hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Efkan Ala'dan "Fuat Avni" sorusuna yanıt

    Efkan Aladan Fuat Avni sorusuna yanıt
    expand

    Eski İçişleri Bakanı Efkan Ala Erzurum'daki bir lokantada basın mensuplarıyla bir araya geldi. Ala, "Fuat Avni'yi neden bulamıyorsunuz" şeklinde bir soruya da cevap verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Seçim bölgesi Erzurum'da basın mensuplarıyla buluşan Efkan Ala bir gazetecinin, "Fuat Avni'yi neden bulamıyorsunuz, hala ortada yok" yönündeki sorusuna, "İsmi telaffuz etmeden cevap vereceğim. Bulamadınız diye bir şey yok. Yani devletin de kendine göre bir takım yöntemleri oluyor. Onun için yani bu sorunuzun cevabı hüküm cümlesini kurmamış olmamanız daha doğru olur. Bulamadınız değil de. Yurtdışından insanlar bir şeyler yazıp çiziyor biliyorsunuz. O dönemlere bakın ne kadar gerçek ne kadar yalan bunları siz takip ediyorsunuz. Sosyal medya bir gerçektir. Söylediğim şey tek başına orası insanları zihnini varacakları kararları şekillendirmesin. Türkiye’de hem tarım, sanayi ve bilgi toplumunu bir arada yaşıyoruz. Dolayısıyla kitle iletişim araçlarından gündemi takip edenlerimiz var" şeklinde cevapladı.

    "Hedefimiz anayasayı değiştirecek çoğunluk"

    Türkiye'nin her bölgesine olduğu gibi Erzurum'a da önemli yatırımlar yapmaya devam edeceklerini, kentte 6 tünel yapımının devam ettiğini, eğitim, sağlık, kış turizmi ve yöresel ürünlerin ekonomiye kazandırılmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını belirtti.
    "Türkiye'nin bölgesinde güç olmasını, küresel güç olmasını istemiyorlar" diyen Ala, seçimlerde yeni bir anayasa yapabilmek için gereken çoğunluğu almayı hedeflediklerini ifade etti.
    Ala, darbe düzenlerinin kavgayı biraz önlediğini ancak özgürlüğü sağlayamadığını belirterek, şunları kaydetti:

    "Dolasıyla fakirlik, fukarılık da sürdürülebilir bir şey değil. Kalkınma, gelişme, özgürlük sürdürülebilir ama yasaklar sürdürülebilir bir şey değildir. O bakımdan Türkiye bir bütün olarak bu kıvamı yakaladı. Sıra bunu kurumsallaştırmakta. Zinhar geri dönülmeden bunu kurumsallaştırmalıyız. Bunu da neyle kurumsallaştıracağız? Darbe düzenini, anayasasını değiştireceğiz. Çok değişiklik yaptık ama artık yamalı bohça oldu. Yamalar bohçanın kendisinden daha fazla. Dolayısıyla ağır yük kaldırmaya kalksanız, her tarafından dökülüyor. Onun için de nasıl ki ekonomik açıdan bölünmüş yollar, otobanlar yaptık, işte hızlı trenler. Şimdi de siyasi açıdan siyasi otobanlar yapma zamanı geldi."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir gazetecinin, demokrasinin kısmen de olsa garanti altına alınmasına rağmen hala darbe girişimlerinin olduğu yönündeki sorusunu Ala, "Eskiden bu tür darbe girişimleri sonuç alıyordu, darbeyi yapıyorlardı. Şimdi akamete uğruyorlar, girişimde bulunuyorlar ama yüzlerine çarpılıyor. Başarılı olamıyorlar. Hala darbe yapabilme kabiliyetlerinin olması kötüdür, Türkiye bu ayıpla yola devam edemez. Hala siyasi istikrarı yok etme girişiminde bulunabilme imkanı var demek ki onu ortadan kaldırmalıyız" şeklinde yanıtladı.

    Ala, "Türkiye'de Paralel Yapıyla çok etkin bir şekilde mücadele edilmesine rağmen yargı, emniyet, iletişim gibi stratejik noktalarda hala Paralel Yapı'nın olduğunu ve Ak Parti seçime giderken bir yandan muhalefetle bir yandan da Paralel Yapıyla mücadele ettiği" yönündeki soruyu ise şöyle yanıtladı:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Bir model değişikliğine gitmemiz lazım. Yani mevzuatı değiştiriyorsunuz, kuralları değiştiriyorsunuz diyelim, demokratikleştiriyorsunuz ama kurumları demokratikleştirmediğiniz zaman Batı'daki sonucu alamıyorsunuz. Bu şuna benziyor, otoban yapmışsınız ama üzerindeki otomobiliniz Anadol. Yol düz ama bu sefer otomobil gitmiyor. Onun için hem otobanı yapacaksınız, yani kuralları demokratikleştireceksiniz hem de üstündeki mekanizmayı, kurumları demokratikleştireceksiniz. Yani başka bir model otomobil alacaksınız. Hızlı, sağlam, rahat giden. Onun için yeni anayasa ancak bunları sağlar."

    Türkiye'nin önüne her defasında büyük bir engel çıkarılabildiğini dile getiren Ala, bunun en son örneğinin Paralel Yapı meselesi olduğunu ifade etti.Ala, "2002'den beri bir gelenek oluşturuyoruz' dedim ya o da her duvara çarpan duvarı yıkamadı, kendisi aşağı düştü. Bu da öyle. Bunun nihai amacı bakın artık her şey açığa çıkıyor. Şimdi mahkeme kararlarıyla da ortaya çıkıyor" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Suçu örten de suçlu hale gelir"

    Türkiye'nin Irak, Suriye gibi olmadığını, ülkede siyasi istikrar olduğunu anlatan Ala, bu siyasi istikrara kastedildiğini belirtti.
    Ala, "Türkiye, Suriye ve Irak'a çevrilmek istendi. Türkiye'yi, Irak ve Suriye'ye kim çevirmek ister? Belli zaten, kimin kimi kullandığı çok açık. Türkiye burada olduğu zaman mazlumların da sesi Birleşmiş Milletler'de de Avrupa Birliği'nde de gür çıkıyor. Onun için büyük bir badireden döndü. Bu kadar büyük badireden dönen ülke tabi bu meseleleri, bu sıkıntıyı temizlerken de zaman alıyor ama büyük devlet geleneğimiz de var. Milletimiz de meselenin arkasında. Biraz zaman alır ama bu mesele de kökten çözülür, yani devam edemez. Bundan sonra zaten dikkat ederseniz bu tür yapıların güç devşirmeleri mümkün değil. Mevcut problemlerin giderilmesi için suç işlemiş olanlara da gereği yapılıyor. Bu süreci istesek dahi durduramayız. Çünkü suç işlenmiş o suç cezasını bulacak. Suçu örten de suçlu hale gelir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Büyük bir açık darbe önlendi"

    Ala, 2010'da KPSS sorularının çalındığının o dönemde açığa çıktığını ancak kapatıldığını anımsatarak, açığa çıkan olayı kapatanların da yargılandığını belirtti.
    Artık suç işleme, millete kastetme kapasitelerinin ortadan kaldırıldığını anlatan Ala, "Devleti başka ülkelere ihbar etme, ispiyonlama gibi birtakım faaliyetler içerisinde zaman zaman maalesef olanları görüyoruz. Onların da o anda önleri kesiliyor. Büyük bir badireden geçilmiştir, büyük bir açık darbe önlenmiştir. Kimse milletten ve devletten daha güçlü değildir" ifadesini kullandı.
    Çözüm Sürecine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Ala, bu konuda müttefiklerinin millet ve anneler olduğunu kaydetti.

    Ala, "Bunun vatandaşımızdaki karşılığı, siyasal ifadesi demokrasinin her şeye çare olacağı. Kimin ne sözü varsa demokratik ortamda söyleyecek, demokratik yöntemler kullanılacak" dedi.
    HDP'nin seçim vaatlerinde din derslerini, Diyanet İşleri Başkanlığı'nı kaldıracağını açık bir şekilde açıkladığını vurgulayan Ala, kendilerinin ise bunları geliştireceğini söylediklerini ve milletin sandıkta bunun kararını vereceğini dile getirdi.

    Ala, "Özellikle barajı geçirmek için AK Parti'nin oylarını düşürüp, Türkiye'de siyasi istikrarı sıkıntıya sokmak için bir çaba görüyorum, diğer partiler arasında bir ittifak" dedi.Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de Demirtaş'ın Amerika ziyaretinde bir Ermeni lobisini ziyaret ettiğini belirterek, "Ziyarette arkasındaki bir haritada Türkiyemizde Kürt vatandaşlarımızın oturduğu iller, buna Erzurum da dahil olmak üzere, Ermeni haritasında Ermeni Devleti olarak gösteriliyor. Bir tepki bile koyamıyor" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow