hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hakimden sanık polise azar

    Hakimden sanık polise azar
    expand

    İstanbul'da çete suçundan yargılanan polis memuru, 7,5 milyon dolar rüşvet istediği iddia edilen kumarhane işletmecisiyle görüşmesini, "kumarhane işletmemesi için görüştüm" diye açıklayınca, Mahkeme Başkanı çileden çıktı. Hakim, sanık polisi, "Böyle bir usül var mı? Sen bir polissin" diye azarladı.

    İstanbul'da yasadışı şekilde kumarhane işlettiği öne sürülen aralarında asker ve polislerin de bulunduğu 18'i tutuklu 72 sanıklı davanın ilk duruşması dün görüldü. İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya aralarında eski MİT görevlisi Mehmet Fuat B.'nin de olduğu 18 tutuklu sanık ile bazı tutuksuz sanıklar katıldı.

    "Kumarhane işlettim örgüt faaliyeti çerçevesinde değildi"

    Suç örgütünün lideri olarak yargılanan İran uyruklu Mahmut İbrahimiye savunmasını yaptı. Alacaklı olduğu insanlara yönelik cebir ve tehdit uygulamadığını belirten İbrahimiye, "Kıbrıs'taki bir casino vergi veriyor, biz ise vermiyoruz. Tek farkımız bu. Tüm yağma ve tehdit iddialarını reddediyorum. Kumarhane işlettim ancak bu işi örgüt faaliyeti çerçevesinde yapmadım. Kimseye rüşvet vermedim, bunun için teklifte dahi bulunmadım. İstanbul İl Jandarma Komutanlığı'nda görevli Astsubay Zafer D.'yi işadamı E. A. vasıtası ile tanırım. Beykoz'da bir villa aradığım için E. A., çevreyi iyi bilen Zafer D. ile iletişime geçirdi. Kiralamak için aradığım yerin kumarhane amaçlı kullanılacağını biliyorlardı" diye konuştu.

    Mahkeme Başkanı: "Burada adalet dağıtıyoruz"

    Polis memurlarına rüşvet verilmesi iddiasını hakkında söyleyeceklerini soran Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, "Burada adalet dağıtıyoruz. Her şeyi doğru söyleyeceksiniz" dedi.

    Bunun üzerine İbrahimiye, polis memuru Osman Akkaya'nın kendisini mahvettiğini belirterek, "Akkaya bana Bahçeşehir'deki kumarhanede bana bir oyun verirsen, '1 ay idare ederim seni' dedi. Ama aynı gün içerisinde Bahçeşehir'deki kumarhaneyi bastılar. Benden 7,5 milyon dolar para istedi" dedi.

    Başkandan, polis memuruna "Böyle bir usül var mı?"

    Dava kapsamında tutuklu polis memuru Osman Akkaya ise çete üyelerinden rüşvet almadığını belirterek, "Mahmut İbrahimiye ile bir restoranda görüştük. Mahmut'la konuşup, 'kumarhane işletemezsiniz' dedim" diye konuştu. Tutuklu polisin bu sözlerine tepki gösteren Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, "Böyle bir şey var mı? Böyle bir usül var mı? Sen bir polissin. Ben hala anlamadım. Sen Mahmut İbrahimiye ile niye görüştün?" diye sordu. Akkaya ise, "Burası basılamıyor. Coğrafi konumu farklı. İstanbul'un en büyük kumarhanelerinden olduğu için bilgi alma amaçlı görüştüm" diye yanıt verdi.

    Eski MİT'çi "hatıra olarak kaldı"

    İddianamede "Tehlikeli Maddeleri İzinsiz Olarak Bulundurma veya El Değiştirme", "Bir Adet Ateşli Silah ve Mutat Sayıdaki Mermileri Bulundurma" suçlarından yargılanan eski MİT'çi Mehmet Fuat B., evinde bulunan bu malzemeleri görevi sırasında edindiğini belirtti. 19 yıldır malzemelerin kendinde bulunduğunu ifade eden Mehmet Fuat B., "1990-1999 yılları arasında Batman'da elde etmiştim. Herhangi bir yol kesme eylemine karşı güvenlik amacı ile bulunduruyorduk. Suç işlemek amacıyla patlayıcı madde bulundurmadım. Hatıra olarak bende kaldı. Mermiler ise benim silahımda kalan mermilerdir" diye konuştu.

    Mehmet Fuat B., "Suç örgütü üyeliği ve görevini kötüye kullanması suçlarından" ise İstanbul Bölge 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor.

    Yarbay ve astsubay tahliye edildi

    Tutuklu sanıkların tahliye talebinin ardından ara kararlarını açıklayan mahkeme, tutuklu sanıklar Yarbay Metin A., Astsubay Abdürrahim Ö. ile Bünyamin Y.'nin "suç vasfının değişme ihtimali" gerekçesiyle tahliyesine karar verdi. İran uyruklu Mahmut İbrahimiye ile eski MİT görevlisi Mehmet Fuat B.'nin aralarında bulunduğu 15 sanığın ise tutukluluk halinin devamına karar verildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow