hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AK Parti Yüksek Yargı kararına itiraz edecek

    AK Parti Yüksek Yargı kararına itiraz edecek
    expand

    AK Parti, Anayasa Mahkemesi'nin hakkında verdiği laiklik karşıtı eylemlere odak olma kararına itiraz etmeye hazırlanıyor. Gerekçe, Danıştay saldırısı ile ilgili ortaya çıkan yeni gelişmeler...

    AK Parti hakkındaki kapatma davasında, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği laiklik karşıtı eylemlerin odağı olma kararının gerekçeleri arasında Danıştay saldırısı da vardı.

    Danıştay saldırısı AK Parti'nin yarattığı gerilim ortamının ürünü olarak gösterilmişti.

    AK Parti kurmaylarına göre, o saldırının şimdi Ergenekon ile bağlantılı olduğu konusunda yeni gelişmeler var. Kamera kayıtlarının silindiğinin TÜBİTAK tarafından tescillenmesi gibi.

    İşte bu gelişme ışığında Yüksek Mahkeme'nin kararına itiraz edilecek. Çünkü partinin hukukçu kurmaylarına göre, Anayasa Mahkemesi'nin odak kararı haksız ve  düzeltilmeli.

    Hukukçu kurmaylar şimdi başvurunun ne şekilde yapılacağı üzerinde çalışıyor.

    Önce iç hukuk yolları aranacak, konunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşınması konusunda ise AK Parti kendi içinde değerlendirme yapacak.

    Ahmet İymaya: "Odak delil çökmüş oluyor"

    TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, "Danıştay saldırısı ile ilgili görüntülerin silinmesiyle ilgili", "Yeni gelişmeler, Danıştay saldırısının arka planının farklı gerekçelere dayandığını ortaya koyuyor ve o 26 ana delilin öz delili, odak delili çökmüş oluyor. Arka plandaki büyük delilin çökmesi ister istemez Anayasa Mahkemesinin kararını, tabii hukuk sistemi çerçevesinde çökertmiş durumdadır" değerlendirmesinde bulundu.

    İyimaya, Ankara Barosunca düzenlenen "Anayasa Değişikliği" konulu açık oturum öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Bir gazetecinin, "Danıştay saldırısının görüntüleri silindi. Sayın Başbakan bununla ilgili çeşitli yerlerde açıklamalar yaptı. Kapatma davasına ilişkin açıklamalar var. Yeniden Anayasa Mahkemesine başvurulur mu, bunun hazırlıkları var mı?" sorusu üzerine İyimaya, Anayasa Mahkemesince açılan kapatma davasının dayandığı delil sayısının 400 olduğunu, bunlardan 26'sının Anayasa Mahkemesi tarafından "dinlenebilir" görüldüğünü ve diğerlerinin tasfiye edildiğini hatırlattı.

    "Bu delillerden en önemlisi de Danıştay saldırısına sistemin, Cumhuriyet Başsavcılığına yüklediği anlamdı, doğrudan partiye isnat etti" diyen İyimaya, "Şu anda yeni gelişmeler Danıştay saldırısının arka planının farklı gerekçelere dayandığını ortaya koyuyor ve o 26 ana delilin öz delili, odak delili çökmüş oluyor" dedi.

    İyimaya, Venedik Komisyonu'nun 26 delile ilişkin değerlendirme raporlarında da bu delillerin kapatma felsefesine göre "dinlenebilir" olmadığının belirtildiğini ifade ederek, "Tabii Anayasa Mahkemesinin o kararı bağlayıcı idi, halen de bağlayıcıdır ancak arka plandaki büyük delilin çökmesi ister istemez Anayasa Mahkemesinin kararını, tabii hukuk sistemi çerçevesinde çökertmiş durumdadır. Bundan sonraki gelişmeler değerlendirilir. Özellikle Anayasa Mahkemesinin kararının kesin olması itiraza mani midir, yeniden inceleme olabilir mi, bu konuda inceleme var ama felsefi kabul olarak Anayasa Mahkemesinin dayandığı karar, bu olay karşısında elbetteki inandırıcılığını yitirmiş bir karar olarak ortaya çıkıyor" diye konuştu.

    "Anayasa değişikliğinin Anayasa Mahkemesine ne zaman ve nasıl götürülebileceğine" ilişkin soru üzerine ise İyimaya, "Anayasa değişikliklerinin anayasal süreçte Anayasa Mahkemesine götürülmesi 148. maddede belirlenmiş. Eğer Cumhurbaşkanı 15 gün içinde yeniden görüşülmek üzere parlamentoya göndermezse, imzalanmasını izleyen gün Resmi Gazete'de yayımlanır. Resmi Gazete'de yayımını izleyen 10 gün içerisinde Anayasa Mahkemesine başvurulabilir" yanıtını verdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow