hourSON DAKİKA
left-arrow right-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AK Parti, İmamoğlu'na verilen cezaya nasıl bakıyor?

    AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen cezayla ilgili CNN TÜRK'te açıklamalar bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AK Parti Grup Başkanvekili Turan'ın açıklamaları şöyle:

    Türkiye'nin uluslararası krizlerden sıyrılmaya çalıştığı dönemdeyiz. Demokratik sistem içerisinde seçimlere doğru gidiyoruz artık adayların belirlendiği bir dönemdeyiz. Türkiye'nin dön dolay aynı tartışmalarla zaman kaybetmesi iyi değil. Siyasilerin kararını millet verir. En kolayı bu kararı eleştirmek. Bu kurumlar bizim kurumlarımız. Bu karar neden verilmiş, nasıl verilmiş? 3.5 senedir süren bir mahkeme var. Keşke bu karar seri bir süreçle sonuçlansaydı.

    "CUMHURBAŞKANI'NIN ŞİİRİYLE HİÇBİR ALAKASI YOK"

    Burada bir küfür var, hakaret var. Şuana kadar sayısız Yargıtay kararı var bu konuya ilişkin. Eğer mahkemeden beraat kararı çıksaydı mahkemelere küfür etmek yerine başka karşılanacaktı. Hukuku kendimize göre değerlendiremeyiz. Cumhurbaşkanımız eski yıllarda aldığı siyasi yasağa konu olan karar bir şiir okuduğu içindi. Bugünkü karar kamu görevi yapan YSK üyelerine ağır bir hakaretle ifade edilen bir yaklaşım var. Cumhurbaşkanının şiiriyle hiçbir alakası yok.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "SİYASİ KİŞİLİĞİ BİTEN KİŞİYİ TARTIŞMAYA AÇTI"

    Bitmiş olan, siyasi olarak zayıflamış olan bir karakteri bu konu tartışmaya açtı. Bizim rakimiz olmayacak bir kişi bugün tartışmanın konusu olmaya başladı. Bu kararı şimdiye kadar çok değişik kişiye vermiş olan mahkemeler, Ekrem Bey olduğunda seçim var bu kararı vermeyelim mi desin. Ortada kamu görevi yapana hakaret var. İzleyicilerimizden biri bir diğerine hakaret etse bu bir tahkikat konusu olur. Buradan bir siyasi kahraman çıkarmanın yanlış olduğunu söylüyorum. İmamoğlu'nun kendine hakaret edenlere karşı bir sürü şikayetinin olduğu dava var. Teknik olarak bakıldığında bu yargının işidir. Siyasi olarak meseleye baktığımızda biten bir siyasi kişiliğin tekrar gündeme gelmesi, isterdik ki hiçbir siyasetçi hakete küfre ve şikayete mahkemeye konu olmasa. Biz meydanlarda kavga edelim. Biz neden efendi, adam gibi işimizi yapmayalım. Bu partinin il başkanı da küfürlerinden dolayı siyasi yasakla karşılaştı. Olaya ben farklı bakmaya çalışıyorum. Devam eden bir süreç var.

    CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın sunduğu Tarafsız Bölge programında kararı değerlendiren Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, “Yargı kararları üzerinden siyasi kararları getirmek, siyaseti tanzim etmeye çalışmak şimdiye kadar tayin etmedi. Bu ülkeyi yöneten Cumhurbaşkanı bir şiir okuduğu için İBB hapse gitti. Siyasi yasak aldı. Ama mücadele etti ve bugün Cumhurbaşkanı. Sayın Cumhurbaşkanı da geçmişte siyasi yasaklara maruz kalmış biri olarak bu kararı eleştireceğini düşünüyorum” dedi ve şöyle devam etti:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Verilen kararın siyasi yasağa girmesi için 1 yıl 6 aydan başlıyor, alenen işlendiği için artırılıyor. Böylece 2yıl 7 aya çıkıyor. Hem hapis hem siyasi yasak kararını giriyor. İmamoğlu'nun aday olması önünde bu karar kesinleşene kadar bir engel yoktur. Bu karar istinafa gidecek, ondan sonra Yargıtay'a gidecek. İnşallah Türk demokrasisi böyle bir durumu yaşamaz.

    İmamoğlu'nun adaylığı çıkar. Bu aynı zamanda 6'lı masanın iradesine de yapılmış bir müdahaledir. 6'lı masa da zannediyorum bu kararı dikkate alacaktır. Doğrudan Cumhurbaşkanı seçimine yönelik olarak mahkeme salonundan çıkan bir karar olarak düşünüyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SELAMİ KURAN: KASIT VAR MI YOK MU

    “Çok erken yorumlar yapılıyor" diyen Hukukçu Prof. Dr. Selami Kuran, şunları söyledi:

    Hukuk ve siyaset ilişkisi hep sorunlu gelmiştir. Siyaset yansımaları açısından önemlidir. 1. derece mahkemenin vermiş olduğu bir karar. İmamoğlu'nun avukatları 7 gün içinde istinafta itiraz edeceklerdir. Fikir suçu kapsamında değerlendirildiği için 5 yıllık yasak şartı vardı ama burada geçerli değil. Eğer bir fiilin suç oluşturabilmesi için maddi ve manevi unsurlarını oluşturması lazım. Kasıt var mı yok mu? ‘Ahmak’ kelimesini şöyle düşünelim. Hakaret anlamını oluşturabilmesi için hangi ortamda, kime söylendiği belirgin olması lazım. Burada eğer bu söylediğiniz hem yasal unsurları itibariyle kullandığı terimler suç oluşturuyorsa orada hareket serbestliği yoktur.

    Çok erken yorumlar yapılıyor. Bu karar benim için sürpriz oldu. Çok ağır bir karar. Yargı sürecini beklemek lazım. Henüz devam etmekte olan yargı süreciyle bu kadar adalete, yargıya itiraz bence çok erken. Gerekçeli kararı merakla bekliyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BAYRAKÇI: SİYASETE YANSIMASINI GÖRECEĞİZ

    Kamuoyu araştırmacısı Hakan Bayrakçı ise kararı “Siyasete direkt etki edecek bir sonuç var ortada. Yargılanan kişi özel bir pozisyonu olan kişi. Sadece İBB başkanı değil potansiyel cumhurbaşkanı adaylarından biri. Bu tür kararlar hele bu aşamada tezahür etmesi halinde siyasetçiye büyük avantajlar sağlar. Diğer bir değişle hayat öpücüğüdür. Hukuken dinlediğimiz kadarıyla bir takdir hakkı kullanılmış. Biz siyasete yansımasını konuşuyoruz. Sadece siyaseten değil birçok anlamda da yanlış bir karardır. Bunun siyasete yansımasını da göreceğiz” şeklinde değerlendirdi.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow