hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İKÖ Sekreteri'den dinlerarası uzlaşı vurgusu

    İKÖ Sekreteriden dinlerarası uzlaşı vurgusu
    expand

    İstanbul Çırağan Sarayı'nda devam eden "Medeniyetler İttifakı İkinci Forumu"na katılan İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, İslamiyet ile Hıristiyanlık arasında tarihi bir uzlaşı olması gerektiğini söyledi.

    Forumun "Kriz Dönemlerinde Küresel Gündemi Şekillendirme - Kültürel Çeşitliliğin İyi Yönetişimi Neden Önemlidir" başlıklı 1. Genel Kurul oturumunda,
    İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ve İran'ın eski cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi de söz aldı.

    İhsanoğlu, insan haklarının evrenselliğine dikkati çekerek, insan haysiyetinin bu alanda en önemli nokta olduğunu kaydetti.

    Kültürel çeşitliliğin yaşamın temel unsuru olarak kabul edilmesi, hiç kimsenin kendi değerlerini diğerlerinin üstünde görmemesi gerektiğini ifade eden
    İhsanoğlu, İslam ile Hristiyanlığın aslında çok benzerlikler taşıdığını belirtti.

    İhsanoğlu, "İki din arasında tarihi bir uzlaşı talep ediyoruz. Üçüncü binyıla girdiğimizde İslam ve Hristiyanlık arasında tarihi uzlaşı olmalıdır. Hıristiyanlık ve Yahudilik arasında da 1960'lı yıllarda böyle bir uzlaşı yaşanmıştı" dedi.

    Bu konuda İKT ile işbirliği yapılması halinde çok şey başarabileceklerini ifade eden İhsanoğlu, siyasi kararlılığın da çok büyük önem taşıdığını vurguladı.

    İhsanoğlu, kültürlerarası diyalogda insanlık onuru ve kültürel haysiyetlerin eşit olarak ele alınmasının önemine işaret ederek, asıl sorunun da burada yaşandığını ve sonunda bazı olayların kontrolden çıktığını söyledi.

    Farklı kültürlere saygı göstermek için anlamak, anlamak için saygı göstermek gerektiğini bildiren İhsanoğlu, bütün medeniyetlere saygı gösterilmesi
    gerektiğini, bir kültüre ait olmanın diğerlerini küçümsemek anlamına gelmeyeceğini, kültürel farklılığın bu şekilde iyi yönetilebileceğini kaydetti.

    Muhammed Hatemi


    İran'ın eski cumhurbaşkanı Hatemi de tıpkı insanlar arasında olduğu gibi kültürler ve medeniyetler arasında da farklar bulunduğuna işaret etti. Ancak, geçmişte kültür ve medeniyet farklılıklarının ihtilaf ve savaşların gerçek nedeni olmadığını, o dönemki savaşların köklerinde ekonomik ve siyasi çıkarların yattığını söyleyen Hatemi, üç büyük din İslamiyet, Hıristiyanlık ve Museviliğin insan medeniyetine önemli katkılarının olduğunu belirtti.

    Hatemi, dinler ve kültürler arasında aslında bir çatışmanın olmadığını, Müslümanlar ve Hristiyanların birbirine saygı gösterdiğini, örneğin Kur'an-ı Kerim'de Hz.İsa'dan bahsedildiğini kaydetti.

    Günümüzde savaşlardan çekilen acılar, insanların haklarını elde edememesi, çevreye verilen zarar gibi unsurlara değinerek, "çok trajik bir dünyada" yaşanıldığını söyleyen Hatemi, 21.yüzyılda medeniyetler arası diyalog olgusunun giderek önem kazandığına dikkati çekti.

    Hatemi, "Trajik dünyanın yaralarını sarmak için yapacağımız en iyi şey diyalogdur. Büyük bir etik barışa ihtiyacımız var, aksi halde trajik durum devam
    eder. Tüm politikacılar ve liderler, etik ve daha iyi bir dünya istemeli, insan haklarına, hoşgörüye, insan onuruna saygı göstermeli" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow