hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Babacan'dan "PKK" açıklaması

    Babacandan PKK açıklaması
    expand

    Dışişleri Bakanı Ali Babacan, "Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin terör örgütü PKK'ya genel af çıkarılmasının çözüm olacağı" şeklindeki sözleriyle ilgili olarak, "Bizim şu anda mevcut yasalarımızda zaten çok önemli maddeler var. Mevcut yasalarımız zaten aslında niyet orada olduktan sonra kapıların açılmasını sağlayıcı maddeleri de içeriyor" dedi.

    Filipinler Dışişleri Bakanı Alberto Romulo ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Babacan, Talabani'nin "terör örgütü PKK'nın silahlarını teslim edeceği ve örgüt hakkında genel af çıkarılmasının çözüm olacağı" şeklindeki sözleri hatırlatılarak, Türkiye'nin bu konuya nasıl baktığı sorusunu yanıtladı.

    Terörle mücadelenin çok kapsamlı çalışma ve çok yönlü mücadeleyi gerektirdiğini ifade eden Babacan, pek çok enstrümanı aynı anda devrede tutmaya ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, "Askeri, ekonomik, sosyo-kültürel enstrümanlar, diyalog, diplomasi bunların hepsi son derece önemli" dedi.

    Babacan, 2007 yılı sonlarından itibaren terörle mücadelede Türkiye olarak farklı bir döneme girdiklerine işaret ederek, sadece sınır ötesi operasyonlarla değil, aynı zamanda diplomatik alanda da çok farklı uygulamalarının başladığını hatırlattı.

    Dışişleri Bakanı Babacan, "Öte yandan, bizim şu anda mevcut yasalarımızda zaten çok önemli maddeler var. Mevcut yasalarımız zaten aslında niyet orada olduktan sonra kapıların açılmasını sağlayıcı maddeleri de içeriyor. Bu konular hem Bağdat'ta merkezi hükümetle konuştuğumuz konular, hem Irak'ın kuzeyindeki yerel yönetimle artık daha rahat, açık şekilde konuştuğumuz konular. Ama şu gün, şu saat şunlar yapılacak, şu adımlar atılacak, bu detayların bugün için açıkça konuşulması doğru değil, mümkün de değil" dedi.

    Babacan sözlerine, "Ama şunu söyleyebilirim ki, terörle mücadelede 2007 sonundan itibaren Türkiye'de yeni bir dönem başlamıştır. PKK terör örgütü, bu bölücü terör örgütüartık ne bugünün Türkiyesinde ne bugünün Irakında yeri olmayan bir örgüttür. Bunun da herkes daha çok farkına varıyor. Buna kalıcı bir çözüm bulabilmek içinde bir yandan Türkiye, bir yandan Irak, bir yandan ABD, aynı zamanda bu üçlümekanizma içinde de çalışmalar yapıyoruz. Ama bu bir süreç. Hemen akşamdan sabahaelde edilecek sonuçlar değil bunlar" diye devam etti.

    Babacan, Türkiye'de devletin tüm birimleri arasında bu konuda çok iyi bir uyum, diyalog ve istişarenin olduğunu, bütün adımların tüm kurumların görüş  birliğiyle atıldığını vurgulayarak, "Umarız ki istediğimiz o nihai sonuca en kısa zamanda varalım" dedi.

    Barzani'nin olası Türkiye ziyareti

    Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani'nin Türkiye ziyaretinin gündemde olup olmadığı sorusu üzerine de Babacan, Irak'ın kuzeyindeki yerel yönetimle eskiden bazı kanallar üzerinden haberleşirken, şimdi artık doğrudan temaslarının olduğunu, "orada önemli bir eşiği aştıklarını" söyledi.

    Babacan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yakın bir zamanda Irak ziyaretinin söz konusu olduğunu hatırlatarak, kesin tarihleri güvenlik sebebiyle açıklamadıklarını belirtti.

    Gül'ün Irak'a gittiğinde orada mümkün olduğunca çok sayıda grupla, çok sayıda grubun temsilcisiyle görüşmeler yapacağını kaydeden Babacan, "Ancak Mesud Barzani'nin Türkiye'ye yapabileceği bir ziyaretle ilgili şu anda planlanmış birşey yok, gündemde şu anda böyle bir ziyaret yok. Ama böyle bir ziyaretin olmaması için bir sebep de yok" diye konuştu.

    Ermeni iddiaları

    Babacan, 1915 olaylarına ilişkin olarak ABD Temsilciler Meclisi'ne bugün bir karar tasarısı sunulmasına ilişkin görüşünün sorulması üzerine de,"Demokrasideki en önemli ilkelerden birinin güçler ayrılığı, yani yürütme ve  yasama organları arasındaki birbirinden ayrı ayrı çalışabilme özelliği olduğuna" dikkati çekti.

    Dolayısıyla her ülkenin parlamentosunda bu tür girişim ve çalışmaların yapılabileceğini, önemli olanın, bu tür bir girişimin ne kadar destek göreceği, ne kadar görmeyeceği, bu tür girişimin amacı ve sonucunun ne olacağı olduğunu belirten Babacan, "Bizim şu anda Ermenistan ile beraber yürüttüğümüz bir müzakere süreci var. Bu sürecin hedefi iki ülke ilişkilerinin tam olarak normalleşmesi. Bu süreç devam ederken ve iyi de yürürken, bu süreçte konuştuğumuz konulardan biri 1915  olayları iken ve biz bunu ikili planda Ermenistan ile görüşüyorken, üçüncü ülkelerde bu konuyla ilgili atılabilecek adımlar bir fayda getirmeyecek, hatta sürece zarar da verebilecektir. Umarız ki parlamenterler, meclisler şu andaki konjonktürün, sürecin farkında olurlar ve sorumlu şekilde hareket ederler" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow