, 2009 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın başkanlığı süresinde hazırlanan Çevre Düzeni Planı'nda yer almayan havalimanı ilk kez planlara işlenmiş oldu. İstanbul'un kuzeyinde bulunan ormanların korunmasının amaçlandığı planda, şehrin doğu-batı aksı yönünde büyümesi, havalimanının Silivri'ye yapılması öngörülüyordu.

    1/1.000 plan notlarında, "Havaalanına ilişkin yapılaşma koşulları; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygun görülecek kentsel tasarım projesine göre, T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nca onaylanacak avan projeye göre uygulama yapılacaktır" ifadesi yer alıyor.

    1/5.000'lik planlarda ise, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı" ibaresinin üstü çizilmiş durumda. 3. Havalimanı inşası sırasında, ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) raporunda belirtilen hususlara uyulacağının belirtildiği plan notlarında, inşaat için orman alanlarında gerekli izinlerin alınması gerektiği, derelere ilişkin İSKİ ve DSİ'den görüş alınmadan uygulamaya geçilemeyeceği yer alıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow