hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    HDP TDK sözlüğündeki cinsiyetçi ifadeleri Başbakan'a sordu

    HDP TDK sözlüğündeki cinsiyetçi ifadeleri Başbakana sordu
    expand

    HDP Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan TDK sözlüğünde “kirli” kelimesinin anlamlarından biri olarak "aybaşı durumunda bulunan (kadın)" yazılmasına ilişkin soru önergesi verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan Başbakanlık’a bağlı Türk Dil Kurumu’nun (TDK) sözlüğünde “kirli” kelimesinin anlamlarından biri olarak "aybaşı durumunda bulunan (kadın)" yazılmasına ilişkin soru önergesi verdi.

    Başbakan Davutoğlu’nun cevaplaması istemiyle verilen önergede “böylesine cinsiyetçi bir tanımın kullanılmasının gerekçesi nedir” diye soruldu.

    Devletin sorumluluğu

    İstanbul Sözleşmesi ve Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Uluslararası Sözleşmesi’nin taraf devletlere yüklediği sorumlulukları ve Türkiye’nin de taraflardan birinin olduğunun hatırlatıldığı önergede, TDK’da daha önce de benzer cinsiyetçi tanımlarla karşılaşıldığı vurgulandı.

    “TDK sözlüğünde aynı tutumun devam etmesi, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin kamu kurumları eliyle derinleştirilmesinin önüne geçmek için yeterli önlemlerin alınmadığını göstermektedir.”

    TDK 'kirli' kelimesi için 'aybaşı durumunda bulunan kadın' dedi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İlk değil

    TDK Türkçe Sözlük'ündeki başka cinsiyetçi tanımlamalar da daha önce gündeme gelmişti.

    "Müsait" kelimesinin ikincil anlamı olarak "flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)", "serbest" kelmesinin karşılığı olarak "ağırbaşlı olmayan hoppa(kadın)" tanımlamaları, vb...

    Sorular

    TDK sözlüğünün cinsiyetçi ifadelerden arındırılması için çalışma olup olmadığı, varsa ne yapıldığının da sorulduğu önergede yer alan sorular şöyle…

    * Bakanlığınıza bağlı olan Türk Dil Kurumu’nun resmi internet sayfasında ‘kirli’ kelimesine karşılık gelen 3 ifadeden birinin ‘Aybaşı durumunda bulunan (kadın)’ olmasına ilişkin bilginiz var mıdır?

    * ‘Kirli’ kelimesinin karşılığı olarak böylesine cinsiyetçi bir tanımın kullanılmasının gerekçesi nedir?

    * Kadına yönelik ayrımcılığı meşrulaştırabilecek bu ifade, Türk Dil Kurumu web sitesindeki Güncel Türkçe Sözlük’te yer alana kadar hangi filtrelerden geçmiştir?

    * ‘Kirli’ kelimesinin anlamları arasındaki ‘Aybaşı durumunda bulunan (kadın)’ ifadesinin sözlükten çıkarılması için talimat vermeyi düşünüyor musunuz?

    * Türk Dil Kurumu sözlüklerinin cinsiyetçi ifadelerden arındırılması için herhangi bir çalışma yürütülmekte midir? Yürütülüyorsa, bunlar nelerdir? Yürütülmüyorsa, önümüzdeki dönem için bu tür çalışmalar planlanmakta mıdır?

    * Doğurganlık çağındaki her kadının yaşadığı menstrüasyon dönemini ‘kirli’ olarak nitelendiren TDK personeline yönelik toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi düzenlenmesi planlanmakta mıdır?

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow