hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bebek ölümlerinde soruşturma yok

    Bebek ölümlerinde soruşturma yok
    expand

    İzmir Bölge İdare Mahkemesi, Konak Kaymakamlığı'nın, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yeni Doğan Prematüre Kliniğinde geçen yıl Eylül ayında 13 bebeğin hayatını kaybetmesi olayıyla ilgili Başhekim Prof. Dr. Gazi Yiğitbaşı'nın da aralarında bulunduğu 41 kişi için soruşturma izni verilmemesi yönündeki kararın iptaline ilişkin açılan davayı oy çokluğu ile reddetti.

    İzmir Bölge İdare Mahkemesi, Konak Kaymakamlığı'nın görevliler hakkında soruşturma izni vermemesi üzerine İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ve avukatların itirazlarını değerlendirdi.

    Mahkeme, "Ön inceleme raporu ve ek belgelerin, isnat edilen suçtan dolayı Cumhuriyet başsavcılığınca soruşturma yapılmasını gerektirecek nitelikte olmadığı anlaşıldığından, adı geçenler hakkında soruşturma izni verilmemesine ilişkin karara karşı yapılan itirazların reddine" oy çokluğuyla karar verdi.

    Karşı oy kullanan heyet üyesi hakim Koray Nazik, "Yeniden yapılan bilirkişi raporunda kısa sürede meydana gelen ölüm olaylarındaki tedbirsizlik ve dikkatsizlik yönünden belirsizliklerin tam olarak ortadan kalkmadığı, dolayısıyla eksik inceleme üzerine karar verildiği anlaşılmaktadır" diyerek çoğunluğun görüşüne katılmadığını bildirdi.

    Bölge İdare Mahkemesinin 10 Eylül 2009 tarihli kararı avukatlara tebliğ edildi.

    13 bebek ölmüştü

    Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde geçen yıl Eylül ayında peş peşe bebek ölümleri yaşanmış, sayının kısa sürede 13'e ulaşması üzerine Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Servisi karantinaya alınarak, yeni bebek kabulü durdurulmuştu.

    Ölen 8 bebekten İzmir Adli Tıp Grup Başkanlığında parça alınmış, bazı bebeklerin cesetleri, defnedildikten sonra incelenmek üzere mezardan çıkarılmıştı. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki bebek ölümlerinin araştırılması için, Sağlık Bakanlığınca Bilim Kurulu oluşturulmuştu.

    Adli Tıp Kurumunda bebeklerden alınan beyin omurilik sıvısı, kan, akciğer ve karaciğer örnekleri, EÜ Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalında incelenmiş, bazılarında "entero bakteriyel klose" adlı bakteriye rastlanmıştı.

    İzmir İl Sağlık Müdürü Mehmet Özkan, söz konusu bakterinin ölüme neden olabildiğini, problemin "mama ve mamanın hazırlanma şekli" olduğuna ilişkin ihtimalin de yüksek olduğunu açıklamıştı.

    Yargı süreci

    Konak Kaymakamlığı, aralarında Başhekim Prof. Dr. Gazi Yiğitbaşı'nın da bulunduğu 13'ü doktor, diğerleri hemşire 33 personel için soruşturma izni vermemişti.

    8 personel için soruşturma izni verilmişti.

    Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı ile ailelerin avukatları 33 kişinin soruşturulmasına izin verilmediği için, 8 personel de kendilerinin de soruşturulmaması gerektiği iddiasıyla İzmir Bölge İdare Mahkemesine başvurmuştu.

    İzmir Bölge İdare Mahkemesi, Konak Kaymakamlığının soruşturma izni verilmemesi yönündeki kararını, ölüm olaylarındaki belirsizlikler tam olarak kaldırılmadan "eksik inceleme" sonucunda verildiği gerekçesiyle iptal etmişti.

    Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı Başmüfettişi Gülşen Yılmaz, olaya ilişkin rapor hazırlamış, Konak Kaymakamlığı söz konusu rapor doğrultusunda bu kez 41 görevli için yeniden soruşturma iznine yer olmadığına karar vermişti. Cumhuriyet Savcısı ile ailelerin avukatları bu karara da itirazda bulunmuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow