hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İnşaat mühendislerinden "Expo Kule" için kritik uyarı

    İnşaat mühendislerinden Expo Kule için kritik uyarı
    expand

    İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, Expo 2016'nın simgesi 96 metrelik "Expo Kule"nin 40 milyon liralık maliyetinin 17 milyona düşürülmesini, endişeyle karşıladıklarını belirtti. Kule alanındaki zeminin su ve balçıktan oluştuğuna dikkat çeken Oğuz, "Erzurum'daki atlama kuleleri alelacele yapıldığı için çökmüştü. Kule için süre çok az, aynı olayı yaşamayalım" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'de ilk kez Antalya'da düzenlenecek "Çiçek ve Çocuk" temalı A1 kategorisi botanik dalındaki Expo 2016 için düzenlenen mimari yarışmada birinci olan Serdar Kızıltaş ve Melike Atay'ın 96 metrelik palmiyeyi andıran Expo Kule projesinin uygulanmasına karar verildi.

    Maliyeti 40 milyon lira olan kulenin Expo 2016 Antalya'nın yönetim kurulu başkanı da olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından 17 milyon liraya uygulanacağı yönündeki açıklaması, birçok soru işaretini de beraberinde getirdi.

    "Erzurum'daki kuleler gibi olmayalım"

    Erzurum'daki kayak merkezinde çöken atlama kulelerini hatırlatan İMO Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, o bölgede yaptıkları incelemede çökmenin, işi yetiştirmek için acele edilmesi ve heyelan bölgesi üzerindeki zeminin kaymasından kaynaklandığını anlattı. Kamu işi olduğundan denetimden muaf tutulduğuna dikkat çeken Cem Oğuz, buradan yola çıkarak Expo Kulesi'ne ilişkin önemli uyarılarda bulundu.

    "İnşallah düzgün yapılmıştır"

    Expo'nun düzenleneceği alanda harita üzerinde mavi kısmın fuar alanı, sarı alanın da taşkın alanı olduğuna dikkat çeken Cem Oğuz, burada her yıl taşkın yaşandığı ve bazılarının ölümlü olduğunu hatırlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Expo'da altyapı çalışmaları tam gaz" şeklindeki açıklamaları da hatırlatan Oğuz, "Burada altyapı çalışmaları, yalıtımlar o kadar hızlı yapıldı ki inşallah düzgün yapılmıştır. Birinci korkumuz bu. Çünkü denetim yok" dedi.

    Su seviyesi zeminde

    İkinci korkularının ise kule olduğunu belirten Oğuz, şunları söyledi:

    "Kuleye onay çıktı ve 40 milyon lira maliyetli kulenin 17 milyona yapılacağı söylendi. 40 milyon liralık proje 17 milyona nasıl yapılabilir? Burası denetimden muaf, taşkın alanı. Balçıklı, sulu bir zemin. 96 metre kulenin yüksekliği ve sağlam temel için derinlik kaç metre olmalı? Bu kadar yükseklikte bir yapının suyun üzerinde yapılması gerçekten mühendislik harikası gerektirecek. Süre çok az kaldı. Paldır küldür sağlam zemin bulunmadan, o kazıkların tam mukavemesini yapmadan inşaatına başlayacaklar."

    "Özel malzeme kullanılmalı"

    Kulenin maliyetinde çok büyük indirim yapıldığını aktaran Cem Oğuz, şöyle konuştu:

    "Malzeme kalitesi yüksek beton kullanılması gerekiyor. O yüksek dayanıklı betonlar, özel bir mühendislik bilgisiyle üretilecek. Yani normal inşaatlar için üretilen betonlar burada kullanılamaz. C40, C45 sınıfı beton olmalı ve Antalya'da ilk kez kullanılacak. Antalya'da şu an en yüksek C35 beton var. Burada üretilmesi lazım ve başında durularak, özel deneyler gerektiriyor. Kule için özel bir imalat olması gerekiyor. Eğer normal beton kullanılırsa, Erzurum'daki kuleler gibi olur. Hatta daha felaket bir durum yaşarız."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alanın uçakların hava koridorunda yer alması nedeniyle sürekli bir titreşim yaşanacağını kaydeden Cem Oğuz, "Tasarruf etmek için fiyat indiriliyor, ama insanlar kar etmek için malzemeden ödün verebilir. Özel beton, özel çelik, temel sistemi herşeyiyle özel olacak ve bunların hepsi maliyeti artırıcı şeyler. 40 milyonluk bir işi 17 milyona yapmak çok büyük bir soru işareti. '40 milyon maliyet çıkartılan bir işi ben 17 milyona yaptırdım' demek çok büyük bir risktir. Bu kulede Erzurum'dan daha kötüsünü yaşamayalım."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow