hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ankara'dan Fransa'nın kararına ilk yorum

    Ankaradan Fransanın kararına ilk yorum
    expand

    Fransa'da İnkar Yasası'nın iptal edilmesinin ardından TRT Haber'de soruları cevaplayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Fransa bir hukuk devleti olduğunu gösterdi" dedi. Dışişleri Bakanı, yeni tasarı hazırlanmasını da "Sarkozy, kendi hukuk devletine savaş açmış olur" sözleriyle değerlendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakan Davutoğlu, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının reddini suçsayan yasanın Fransa Anayasa Konseyi tarafından iptal edilmesi konusundaki soru üzerine, Türkiye'nin bu süreçte bilinçli bir strateji uyguladığını belirtti.

    Fransa'da Meclis'ten sonra Senato'da da yasanın onaylanması kararı çıktığında, Türkiye'nin, ikinci etap müeyyideleri açıklamasının beklendiğini anımsatan Davutoğlu, bu süreçte sessiz diplomasiyi tercih ettiklerini anlattı.

    Senatodan sonraki mercinin hukuk merci olduğunu hatırlatan Davutoğlu, "Oraya müeyyide ile gidilmez, oraya ilkesel bir pozisyonla gidilirdi" diye konuştu.

    Siyasi olarak tansiyonu yükseltmediklerini belirten Davutoğlu, tansiyonu düşürerek bunun bir hukuk meselesi olarak tartışılmasının önünü açtıklarını söyledi.

    Davutoğlu, "İstedik ki bu konu, hukuk bazında, hukuk temelinde soğukkanlı bir şekilde değerlendirilsin" ifadesini kullandı.

    Anayasa Konseyi'ne başvuru için imza toplama sürecini son ana kadar yakından takip ettiklerini ve başvurudan üç dört gün önce yeterli sayıya ulaşıldığını bildiklerini ifade eden Davutoğlu, "Adım adım her gece, her gün, her saat acaba kaça ulaştı diye takip ettik" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İmzalar toplandıktan sonra Anayasa Konseyi'nden çıkacak karar konusunda daha emin olduklarını belirten Davutoğlu, planladıkları süreçte bir aksama olmadığını dile getirdi.

    İki ülke ilişkilerinde zor bir dönem geçirildiğini ifade eden Davutoğlu, "Türk Fransız ilişkileri bir türbülanstan geçmiştir" değerlendirmesinde bulundu.

    Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin yasayı değiştirerek tekrar meclise gönderebileceği yönünde haberlerin basında yer aldığının hatırlatılması üzerine Davutoğlu, Anayasa Konseyi gibi en üst düzeyde bir heyetin aldığı karara meydan okumanın bir Fransız siyasetçisi için büyük şanssızlık olacağını söyledi.

    Davutoğlu, "Sarkozy şansını zaten burada çok zorladı. Tekrar zorlarsa, bu sefer Fransa kültürüne, Fransa hukukuna ve Fransa'nın hukuk devleti niteliğinesavaş açmış olur. Daha önce tarihe ve fikir özgürlüğüne savaş açmıştı. Şimdi doğrudan Fransa Anayasa Konseyi'ne savaş açmış olur" dedi.

    Yaptırımlar devam edecek mi?

    Fransa'ya yaptırımların devam edip etmeyeceği yönündeki soru üzerine Davutoğlu, bu kararın olumlu bir karar olduğunu ve bir değerlendirme yapacaklarını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fransa yönetiminin yine aynı yönetim olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, yönetimin tutumunu görmeleri gerektiğini söyledi. Davutoğlu, "O müeyyidelerin uygulanmasını gerektiren konjonktür ve şartlar ortadan kalkmışsa, o müeyyidelerde ortadan kalkar" diye konuştu.

    Gül: "İşin içinden çıkılamaz hale gelir"

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Türkiye ile Ermenistan arasındaki tarihe dönük ihtilaf aslında iki ülke arasında halledilebilecek bir şeydir. Eğer üçüncü ülkeler bu işe girerlerse bu çok yanlış olur, yardımcı olmazlar, tam tersine işin içinden çıkılmaz hale getirirler. Türkiye'nin Ortak Tarih Komisyonu çok cesurca ortaya konan bir fikirdir" dedi.

    Bir yorum da Cemil Çiçek'ten...

    Meclis Başkanı Cemil Çiçek de, "Bu karar Fransa'nın demokrasi geleneği ve hukuk devleti tecrübesiyle uyumludur" yorumunda bulundu.

    Çiçek, ihtilaflı meselelerde üçüncü tarafların müdahalesi olmaksızın çözüm arayışlarının sürdürülmesi konusunda inancın korunduğunu söyledi.

    Meclis Başkanı, "Fransa'dan beklentimiz de Türkiye-Ermenistan arasında tarihe ilişkin ihtilafın diyalog yoluyla çözülmesine yapıcı katkıda bulunmasıdır" dedi. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bekir Bozdağ: "Karar emsal olacak"

    Katıldığı bir TV programında kararı değerlendiren Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise "Karar hem yol gösterici hem de emsal olacak. Keşke Türkiye'deki Anayasa Mahkemesi de verdiği kararlarda özgürlüklerin önünü açıcı kararlar vermiş olsaydı, ifade hürriyetinin önünü açan kararın altında da Türkiye Anayasa Mahkemesi'nin imzası olmuş olsaydı" dedi.

    CHP'li Hamzaçebi: "Dünyaca örnek alınacak karar"

    CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de kararın gerekçelerinin bütün dünyaya örnek olacak nitelikte olduğunu belirterek, "Önemli olan buradaki gerekçelerin Türkiye gibi ülkeler tarafından örnek alınmasıdır" dedi.

    TÜSİAD: "Karar ile ilişkilerimizin kazanımı korundu"

    TÜSİAD da Fransa Anayasa Konseyi'nin kararıyla ilgili bir açıklama yaptı.

    Açıklamada, "Bu sonuç AB'nin hukuk güvenliği, ifade özgürlüğü ve temel insan hakları konusundaki referans tutumunu pekiştirmiş ve meşruluğunu güçlendirmiştir. Ayrıca bu karar ile Fransa - Türkiye ilişkilerindeki kazanımların korunması sağlanmış, ikili ilişkilerin geleceğinin zarar görmesinin önüne geçilmiştir. Bu noktadan hareketle, hukuk temelinden ayrılmadan, sürecin her zeminde tartışılarak geliştirilmesine katkı sağlamaya devam etmeye hazır olduğumuzu ifade etmek isteriz" denildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow