hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BDP'li Tan'ın sözleri gerginliğe neden oldu

    BDPli Tanın sözleri gerginliğe neden oldu
    expand

    TBMM Genel Kurulu'nda, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'ın "Kemalist diktatörlüğün bir huyu var; öldürüyor, asıyor, işkence kuruyor ve ondan sonra da 'İngiliz ajanı' diyor" sözleri gerginliğe neden oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Altan Tan, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın tümü üzerinde grubu adına yaptığı konuşmada, tasarıda yer alan düzenlemelerin intibak olmadığını, kısmi bir iyileştirmeden öteye geçemediğini savundu.

    Hocalı ve Saraybosna'daki katliamların aynı vicdanla kınanması gerektiğini belirten Tan, şu ifadeleri kullandı:

    "Hiçbir şekilde ırkçılığın bataklığına saplanmamız lazım. İskilipli Atıf Hoca ile ilgili bir iki cümle söylemek istiyorum. Dün çok şanssız bir konuşma oldu burada. Bir arkadaşımız rahmetli İskilipli Atıf Hoca'yı İngiliz ajanlığıyla ve vatan hainliğiyle suçlamaya kalktı.

    Bunu esefle kınıyorum. İskilipli Atıf Hoca, mazlum ve mağdur bir Müslümandır. Kemalist diktatörlüğün katlettiği on binlerce insandan sadece biridir. Onun da anısı önünde rahmet eğiliyorum, Allah'tan rahmet diliyorum. Kemalist diktatörlüğün bir huyu var; öldürüyor,
    asıyor, işkence kuruyor ve ondan sonra da 'İngiliz ajanı' diyor. İngilizler, bir kurşun atmadan İstanbul'dan çıktılar ve Ankara hükümetine İstanbul'u teslim ettiler.

    İngilizler ile ne yaptınız, siz bunları anlatın. Şeyh Said için yapılanları söylüyordunuz. Bu memlekette mağdur ve mazlumlara hiçbir şekilde hakarete izin vermeyeceğiz. Ne Şeyh Said ne de İskilipli Atıf Hoca hakkında. Gönüllüyseniz bir komisyon kuralım, İstiklal Mahkemesi zabıtlarına bakalım."

    "İşbirlikçiler..."

    Bu sözler üzerine ayağa kalkan çok sayıda CHP milletvekili, Tan'a tepki gösterdi. CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, "Nasıl konuşuyorsun? Sen o insanların sayesinde buradasın. Kurtuluş Savaşı'na dil uzatıyorsun" diye bağırdı.

    Aslanoğlu, kendisine "eski çamlar, bardak oldu" diyen Tan'ın üzerine yürüdü. Aslanoğlu ile Altan Tan'ın arasına CHP ve AK Parti milletvekilleri girdi.

    Bu arada, bazı CHP milletvekilleri, AK Parti milletvekilleriyle de tartıştı.

    Tan'ı kınadığını belirten MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da "Bakın, görüyor musunuz? AKP ile BDP'in işbirlikçilerini burada görün" diye bağırdı.

    CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, ülkenin kurucusu Atatürk'e, hakarette bulunulduğunu ifade ederek, "Kemalist diktatörlük" söyleminin, bu ülkeyi, devleti kuran kişinin anısına açık hakaret içerdiğini söyledi.

    "Herkes haddini bilsin"

    MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Meclis kürsüsünün, Türk milletinin egemenliğini kullanma kürsüsü olduğuna işaret ederek, kürsünün, milletin egemenliğine, tarihi şahsiyetlerin hakaret etme yeri olmadığını bildirdi.

    Vural, "Geldiğimiz noktada, Milli Kurtuluş Savaşımıza bile dil uzatılma cüretkarlığını gördük. Siz kimsiniz? Yedi düveli, işbirlikçileri, mandacıları geldi, doğu, batı, kuzey, güneyiyle hepsini tarihin karanlığına gömdük. Gerekirse yine gömeriz, herkes haddini bilsin. Bu kürsüye çıkıyorsanız millete, tarihine saygı göstereceksiniz. Elinize kara fırçayla, tarihi şahsiyetleri kötülemek için kürsüyü araç olarak kullanmanıza izin vermeyiz" diye konuştu.

    "Zabıtlardan çıkarın" talebi

    Birleşimi yöneten Meclis Başkanvekili Mehmet Sağlam, Altan Tan'ın kullandığı tabirin, Meclisteki zabıtlardan çıkarılması gerektiğini bildirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sağlam, "Kemalist diktatörlük" sözünün açıklığa kavuşturulmasını istedi.

    Bunun üzerine kürsüye çıkan Tan, kendisine tepki gösteren milletvekillerine, "Aklınızı başınıza alın, dinleyin" diye seslendi.

    Tan, 54 yaşında olduğunu, 41 yıldır siyasi faaliyetlerin içinde bulunduğunu anlatarak, ağzından çıkanı kulaklarının duyduğunu belirtti. 

    "Söylediğim sözlerin arkasındayım"

    Tan, "Söylediğim lafın arkasındayım. Bu lafta hiç kimsenin şahsına hakaret yok. Hiçbir cumhurbaşkanı, başbakanın şahsına hakaret yok. O dönemle ilgili siyasi tespitte bulundum, bana aittir. Katılabilirsiniz, katılmazsınız. Şahıslarla ilgili hakaretim yok, siyasi değerlendirmemin de arkasındayım" diye konuştu.

    Tan'a yönelik tepkisini sürdüren Muharrem İnce, "Be vicdansız, be insafsız, be tarih bilmez nerede okudun sen bu anlattıklarını, İngiliz kitaplarında mı okudun? Hangi ajanlar verdi bu kitabı? Hangi İngiliz verdi bu kitabı? Nerede yazıyor bu? Yazıklar olsun, eğer bu Meclis bu lafı geri aldırmazsa bu Meclise de yazıklar olsun" şeklinde konuştu.

    BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da İnce'ye, "Bize hakaret etmeye hakkınız yok" diye bağırdı.

    BDP'li Tan, tekrar kürsüye gelerek, "Neyi konuşalım? Lay lay lom yapmaya mı geldik? İstiklal Mahkemelerini de konuşacağız. Bugünkü tutuklamalar da konuşulacak. 1 Nisan 1923'te, Mehmet Akif Ersoy dahil neden Meclis dışına atıldı?" sorusunu yöneltti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TBMM Başkanvekili Sağlam, Tan'a, "Rica ediyorum, 'Mustafa Kemal Atatürk'e hakaret kastım yoktur' deyin lütfen" uyarısında bulundu.

    Yerinden tekrar söz alan Tan ise "CHP'nin burada terör estirmesine izin vermeyin. 'Kimseye hakaret etmedim' dedim, yine öyle diyorum. İçtüzüğü uygulayın" açıklamasında bulundu..

    Gerginliğin sürmesi üzerine TBMM Başkanvekili Sağlam, birleşime 3. kez ara verdi. Arada da ardından milletvekillerinin birbirlerine yönelik sataşmaları ve laf atmaları devam etti.

    Bazı CHP ve BDP milletvekilleri de birbirlerinin üzerine yürüdü.

    "Uyarma" cezası aldı

    TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, "Kemalist diktatörlük" ifadesi nedeniyle BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'a, "uyarma" cezası verdi.

    Sağlam, TBMM Genel Kurulunda verilen aranın ardından, Tan'ın, Cumhuriyetin kuruluş dönemine ilişkin sözlerinde hakaret olmadığını açıkladığını anımsattı. Sağlam, "Ancak, sözleri İçtüzüğün 157. maddesine göre, şahsiyetle uğraşma şeklinde algılandığından, kendisine İçtüzüğün 158. maddesine göre, uyarma cezası veriyorum" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çiçek'ten uyarı

    TBMM Başkanı Cemil Çiçek de, Mecliste yapılan konuşmalarda "tarihi şahsiyetlere ve milletin hassasiyetlerine karşı saygılı bir dil kullanılması" uyarısında bulundu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow