hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ali Babacan: "Los Angeles dökülüyor"

    Ali Babacan: Los Angeles dökülüyor
    expand

    Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Babacan, Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle Balkonuk Center'da düzenlenen "7. Gelişen Kentler Zirvesi"nde konuştu. Babacan, Los Angeles'ın altyapı ihtiyacı, Yeni Delhi'den daha fazla olduğunu iddia etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'nin dönem başkanı olduğu G-20 çalışmaları hakkında da bilgi veren Babacan, kendisinin Bakanlar Komitesinin başkanlığını yürüttüğünü, 20 ülkeyi yakından takip ettiğini dile getirdi. Yatırım konusunda G-20'de önemli süreç başlattıklarını aktaran Babacan, "G-20 demek, 19 ülke artı AB'den oluşan bir platform. Dünya nüfusunun üçte ikisini temsil diyor. Dünya ticaretinin yüzde 75'i G-20 üyeleri tarafından yapılıyor. Dünya ekonomisinin yüzde 85'i üyeler tarafından gerçekleştiriliyor. Bütün kıtalardan ülkeler var. Temsil gücü çok yüksek. Afrika Birliği gibi farklı bölgeleri temsil eden kuruluşlar da masa etrafında oturuyor" diye konuştu.

    Akkuyu Nükleer Santrali devlet sırrı!

    "Los Angeles'ın altyapı ihtiyacı, Yeni Delhi'den daha fazla"

    Babacan, G-20 dışında kalan ülkelerin ekonomik koşullarına değindi. Bunlar arasında fakirliği yüksek ülkelerin de bulunduğunu ifade eden Babacan, "Bu ülkelere elimizi uzatıyoruz. İlk kez G-20, bu ülkelerle ilişki geliştiriyor. G-20 olarak kendimize, 'Bu ülkelere ne yapıyoruz?' sorusu soruyoruz" dedi. Dünyada ekonomik sorunların büyük olduğunu, bunların tespitinin yapıldığını ve teşhisinin konulduğunu aktaran Babacan, hazırlıklar yapıldığını ancak uygulamanın istendiği ölçüde olmadığını söyledi.

    Başbakan Yardımcısı Babacan, özellikle altyapı yatırımlarının birçok ülkede aksadığını, 2008-2009 krizinin birçok ülkeyi olumsuz etkilediğini dile getirerek, "Gelişmekte olanlar kadar gelişmiş ülkeler için de geçerli bu durum. Son bir yıl içinde Los Angeles'a ve Yeni Delhi'ye gittim. Los Angeles'ın altyapı ihtiyacı, Yeni Delhi'den daha fazla. Yollar, kaldırımlar, köprüler, alt geçitler her şey dökülüyor. Dolayısıyla altyapı ve yatırım dediğimizde, G-20 üyelerinin tamamı 'Ne yapabiliriz?' diye tartışmaya başladı" diye konuştu.

    Özel sektörün yatırım için güven istediğini vurgulayan Babacan, altyapı yatırımları projelerinin standartlaşması çalışmasını başlattıklarını anlattı. Dünyada, Norveç, Suudi Arabistan, Singapur gibi cari fazlası, bütçe fazlası olan, bunları fonlarında biriktiren ülkeler bulunduğunu, Batıda emeklilik fonları olduğunu belirten Babacan, sözlerini şöyle tamamladı:

    "Her biri milyar dolarlar hatta trilyon dolar olan fonlar var. Bu fonlar, parayı çok çok güvenilir yerlere yatırıma taşımak istiyorlar. Dünyada sermaye ve varlık var. Bir yandan da şiddetli fon ihtiyacı var. Bu ikisini nasıl buluşturacağız? Dünya için de güveni oluşturduğunuz zaman bu buluşma olur. Yatırım için güvenli yer bulamayanlar, Almanya ve ABD hazinesi tahvillerine yöneliyor.Alman hazinesinin tahvilleri 10 yıla kadar negatif faiz veriyor. 10 yıldan sonra küçük küçük artışlar oluyor. Yani 10 yıllık faiz sıfır, 5 yılda eksi. 1 milyar avro veriyorsunuz, 5 yıl sonra 995 milyon avro geri alıyorsunuz. Dünyada bu gerçek yaşanıyor. Para büyükse dünyada güvenecek ortam kalmadıysa ortada, bankalara çok güven olmuyor. Avrupa'nın en büyük bankaları Dünya Merkez Bankasından aldığı likidite ile yaşıyorlar."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow