hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Antalya'da kadına şiddete karşı örnek çalışma

    Antalyada kadına şiddete karşı örnek çalışma
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Antalya Valiliği, kadına yönelik şiddet vakaları için tüm şehirlere örnek olacak bir genelge yayınladı. Antalya Barosu'nun da katıldığı çalışma sonucu yayınlanan genelgede uluslararası İstanbul Sözleşmesi esas alınıyor. Genelge kadına şiddeti önleme konusunda tüm kentlere örnek olma niteliği taşıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Antalya Valiliği tarafından Anayasa gereği yasa hükmünde olan "İstanbul Sözleşmesi" ve 6284 sayılı 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun' hükümlerine dayanılarak, hazırlanan "Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadele ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Genelge", Vali Münir Karaloğlu'nun imzasıyla yayımlandı. Genelge belediyelere ve 69 kamu kurumuna gönderildi. 

    Genelge, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanan hibe programı çerçevesinde sekiz ilde düzenlenen "Kadına Yönelik İl Eylem Planlaması"na dayanıyor. Antalya Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu'nun da katılımıyla Nisan 2016'dan beri düzenlenen İl Eylem Planı toplantıları, bu kapsamlı genelgeyle sonuç verdi. 

    Kadına şiddete 'meydan dayağı'

    Diyanet'e açık açık meydan okudu

    Kadın cinayetleri nasıl duracak?

    Türkiye'nin kanayan yarası: Kardeşini Doğurmak

    Örnek nitelikte

    Genelgeyi cnnturk.com'a değerlendiren Antalya Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu üyesi Avukat Aylin Onursev, genelgenin tüm kentlere örnek olabilecek nitelikte olduğuna dikkat çekerek öne çıkan maddeleri şöyle sıraladı:  

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1- Şiddet vakalarında İstanbul Sözleşmesi 25. madde gereği derhal baroya bildirim yapılması ve avukat atanmasının istenmesi,
    2- Tüm kamu görevlilerinin aldıkları ihbar üzerine işlem yapma zorunluğunun ve aksi taktirde İstanbul Sözleşmesi madde 29 gereğince tazminat yükümlülüğü olduğunun kendilerine hatırlatılması ve dikkatlerinin çekilmesi,
    3- Cinsel saldırı durumu söz konusu olduğunda cinsel saldırı muayene ek raporunun kullanılarak doldurulması ve genelge ekinde yer alması, 
    4- Okullarda öğrencilere yönelik aile içi şiddet eğitimi, 
    5- Sağlık personeline eğitim.

    Avukat Onursev, uygulamaların etkin bir şekilde hayata geçirilmesi halinde Antalya’da kadın cinayeti ve kadına yönelik şiddet olaylarının azalacağını vurgulayarak şöyle dedi: "Ne yazık ki erkekler varolan yasaların etkili bir biçimde uygulanmayacağını ve cezasız kalacaklarını bildikleri için şiddet uygulamak konusunda giderek daha rahat davranıyorlar Genelgede yer alan yukarıda sayılan düzenlemelerin etkili bir şekilde uygulanması kadına yönelik şiddeti azaltacağını dünyanın diğer ülkelerindeki uygulamaların olumlu sonuçları nedeniyle biliyoruz. Yukarıda sayılan maddeleri hayata geçirebilen ülkelerde (Avrupa ülkelerinin hemen bütününde) kadına yönelik şiddet azalmıştır."

    Tüm belediyeler ve kamu kurumlarına gönderilen genelgenin kapsamlı olduğunu belirten Onursev,  bütün maddelerin bir bütünün parçası olduğunu ve kadına şiddetle mücadelede “olmazsa olmaz” olduğunu belirtti. Genelgedeki diğer maddeler ise şöyle:  

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüm okullara eğitim

    Bu kapsamda, tüm kamu kurum ve kuruluşları tarafından kadına yönelik şiddet ile ev içi şiddetin önlenmesi, toplumsal cinsiyet, kadın- erkek eşitliği, şiddet mağdurunun ikincil mağduriyetinin önlenmesi konularında sürekli ve düzenli eğitimler yapılacak. İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce tüm okullarda, öğrencilerin yaş ve kapasitelerine uygun olarak kadına yönelik ve ev içi şiddetin önlenmesi, toplumsal cinsiyet, şiddet mağdurunun hakları konularında eğitime yönelik dersler konulacak.

    Sağlık çalışanının özel bir görevi var 

    Mağdurlarla iletişime ilk geçen ve şiddeti ortaya çıkarma konusunda özel görevi olan sağlık personeli, bu konuda eğitimden geçirilecek. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın 'Alo 183' ücretsiz ihbar hattı, 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü tarafından kurulacak koordinasyonla '112 Acil Çağrı' hattı da kullanılarak, ihbar yapılması sağlanacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adli tıp raporu ve psikiyatrik muayene

    Kadına yönelik şiddetin ve aile içi şiddetin ortaya çıkarılmasında önemli delil teşkil eden Adli Tıp raporu titizlikle hazırlanacak. Bu kapsamda, cinsel şiddet mağdurları için mutlaka psikiyatrik muayene yapılarak, mağdurun onayıyla vücudundaki darp izleri fotoğraflanıp, Adli Rapor Formu'na eklenecek. Mağdurun talebi halinde muayene sırasında avukatı da bulunabilecek.

    Mağdura barodan avukat

    Sözleşmeye göre, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddet içeren başvuru ve vakalarda, 'öldürmeye teşebbüs', 'cinsel saldırı' ve 'cinsel saldırıya teşebbüs' suçlarında baroya haber verilecek ve mağdurlara istemleri aranmaksızın avukat atanacak. Ayrıca bu tür ihbara gelen kamu görevlilerine işlem yapma zorunluluğu da getirildi. İşlem yapmayan kamu görevlilerine sözleşme gereği tazminat yükümlülüğü getirildi. Şiddeti önleyici tedbirlerde belediyeler, meslek odaları ve STK'ların iş birliğiyle erken yaşta zorla yaptırılan evliliklerin önlenmesine yönelik sosyal projeler geliştirilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mağdurlara kurs ve iş önceliği 

    Şiddet mağdurlarını destekleyici tedbirlerde ise Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından meslek edindirme kurslarında ve işe yerleştirmelerde şiddet mağdurlarına öncelik verilerek kamusal hayata katılmaları sağlanacak. Her yıl İŞKUR ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü (ASPİM) birincisi, bu yıl sonu ve her yıl sonu konuyla ilgili komisyona rapor sunacak.

    Yabancı uyrukluların sığınağa kabulü

    Hakkında koruma kararı verilen kişilerin çocuklarına kreş imkanı kapsamında ASPİM'in özel kreş ve gündüz bakımevlerinde olan kontenjanları kullanılacak. Koruyucu tedbir kararı verilen kişiler ASPİM'in konukevlerine yerleştirilecek. Bu tesisler dolu ise kamu kurum ve kuruluşlarının sosyal tesislerine sevk edilecek. Şiddet mağduru olduğu değerlendirilen yabancılar hakkında da önleyici ve koruyucu tedbirler alınacak.

    6 yeni konukevi

    Nüfusu 100 bin üzerindeki ilçelerde belediyelerin kadınlar ve çocuklar için konukevi açma zorunluluğuyla ilgili de uyarıda bulunulan genelgede, Antalya'da 6 ilçede kadın konukevlerinin açılışına ilişkin çalışmaların bir an önce başlatılması ve yapılan çalışmalara ilişkin ilerleyen 6 ay içinde de raporların Antalya Valiliği'ne sunumu istendi.

    Baro başkanından teşekkür

    Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan, yaptığı açıklamada, genelgenin hazırlanmasında Antalya Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu'nca emek harcandığını belirterek, bütün bileşenlere teşekkür etti. Başkan Balkan, kadına yönelik şiddetin önlenmesi mücadelesinin, her zaman yüksek bir farkındalıkla süreceğini söyledi.

    İstanbul Sözleşmesi nedir?

    'İstanbul Sözleşmesi' olarak anılan 'Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi', 11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul'da imzaya açıldı, 1 Ağustos 2014'te yürürlüğe girdi. Metin, kadınlara yönelik her türlü şiddetin önlenmesi, kadınların her türlü şiddetten korunması, kadınlara yönelik şiddetin faillerinin kovuşturulması, yargılanması ve cezalandırılmasını içeriyor. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow