hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Ege denizi, barış denizi olmalı"

    Ege denizi, barış denizi olmalı
    expand

    49 yıl aradan sonra Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan ilk Yunan Başbakanı Kostas Karamanlis, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte basın toplantısı düzenledi. İki lider toplantıda "Önümüzdeki dönemi bir fırsatlar penceresi olarak görmek istiyoruz" mesajı verdi.

    Yarım asır sonra, Ankara ilk kez bir Yunan Başbakanı'nı Kostas Karamanlis'i ağırlıyor. Başbakan Erdoğan ve Yunan Başbakanı dostluk mesajları verirken, iki ülke arasındaki sorunlar gündemdeydi.
     
    İki lider, başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. İki başbakanın üstünde durduğu üç konu, Ege, Kıbrıs ve azınlıklardı.
     
    Kıbrıs:
    Kıbrıs'ta her iki başbakan da çözüm yönünde tavır koydu. Karamanlis, "Avrupa'daki son duvar yıkılmalı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları, Avrupa Birliği ve 8 Temmuz 2006 belgesi çerçevesinde ilerlenmeli. Duvarın yıkılması için çaba göstermeliyiz" dedi.
     
    Başbakan Erdoğan ise, "Annan referandumunda bir şans kaçtı" dedi, çözümün adresinin BM olduğunu söyledi.
     
    Kıta sahanlığı: 
    Ege'de her iki Başbakan da, "37 kez yapılan görüşmeler sürmeli" dedi. Karamanlis, Lahey Adalet Divanı'nın adres gösterdi. Erdoğan, "Sorun çözülecekse kapsamlı ve kapsayıcı olmalı" dedi.
     
    Erdoğan, görüşmelerde Ege'nin bir "barış denizi" olması konusunda ısrarlı vurgularda bulunduklarını ve Ege'nin iki yakasındaki ülkeler arasında işbirliğinin ve bir dayanışmanın olması sürecinin başlamasının isabetli olduğu yönündeki adımların üzerinde durduklarını belirtti.
     
    Erdoğan, "Önümüzdeki dönemi bir fırsatlar penceresi olarak görmek istiyoruz. Gerek siyasi, gerek askeri, gerek ekonomik, gerek ticari, gerek kültürel alanda bu sürecin gerçekleşeceğine inanıyorum" dedi.
     
    2008 yılının Kıbrıs sorunu açısından da önem taşıdığına inandığını ifade eden Erdoğan, "Özellikle anavatan ve garantör ülkeler olarak Güney Kıbrıs'ta yapılacak seçimlerden sonra atılacak adımlardan sonra müzakerelerin başlamasının önem taşıdığını düşünüyoruz" diye konuştu.
     
    Azınlıklar:
    İki liderin anlaşamadığı asıl konu ise azınlıklardı. Karamanlis, "Heybeliada Ruhban Okulu açılsın, Patrikhane sizin Avrupa Birliği pasaportunuz" dedi.
     
    Erdoğan'ın Karamanlis'e yanıtı, "Ekümenikliği önce siz kendi içinizde çözün" oldu. Başbakan, Ruhban Okulu'nda ise kapıyı açık bıraktı, "Ekümeniklik asıl Hıristiyan Ortodokslarının kendi iç sorunu. Ruhban Okulu konusunda bir çalışmamız var. Bunun sonucuna göre karar vereceğiz" dedi.
     

     
    BAŞBAKAN ERDOĞAN:
     
    "Azınlıkların, iki ülke arasındaki en önemli köprü" olduğuna dikkat çeken Erdoğan, azınlıkların sorunlarını çözme hususunda da mutabakatın büyük ölçüde bulunduğunu dile getirdi.
     
    "Ülkelerin birbirleri için tehdit oluşturduğu bir dünya küresel barışa hizmet etmez" diyen Erdoğan, "Barışın olmadığı bir dünya insanlığa hizmet getirmez. Onun için sorunlu alanları süratle tasfiye etmenin gayreti içinde olmak inanıyorum ki insanlığın huzuruna hizmet etmenin adı olacaktır" dedi.
     
    Başbakan, "Sorunsuz alanlarda hızla mesafe almamız lazım. Diğer yandan da sorunlarımızı çözmemiz gerekir. Şu anda devam etmekte olan, özellikle Ege sorununa yönelik görüşmelerin hızlanarak sonuç almaya yönelik devam etmesi, üzerinde her iki başbakanın durduğu ve ortak bir kanaate vardığı noktadır" diye konuştu.
     
     
    ABD ZİYARETTEN MEMNUN
    Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in Türkiye ziyaretini memnuniyetle karşılayan ABD Dışişleri Bakanlığı, bu gezinin, Washington ile dost iki ülke arasındaki diyaloğun sürdürülmesi için bir fırsat olduğunu belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tom Casey, "Biz, daima, iki iyi dostumuz ve NATO müttefikimiz Yunanistan veTürkiye'nin, birbirleriyle çalışabilmelerinin ve aralarındaki tarihi ve diğer farklılıkları çalışarak çözebilmelerinin çok önemli olduğuna inandık" dedi. Sözcü Casey, "Biz, kesinlikle bütün diplomatik temasları memnuniyetle karşıladık ve bu ziyareti de, iki iyi dostumuzun bir araya gelmesi ve diyaloglarını sürdürmesi için bir fırsat olarak görüyoruz" diye konuştu.
    AB üyeliği:

    İki ülke arasında 24 adet güven artırıcı önlem bulunduğunu ve bunun hızla netice almaya yönelik adımların somut bir göstergesi olduğunu belirten Erdoğan, 33 anlaşma ve protokolün de ikili işbirliğinin zeminini teşkil ettiğini anlattı.
     
    Başbakan Erdoğan, ekonomi, ticaret, enerji gibi konularda atılan adımların bunun en net göstergesi olduğunu dile getirdi.
     
    18 Kasım 2007 tarihinde Türkiye ile Yunanistan arasında doğalgaz konusunda önemli bir adım atıldığını hatırlatan Erdoğan, bunun da iki ülke arasındaki işbirliğinin bir barış projesi olarak en önemli adımlarından biri olduğunu söyledi.
     
    Bu işbirliğinin sadece Türkiye ve Yunanistan'ı değil, bölge ve Avrupa ile olan bağı da ilgilendirdiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, "Yunanistan'ın, ülkemizin AB üyelik sürecine verdiği desteği burada ifade etmeden geçemeyeceğim. 5 yıllık dönem içerisinde sürekli desteklerini yanımızda bulduk. Bundan dolayı kendilerine ülkem ve şahsımadına teşekkür ediyorum. Gerek Türkiye'deki, gerek Batı Trakya'daki bu sorunları azalttıkça inanıyorum ki aramızdaki bu köprü çok daha güçlü hale gelecektir" dedi.
     
    Terörle mücadele:
    Türkiye ve Yunanistan'ın terörle mücadelede de dayanışma içerisinde ortak çalışmalar yaptıklarını belirten Erdoğan, iki ülkenin de terörle mücadele etmede kararlı olduklarını bildirdi.
     
    Erdoğan, bu ilişkilerin dostluk ve komşuluk bağlarını kuvvetlendirerek ve alınan mesafeyi çok daha güçlü kılarak, iki ülkenin bölge barışına katkı yönünde çok büyük hizmet göreceklerini de dile getirdi.
     
    Başbakan Erdoğan, sözlerini Yunanca Efharitopara Poli (Çok teşekkür ederim) sözleriyle bitirdi.
     

     
    KOSTAS KARAMANLİS:
     
    Erdoğan'ın ardından söz alan Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis sözlerine, "Türkiye Başbakanı değerli dostuma, şahsıma ve heyetime gösterdiği samimi misafirperverlikten dolayı teşekkür etmek istiyorum" sözleriyle başladı.
     
    Türk-Yunan ilişkilerinin tamamen uyumlaştırılmasının temel hedef olduğunu söyleyen Karamanlis, iki ülke ilşkilerinde bugün artık somut bazı adamların bulunduğunu ve bunların da geleceğe daha iyi bakmaya vesile teşkil ettiğini belirtti.
     
    Türkiye'nin AB sürecini de ele aldıklarını belirten Karamanlis, her aday ülke için olduğu gibi, Türkiye için de zor bir süreç olduğunu ve ciddi bir çalışma gerektirdiğini söyledi.
     
    Başbakan Erdoğan'a, Yunanistan'ın Türkiye'nin tam üyelik sürecini desteklediğini bir kez daha beyan ettiğini kaydeden Karamanlis, "Türkiye AB'ye karşı yüklenmiş olduğu sorumluluklarını ve AB kriterlerini yerine getirdiği takdirde, AB de Türkiye'yi tam üye olarak kabul etmek zorundadır" dedi.
     
    Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinde samimi olarak değerlendirilmesi gereken konular arasında Patrikhane ve Heybeliada Ruhban Okulu'nun tekrar açılması gibi konuların bulunduğunu belirten Karamanlis, azınlık haklarının korunmasının da AB açısından önemli bir kriter olduğunu belirtti.
     
    Karamanlis Kıbrıs konusunda da, "Hedefimiz BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde Kıbrıs'ın birleşmesine neden olabilecek olan adil, barışçıl ve kalıcı bir çözüme ulaşmaktır. Bu şekilde Kıbrıs Türkleri ve Kıbrıs Rumları ortak olarak AB'nin nimetlerinden yararlanabilirler" diye konuştu.
     
    Konuşmaların ardından, Erdoğan ve Kostas Karamanlis basına görüntü verdi, Başbakanlık'tan aynı araçla ayrıldı.
     
    Karamanlis'in yarım asır sonra gelen ziyareti ile iki ülkenin ağır sorunları çözülmedi, ama hem Erdoğan hem Karamanlis umut verdi.
     
    Erdoğan "Siyasi liderler olumsuz tabuları yıkmakla büyür" dedi. Karamanlis, "Anketlerin aksine Yunan halkı size olumlu duygular besliyor" dedi. İki liderin son sözleri, "Bundan sonra 49 yıl beklenmeyecek" oldu.
     
    49 yıl sonra ilk Yunan Başbakanı Türkiye'de
     
    Beraberinde eşi Nataşa Karamanlis, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni ve bir heyetle Ankara'ya gelen Karamanlis, Esenboğa Havalimanı'nda Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve eşi tarafından karşılandı.
     
    Karamanlis, daha sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Başbakanlık'ta resmi törenle karşılandı. İki başbakan, milli marşların dinlenmesinin ardından, tören kıtasını denetledi.
     
    Törenin ardından Erdoğan ve Karamanlis tokalaşarak, basın mensuplarına poz verdi.
     
    Başbakan Erdoğan, basın toplantısının ardından, konuk Başbakan Karamanlis onuruna Başbakanlık Resmi Konutu'nda akşam yemeği verdi.
     
    Basın mensuplarının yemekten kısa süre görüntü almasına izin verildi, açıklama yapılmadı.
     

     
    Yunanistan Başbakanı'nın yarın da Anıtkabir'i ziyaret etmesi ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'la görüşmesi bekleniyor.
     
    Karamanlis, yarın ayrıca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edilecek ve ardından Bilkent Üniversitesi'nde bir konferans verecek.
     
    Kostas Karamanlis'in Ankara'daki temaslarının ardından yarın İstanbul'a geçmesi öngörülüyor.
     
    İstanbul'da da Türk-Yunan İş Forumuna katılarak Türk işadamlarıyla buluşacak olan Karamanlis'in Fener Rum Patrikhanesi'ni de ziyaret etmesi bekleniyor.
     
    Ekonomik ve siyasi konular görüşülecek
     
    Yunan Başbakanı ile yapılacak görüşmelerde, iki ülkeyi ilgilendiren her türlü ekonomik ve siyasi konu kapsamlı bir şekilde ele alınacak.
     
    Bu çerçevede, enerji ve bankacılık sektörlerinde ikili işbirliği, Ege sorunları, Kıbrıs, Türkiye'nin AB süreci, Batı Trakya Türk azınlığının durumu, ikili ilişkiler, bölgesel ve uluslararası meseleler gibi konuların masaya yatırılması öngörülüyor.

     

    Rum lider: "Karamanlis Erdoğan'a ortak tezleri açacak"
     
    Karamanlis'in Türkiye ziyareti Kıbrıs Rum yönetimi tarafından da yakından izleniyor. Rum lider Tasos Papadopulos, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, Rum ve Yunan hükümetlerinin bilinen ortak tezlerini açacağını söyledi.
     
    Rum radyosunun haberine göre Papadopulos, Karamanlis'in bugün başlayacak Türkiye ziyaretiyle ilgili yaptığı açıklamada, "Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkileri iyileştirecek her hareketin ve inisiyatifin Kıbrıs sorunu üzerinde yardımcı etkisi olacağını" kaydetti.
     
    Papadopulos, bir soru üzerine, hem Karamanlis ile, hem de Yunan hükümetiyle koordinasyon içinde olduklarını belirtti.

     

    2005'ten beri gündemde
     
    Karamanlis'in 2005 yılından bu yana gündemde bulunan Ankara'yı ziyaret planları, diplomatik kanallardan uygun tarih aranmaya devam edildiği gerekçe gösterilerek bir türlü hayata geçirilemiyordu.
     
    Karamanlis'in gelecek hafta düzenlenmesi kesinleşen ziyareti, geçen Kasım ayında Türkiye-Yunanistan doğalgaz boru hattı açılış töreni sırasında Başbakan Erdoğan ile yaptığı ikili görüşmede karara bağlanmıştı.
     
    Kostas Karamanlis, daha önce çeşitli vesilelerle Türkiye'ye gelmişti, ancak bu ziyaretlerinin hiçbiri resmi nitelikte değildi.
     
    Türkiye'ye Yunanistan'dan başbakan düzeyindeki son resmi ziyaret 1959 yılında oldu. Bu tarihte, şimdiki Başbakan Kostas Karamanlis'in amcası Konstantin Karamanlis, dönemin Başbakanı Adnan Menderes'in daveti üzerine Ankara'ya gelmişti.
     


    Güven ortamı
     
    İkili ilişkilerde son yıllarda esen olumlu rüzgara uygun olarak, ikitaraftan da yakınlaşmanın süreceği mesajları sıkça geliyor.
     
    Türkiye ile Yunanistan doğalgaz boru hattının açılışı da, Atina'daki siyasi gözlemciler tarafından, Atina'nın Ankara'ya resmi açıklamaların yansıttığından öte güven duymaya başladığının işareti olarak yorumlandı.
     
    Açılışın hemen ardından Aralık ayında Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Atina'yı ziyaret etmiş ve bu ziyaret sırasında, aralarında NATO acil müdahale gücü çerçevesinde bir Türk-Yunan ortak kara birliği kurulması da olmak üzere, önceki 19 güven artırıcı önleme ilaveten beş yeni güven artırıcı önlem açıklanmıştı.
     
    Ziyarette ayrıca, 2008 yılındaiki ülke arasındaki sorunların çözümü çabalarına hız verileceği duyurulmuştu.
     
    "İlişkileri geliştirme arzusunun kanıtı"
     
    Diplomatik kaynaklar, Yunanistan'dan Türkiye'ye 49 yıl sonra başbakan düzeyinde bir ziyaretin düzenleneceğine işaret ederek, bunu, Yunanistan'ın Türkiye ile ilişkilerini geliştirme arzusunun bir kanıtı olarak görmek gerektiğini söyledi.
     
    Son dönemde Ege'de "hafif itişmeler"in meydana geldiğine dikkati çeken kaynaklar, tüm bunlara rağmen bu ziyaretin gerçekleşiyor olmasının, iki ülkenin, aralarındaki ilişkileri geliştirmekte kararlı olduklarını gösterdiğini, Karamanlis'in ziyaretinin en önemli boyutunun da bu olduğunu belirtti.
     
    Eskiden bu tür sorunlarda hemen alarm verildiğini, neredeyse savaş aşamasına gelindiğini hatırlatan kaynaklar, "Şimdi mesela iki F-16 birbirine çarptı, ama hiçbir şey olmadı. Bu, ilişkilerin nereden nereye geldiğini, iki taraftaki hükümetlerin, sivil toplum kuruluşlarının,herkesin bu ilişkilerin geliştirilmesine önem verdiğini gösteriyor" ifadesini kullandı.
     
    Erdoğan-Karamanlis dostluğu
     
    Kaynaklar, iki başbakan arasındaki yakın dostluğa da işaret ederek, bu yakın ilişkinin diplomatların işini kolaylaştırdığını söylediler.
     
    Yunanistan'ın, Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyen ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken kaynaklar, iki ülkenin Ege sorunlarında birbirine karşı geri adım atmadıklarını, ancak sonuçta o sorunları da ileride yavaş yavaş çözeceklerine inandıklarını ifade ederek, "Önemli olan bağları kuvvetlendirmek. Mesela bir Türk bankası orada bir şey alabiliyor, Yunan bankası buradan bir banka alabiliyor. Bu noktaya geldi ilişkiler. Bu da ancak, heyecanlı hareketlere kapılmadan, sabırla, soğukkanlı yaklaşımlarla oluyor" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow