hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünya Gıda Günü nedir, 2018 yılında ne zaman gerçekleşecek?

    Dünya Gıda Günü nedir, 2018 yılında ne zaman gerçekleşecek
    expand

    Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü 2018 yılı Dünya Gıda Günü temasını belirledi. “2030’a kadar dünyada açlığa son vermek mümkün” temasıyla dünya çapında FAO’ya üye ülkelerde çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek. Peki, FAO’nun organize ettiği Dünya Gıda Günü nedir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün kuruluş tarihi olan 16 Ekim, Dünya Gıda Günü olarak kutlanmaya devam ediyor. Her yıl FAO tarafından belirlenen bir tema çerçevesinde yapılan Dünya Gıda Günü etkinliklerinde, gıda üretimi, tüketimi ve gıda güvencesine ilişkin konular gündeme getiriliyor. Açlık ve açlıkla mücadeleye dikkat çekmek için çalışmalar yapan kurum bu konuda önemli adımlar atıyor. Dünya Gıda Günü’nde; dünyadaki açlık problemlerinin belirlenmesi ve çözüm yollarının gösterilmesi, ülkeler arasındaki gıda üretimi birlikteliğinin sağlanması, gıdaların üretimi- tüketimi ve satış noktalarındaki hijyen ve sanitasyon etkinliğinin sağlanması ile yeterli ve dengeli beslenmenin öneminin belirtilmesi amaçlanıyor.

    DÜNYA GIDA GÜNÜ’NÜN TARİHİ FAO’NUN KURULUŞUNA DAYANIYOR

    1945'te kurulan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) doğum günü de sayılan gün kapsamında, dünya genelinde açlık ve yoksulluk temaları için farkındalık yaratmak, herkesin gıda güvenliğine ve besleyici gıdalara ulaşmasına katkı sunmak amacıyla yıl boyunca FAO üyesi ülkelerde çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

    Dünya Gıda Günü nedir, 2018 yılında ne zaman gerçekleşecek

    DÜNYADA AÇLIĞA SON VERMEK İÇİN NELER YAPILMALI?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2018 yılı bilgilendirmesinde açıkla mücadele kapsamında yapılabilecek faaliyetler kurum tarafından açıklandı. AO’nun yaptığı açıklamanın tamamı ise şöyle;

    Geride kimseyi bırakmayın

    Kamu kurumları en dezavantajlı kişileri yoksulluktan kurtarmak için sosyal koruma programlarını güçlendirebilir. Bu bağlamda, kapsayıcı kalkınmaya ve eşitlikçi ekonomik büyümeye öncelik verilebilir.

    Çözümleri Hişkilendirmeye yönelik politikalara başvurun

    Ulusal düzeyde Açlığa Son stratejilerine daha fazla yoğunlaşılabilir. Sosyal koruma,sürdürülebilir tarım, beslenme, sağlık ve eğitim politikaları arasındaki bağlantılar güçlendirilebilir.

    Birlikte çalışın

    Vatandaşların çalışmalara etkili şekilde katılımı sağlanabilir, koordinasyon mekanizmaları iyileştirilebilir, diyalog kurulması kolaylaştırılabilir. Farklı sektörlerin ve paydaşların birlikte çalışması için teşvikler oluşturulabilir.

    Yerel makamları güçlendirin

    Bireylere, topluluklara ve işletmelere ihtiyaç duydukları araçları ve desteği sağlamak için kilit aktörlerle çalışabilir ve bu aktörlerin sürece katılması sağlanabilir.

    Dengesiz beslenme maliyetlerini azaltın

    İyi beslenme koşullarına ve bu konudaki eğitimlere erişim arttırılabilir. Çocukların dengesiz beslenmesini engellemek için önlemler alınabilir. Yetişkinlerin sağlıklı ve üretken bir hayat sürmek için ihtiyaç duydukları şeylere sahip olması sağlanabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Akademik kuruluşlarla paydaşlık kurun

    Gıda güvenliği ve beslenmeyle ilgili güçlüklerin üstesinden gelmeye yönelik bilgilerin üretilmesi için üniversiteler ve araştırma kuruluşlarıyla stratejik paydaşlıklar kurulabilir.

    Yatırım dostu bir ortam oluşturun

    Açık ve düzenleyici çerçeveler oluşturulabilir istikrarlı kurumlar tesis edilebilir. Girişimcilik teşvik edilebilir, riskler hafifletilebilir. Uyuşmazlıklar önlenebilir ve çözümlenebilir.Yeni pazar fırsatları yaratılabilir.Belirsizliklere ve başarısızlıklara yönelik müdahalelerde bulunulabilir.

    Eşit fırsatlar sağlayın

    Hem genel olarak eşitsizliği azaltmak hem de kadın erkek eşitsizliklerine müdahale etmek ve fırsatlar yaratmak için politikalara ve yatırımlara başvurulabilir.

    Uluslararası anlaşmaları ve mekanizmaları kabul edin

    Bir yandan çevre korunurken diğer yandan doğal kaynakların da adil ve etkili şekilde muhafaza edilmesi, yönetilmesi ve geliştirilmesi hakkındaki anlaşma ve sözleşmeler göz önünde bulundurulabilir

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow