hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cumhurbaşkanı Erdoğan W20 zirvesinde konuştu

    Cumhurbaşkanı Erdoğan W20 zirvesinde konuştu
    expand

    Cumhurbaşkanı Erdoğan W20 zirvesinde konuştu. Kadınlara seslendi, Kadınların hayatın her alanında daha fazla yer alması gerektiğine inandığını söyledi. 13 yılda ekonomik, siyasal ve kültürel hayata katılımda kadın sayısının artmasının tesadüf olmadığını vurguladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konuşmasından satırbaşları:

    üyümenin kalitesi de göz önünde bulundurulmalı. Daha fazla istihdam daha yüksek hayat standardı demektir. Bunu unutmamak gerekiyor. İşte tüm bu konularda G20 çalışmalarına katkı sağlama bakımından büyük sorumluluk düşüyor. Bunu en iyi şekilde yerine getireceğiniz konusunda ben sizlere güveniyorum. G20 dönem başkanlığını devraldığımızda önceliklerimizi üç başlıkta topladık.

    Kapsayıcılık sosyal istihdamın yanında ekonominin sürdürülebilir olmasının da teminatıdır. Kapsayıcılığı ön sıraya koyduk. Ekonomik büyüme ve refahtan herkesin pay almasını sağlayan kapsayıcılık kadınların ekonomide hakkettiği yeri almasıdır.

    Büyümeye çok ihtiyaç duyduğumuz bir dönemden geçiyoruz. Kadınlarını iş gücüne katılması büyümeyi elde etmede en önemli imkandır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kaliteyle birlikte kadın ve gençlerin önünü açabilmek ve teknolojik gelişmelere imkan sağlamak da kapsayıcı bir şekilde mümkündür.

    10 yıl içinde 100 milyon kadın

    Bu hedefe ulaşmamız 10 yıl içinde tüm dünyada 100 milyon kadını iş gücüne kazandırmamız anlamına gelir.

    Bu yıl somut adımlar atıyoruz. Aynı şekilde ülkelerimizin en dinamik ancak işsizliğin en yüksek olduğu kesimde oluşturulan istihdam piyasasına etkin katılmaları için çaba gösteriyoruz.

    Dönem başkanlığımızın öncelikli konularından biri kobilerdir. Kobilerin istihdam oluşturma kapasitesi ve önemli rol belirleyici oluyor. Dünya genelinde kobilerin önemli bir bölümünün kadınlara ait olduğunun veya kadınların yönettiğini belirtmek istiyorum.


    G20 üyeleri olarak geçtiğimiz yıl kabul ettiğimiz büyüme stratejilerini kabul ettiğimiz takdirde yüzde 2,1 oranında ilave küresel büyüme sağlanacak.

    G20 üyeleri olarak verdiğimiz tüm taahhütler yolunda bu sene somut adımlar attık.

    Şu anda Türkiye olarak bu devasa yatırımları yapabiliyorsak, son dönemlerin en önemlisi 3. Havalimanı olarak yatırım 12 milyar avrodur. Devletin bütçesinden 1 kuruş çıkmadan yapılan bir yatırımdır. Bu yatırımı yapmıyoruz kiralama süreci içinde 22 milyar avro ücret alacağız.

    Yatırımların finansmanı için küresel düzeyde yeterli kaynak mevcuttur. Bugün Çin’in çok yeterli kaynakları var. Bütün mesele güven zeminini oluşturmakta. Önemli olan güven zeminini oluşturmakta.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu noktada özel sektör ile kamunun el ele vermesi şart. Biz bunu Türkiye’de başardık. Özel sektör ile kamu arasında tesis ettiğimiz verimli işbirliğinin olumlu neticelerini aldık.

    Sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin hayata geçirilmesi ve kadınların eğitime, istihdama ve iş fırsatlarına daha fazla erişebilmesi yoksulluğun azaltılmasına da katkı sağlayacaktır. Türkiye'de bu konuda son 13 yılda önemli adımlar atıldığını özellikle ifade etmek istiyorum. Mesela Türkiye'de kadının iş gücüne katılım oranı 2004'de yüzde 23, 3 iken bugün bu oran yüzde 32, 3 seviyesine yükseldi. Bugün artık üniversiteden mezun olan evlatlarımızın iş gücüne katılım oranları hemen hemen aynı seviyededir. 

     2004 yılında yüzde 4,9 olan kadın girişimci oranı, 2015 Haziran ayı itibariyle yüzde 8 seviyesine ulaştı. Türkiye'deki kadın girişimcilerin sayısı 110 bini aştı. Kadınlar Türkiye'de sadece ekonomik alanda değil siyasal, kültürel ve sosyal alanlarda da etkinliklerini güçlendiriyorlar. Yeterli seviyede mi? Değil. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1934 yılında yapılan Anayasa değişikliği ile dünyada kadınlara seçme seçilme hakkını veren ilk ülkelerden biri Türkiye'dir. Bu alanda Türkiye Avrupa ülkeleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Meclisimizde kadınlar 2004 yılında 24 vekille temsil edilirken bu sayı bugün 4 katına ulaştı. Elbette bu rakamları yeterli görmedik, kadınların her alanda temsilini sağlama çalışmalarını sürdürüyoruz. Ancak kaydedilen bu gelişmelerin, atılan adımların da tesadüf olmadığının bilinmesini istiyorum. Tüm bu gelişmeler kararlılıkla hayata geçirilen politikaların sonucudur. Bu politikaların uygulamaları kesintisiz şekilde devam ediyor. Örneğim son dönemde gerçekleştirilen reformlarla çalışan anneler ile yeni doğum yapmış kadınlara ilave mali ve sosyal destek çalışmaları başlatıldı. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow