hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hakim Murat Aydın Trabzon'a atanmasını 'sürgün' olarak niteledi

    Hakim Murat Aydın Trabzona atanmasını sürgün olarak niteledi
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Cumhurbaşkanına hakaret suçunu düzenleyen maddeyi iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne taşıyan ve son HSYK kararnamesiyle görev yeri değişen eski Karşıyaka hakimi, tayinini değerlendirdi. Aynı zamanda Yarsav Başkan Yardımcısı olan Hakim Murat Aydın, Trabzon'a atanmasını, "sürgün" olarak değerlendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Meydan Gazetesi'nin haberine göre, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) nın 2016 kararnamesi ile İzmir Karşıyaka Hakimliğinden Trabzon’a atanmasını "sürgün" olarak değerlendiren Yarsav Başkan Yardımcısı Hakim Murat Aydın, "adalet.org" sitesinde duygu dolu, yargıçların nasıl olması gerektiğini anlatan bir yazı paylaştı.

    HSYK'dan adli ve idari yargı kararnamesi

    "Görüşlerini açıklamaya korkan hakim, karar verirken de korkar"

    HSYK tarafından çıkarılan yaz kararnamesi ile Trabzon Hakimliğine atandığını hatırlatan Hakim Aydın, görüşlerini açıklamaktan korkan bir hakimin kararlarını açıklarken de korkacağına, bu korkunun hakimin işini yapmasına engel olacağını söyledi. Bu nedenle yargı mensuplarının ifade özgürlüğünün, yaptıkları işle doğrudan ilgili olduğunu kaydetti.

    Aydın, bir hakim olarak görüşlerini açıklarken, mesleğinin etik değerlerine, konumuna yaraşır bir üslup kullanması gerektiğini bildiğini, hukuk biliminin zemininde kalarak ve mesleğe yaraşır bir üslupta konuşmaya özen gösterdiğini anlattı.

    HSYK'ya "habersiz" şikayete suç duyurusu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Görevi boyunca binlerce karar verdiğini belirten Hakim Aydın, “Verdiğim her karar doğru değildi ama hepsini doğru olduğuna inanarak verdim. Bir kararı vermeden önce ‘Verirsem ne olur? Başıma (iyi veya kötü anlamda) ne gelir?’ diye değil, ‘Bu karar doğru mu, hukuka uygun mu?’ diye düşündüm” dedi.

    "HSYK’ca bana yapılan işlem ‘sürgün"

    Verdiği kararlar ve açıkladığı görüşler nedeniyle, isteği olmaksızın, meslek içi teamül ve kurallara aykırı olarak Trabzon’a tayin edildiğini hatırlatan Hakim Aydın, “Bu tayinin bir ‘sürgün’ olduğu açık. Bunu söylediğimde, bazıları özellikle Trabzon ve Karadeniz’de yaşayanlar, kendi şehirlerine söz söylediğimi düşünüp alındı. Oysa benim ne Trabzon’a bir sözüm olabilir ne de başka bir yere. Söylemek istediğim; gittiğim yerin bir sürgün yeri olduğu değil, bana yapılan işlemin bir ‘sürgün’ işlemi olduğuydu” ifadelerini kullandı.

    AYM, Cumhurbaşkanına hakaret maddesini esastan görüşecek

    "Beni üzen başka yere gitmek değil, hak emediğim işleme tabi tutulmak"

    Kendisini üzenin başka yere gitmek değil, hak etmediği bir işleme tabi tutulmak, adalet dağıtmak için çaba sarf eden bir yargı mensubu olarak adaletsiz, haksız tasarrufla karşılaşmak olduğunu vurguladı. Hakim Aydın, “Üstelik, biz hakimler ve Cumhuriyet savcıları bir haksız işleme muhatap olduğumuzda gidebileceğimiz bir mahkeme de yok. Zira HSYK’nın kararları yargı denetimine tabi değil ve derdimi anlatıp adalet talep edebileceğim bir mahkemeye başvuru hakkım yok.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AYM "cumhurbaşkanı'na hakaret" suçunun iptalini görüşecek

    Hakim Aydın, 2007’den beri yargının içinde bulunduğu krizlerde görüş bildirdiğini, yargı sisteminin iyileşmesi için kendi çaba ortaya koyduğunu dile getirdi. Hakim Aydın, şöyle dedi: "İşin üzücü yanının; şimdi geldiği noktada; 2010-2014 arası görev yapan HSYK’yı oluşturan, destekleyen, o dönemki HSYK’nın verdiği kararlar ile üst görevlere getirilenler, bugün 2010-14 döneminin kötü olaylarını anarken, bizleri, o döneme karşı çıkmamakla suçluyor. Oysa biz o dönemde de yapılanlara karşı çıkışımızı açık bir biçimde ortaya koyduk. Neyse ki internet çağındayız. İsteyen istediğini görebilir."

    "Cumhurbaşkanına hakaret" maddesi Anayasa Mahkemesi'nde

    "Mesleğimi devam ettirmek için ne kadar dayanabilirim bilmem ama hukuk, adaletten yana olacağım"

    Elbette başka bir yere gönderilince başka birisi olmayacağını aktaran Aydın, yine mesleğine aşkla, tutkuyla bağlı olacağını kaydetti. Aydın, “Yine hukuk, adalet, çocuk ve kadın hakları için çalışacağım. İyi bir yargı, ülke için çalışacağım. Bugün mağdur, yarın mağrur olmamak için; her zaman hukuk, herkese hukuk diyeceğim. Dayanabildiğim ölçüde mesleğimi yapmaya devam edeceğim. Benim tarafım daima; hukuk ve adalet olacak" diye yazdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanına hakaret maddesini AYM'ye taşımıştı

    Cumhurbaşkanına hakaret" suçunu tanımlayan Türk Ceza Kanunu'nun 299'uncu maddesini, iptal talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne götüren Hakim Murat Aydın, HSYK tarafından İzmir'den Trabzon'a sürülmüştü. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow