hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Danıştay saldırısının 5. yılı...

    Danıştay saldırısının 5. yılı...
    expand

    Danıştay'a yönelik saldırının 5. yılında "Danıştay'a Yapılan Saldırının Yıldönümü ve Yargı Şehidi Mustafa Yücel Özbilgin'i Anma Günü" dolayısıyla Danıştay'da tören düzenlendi.

    Törene, saldırıda hayatını kaybeden Danıştay 2. Dairesi üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in eşi Sema Özbilgin, oğulları Gökhan ve Serkan Özbilgin ileAnayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyeleri Ali Suat Ertosun, Zeynep Kavlak, Ziya Özcan ile Yargıtay'ın bazı üyelerive Danıştay mensupları katıldı.

    Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Özbilgin'in hayatını anlatan ve fotoğraflarından oluşan sinevizyon gösterisi sunuldu.

    Sinevizyon gösterisini oğlu Gökhan Özbilgin ile el ele tutuşarak izleyenSema Özbilgin'in gözyaşlarını tutamadığı gözlendi.

    Sinevizyon gösterisinin ardından konuşma yapan Danıştay 5. Daire Başkanı Kılıçhan, 2006 yılının 17 Mayıs'ının Danıştay için, Türk hukuku için, Türkiye için kara bir gün olduğunu söyledi.

    Danıştay 2. Daire heyetinin müzakere yaparken silahlı bir kişinin saldırısına uğradığını hatırlatan Kılıçhan, saldırıyı gerçekleştirenin de bir hukukçu olduğunu belirtti.

    Böyle bir saldırıyı hiç kimsenin hak etmeyeceğini, görevini yapmaktan başka bir eylemi bulunmayan kamu görevlilerinin ve hakimlerin ise hiç ama hiç haketmeyeceğini ifade eden Kılıçhan, "Ama oldu. Bir hukukçu bir hukuk kurumunu silahıyla bastı ve silahındaki kurşunları oradakilerin üzerine, Danıştay'a, Türk hukuk camiasına, Türk halkının üzerine boşalttı. Kimi cezalandıracağını sanıyordu bilinmez ya da verdiği bir karar nedeniyle 2. Dairemizi cezalandırdığını düşünüyordu ama böyle bir ilkel cezalandırmayla hukukçuların sindirilebileceğini, Danıştay'ın, Türk insanının korkutulacağını sanmışsa yanılmıştı" dedi

    Bu arada, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, ameliyat olduğu için raporlu olması nedeniyle törene katılamadı.

    Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker de törene mesaj göndererek, yurtdışında bulunduğu için katılamadığı belirtti.

    Gerçeker, mesajında, yargı mensuplarının kamu görevi yaptıkları sırada canlarına kastedilmesinin hiçbir gerekçeyle mazur gösterilemeyeceğini ifade etti.

    Bu insanlık dışı saldırının Türk tarihinde kara bir leke olarakkalacağını belirten Gerçeker, şunları kaydetti:

    "Terörün hukuk ve insanlık dışı bir eylem olmanın ötesinde hiçbir anlam ve amacı yoktur. Demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nde yargı kaynağını hukuktan ve yüce milletin vicdanından alır. Adil ve yansız yargının karşısında hiçbir yasa dışı eylem etkili olamayacak, aksine yargının, hukukun üstünlüğünü, hak ve adaleti sağlama yönündeki kararlılığı veiradesini güçlendirecektir. Merhum Özbilgin, onurlu hukukçu kimliği, müstesna kişiliği ve görevi başında katledilerek ulaştığı yargı şehidi mertebesiyle daima hatırlanacaktır. Yargı şehidimizin aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyorum."

    YARSAV'dan 17 Mayıs talebi

    Bu arada YARSAV Yönetim Kurulu, Danıştay üyesi Özbilgin'in silahlı saldırıda hayatını kaybettiği 17 Mayıs'ın, "Yargı Şehitleri Günü" olarak ilan edilmesini istedi.

    17 Mayıs'ın "yargının kara günü" olduğu ifade edilen YARSAV açıklamasında, şunlar kaydedildi:

    "17 Mayıs'ın, 24 Mayıs 1978'de karanlık güçlerce katledilen CumhuriyetSavcısı Doğan Öz, 28 Nisan 1991'de Solhan'da hunharca öldürülen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Türkseven, 21 Mayıs 1992'de Kulp'ta adliye lojmanlarında şehit edilen Kulp Yargıcı Özkan Şahin ve Cumhuriyet Savcısı Yılmaz Acar, 26 Temmuz 1995'te yine hedef gösterilmesi sonucu bürosunda şehit edilen Gümüşhane Baro Başkanı Ali Günday, 17 Mayıs 2006'da şehit edilen Danıştay üyesi Mustafa Yücel Özbilgin ve tüm yargı şehitlerimizin anısına toplumumuzun ortak hafızasında yer alması ve unutulmaması için 'Yargı Şehitleri Günü' olarak ilan edilmesini bir kez daha ısrarla vurguluyoruz."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow