hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ahmet Ercan'dan Antalya depremi uyarısı

    Ahmet Ercandan Antalya depremi uyarısı
    expand

    İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Antalya'daki depreme ilişkin, "Antalya'da yüksek yapılar sığ temeller üzerinde yapılmakta olup, çökelez kayaları içinde büyük boşluklar büyük sorunlar çıkarabilir. Bu nedenle özellikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Antalya Belediyesi'ni sağlam yerde sağlam yapı için uyarıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ercan, yaptığı yazılı açıklamada, bu akşam Antalya Koyu içinde, Antalya'ya 100 kilometre uzakta çok derin bir deprem meydana geldiğini ve bu depremin öncüsünün 25 Aralık'ta Antalya Serik-Kuşlar'da yaşanan 4,3 büyüklüğündeki sarsıntı olduğunu belirtti.

    Bugünkü depremin Antalya'nın altında olmadığını vurgulayan Ercan, depremin, Antalya Koyu'nun 43 kilometre altında, Toros Dağları'nın altından, Antalya'dan Göller Bölgesi'ne doğru dalan Kıbrıs dalma-batma kuşağının dilimi üzerindeki "ters kırılma" olduğunu kaydetti.


    Ercan, Güney Toroslar, Elmalı Yarımadası ve Antalya'nın son 4 yıldır irili ufaklı depremler üretip, aşırı gerilmeyi uyardığını ifade ederek, bu bölgede depremlerin 2005'ten beri arka arkaya gelmeye başladığını anlattı.


    Kıbrıs ile Güney Ege yaylarının karaya çıktığı yerlerde yakın geçmişte yaşanan yıkıcı depremleri; Finike-1926-6.9, Muğla-1941-6.0, Muğla-1941-5.7, Fethiye 1957-7.1, Köyceğiz-1956-5.7, Marmaris-1961-6.5 ve Fethiye-1969-6.2 olarak sıralayan Ercan, şöyle devam etti:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    "Deprem beklentisi ile çığım (hasar), yer davranışı ile yapı dayanıklılığı özelliklerine bakarak bu bölgede en çekinceli yerleşim sıralaması şöyledir; Fethiye, Köyceğiz, Kaş, Göçek, Marmaris, Bodrum, Finike, Antalya, Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay. Bu bölgedeki yapıların 7,3'lük depreme dayanacak ölçüde yapılması gerekir. Var olan yapıların ise bu koşulları sağlayıp sağlamadığı araştırılmalıdır.


    Bu derinlikte olan bir küçük depremin yüzeyde yıkım yapması beklenmez. Ancak kaktırmanın yapacağı kırıştırmalı gerginliğin, önümüzdeki yıllarda güvenli diye bildiğimiz Güney Akdeniz Kuşağı ile Mersin-Taşucu-Akkuyu'da kurulmakta olan nükleer santral dolayındaki Ecemiş kırığını, oradan Mersin ile Adana'ya uzanan
    bölgede kışkırtmayla yeni depremler üretip üretmeyeceğine kuşkuyla bakılmalıdır. Güneyden gelen bu kaktırmadan en çok etkilenecek yerlerden biri de Ecemiş kırığı ile Adana-Osmaniye-Hatay kavşağı olabilir."

    "Sağlam yapı için uyarıyorum"

    Ercan, depremin getirdiği bilginin çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Antalya'da yüksek yapılar sığ temeller üzerinde yapılmakta olup, çökelez (traverten) kayaları içinde büyük boşluklar büyük sorunlar çıkarabilir. Bu
    nedenle özellikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Antalya Belediyesi'ni sağlam yerde sağlam yapı için uyarıyorum. Dalma-batma kuşaklarının tsunami dalgası üretebileceği de unutulmamalıdır" ifadelerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow