hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Irak-Suriye sınırında gerginlik

    Irak-Suriye sınırında gerginlik
    expand

    Irak-Suriye sınırının peşmerge kontrolündeki kuzey kesiminin Irak merkezi ordusu tarafından denetim altına alınmak istenmesi üzerine peşmerge ile merkezi ordunun karşı karşıya geldiği belirtiliyor.

    Peşmerge kontrolündeki Rabia Sınır Kapısı'na kadar gelen Irak merkezi ordusunun burada peşmergelerle karşı karşıya geldiğini, gergin bekleyişin sürdüğünü gözlemledi.

    Bu arada Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cebbar Yaver, ordu ile peşmerge arasında herhangi bir gerginliğin olmadığını ileri sürdü.

    Maliki'den açıklama: "Kürtleri hedef almıyor"

    Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Suriye-Irak sınırında yerleştirmeye başladıkları askeri güçlerin Kürt bölgesini hedef almadığını belirtti. Irak Silahlı Kuvvetler Yüksek Komutanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Maliki'nin "Suriye-Irak sınırına asker ve polis güçleri, Suriye'de yaşanan olayların Irak'taki güvenliği olumsuz etkilemesini önlemek için yerleştiriliyor.  Bu güçleri yerleştirmekle Kürt bölgesi hedef alınmıyor. Ülkenin egemenliğini ve sınırları korumak Merkezi Hükümete münhasırdır. Bölgesel ya da vilayetlerin görevi değildir" sözlerine yer verdi.

    Maliki, sınırdaki durumu değerlendirmenin Silahlı Kuvvetler Yüksek Komutanlığı ve Milli Güvenlik Kurulu'nun görevi olduğunu ve iki kurumun, Suriye sınırındaki durumun "yedek önlemlerin alınmasını gerektirdiği" yönünde kanaat getirdiği belirterek, bölgesel (Peşmerge) güçlerin anayasaya aykırı olan eylemlerinin Irak silahlı kuvvetleriyle çatışmalara girilmesine sebep olacağını belirtti.

    Kürt Bölgesel Yönetimi'ni düzen ve kanuna saygı göstermeye çağıran Maliki, "Kürt Bölgesel Yönetimi'nin sınırları dışında Suriye ile olan sınırda bulunan güçlerimizin varlığına itiraz etmek açık bir şekilde kanuna ve güvenlik önlemlerine aykırıdır. Bölgesel yönetim nizam ve kanuna saygı göstermesi zaruridir. Bölgesel yönetime bağlı güçlerin, Ninova (Musul) il sınırını aşıp bu ilin sınırlarını ve bazı idari birimlerini kontrol etmesi, silahlarını kaldırıp gösterişte bulunması ve tehditler savurması sonu iyi olmayan tehlikeli görünüm sergilemektedir" ifadesini kullandı.

    Peşmerge güçleri, merkezi yönetime bağlı asker ve polisten oluşan güçlerin Ninova (Musul) ilindeki, Suriye ile sınır olan bölgelere girmesini engellemişti.

    Bölgesel Yönetime bağlı Peşmerge güçlerinin Genel Sekreteri Cabbar Yaver, daha önce basına yaptığı açıklamada, Peşmerge güçlerinin merkezi yönetime bağlı güçlerin ihtilaflı bölge olarak nitelendirdiği Habur ve Zimmer bölgelerine yerleşmesini engellediğini söylemişti.

    Zaho'da karşılıklı mevzi alındı

    Suriye'de yaşanan gelişmeler nedeniyle Peşmerge ve Bağdat'a bağlı askeri birlikler Zaho'da karşılıklı olarak mevzi aldı. Kanal D muhabiri Cem Tekel ve kameraman İsmail Umut Arabacı, Kuzey Irak'a girerek gelişmeleri yerinde takip etti. Irak ordusunun hedefinin sınıra giderek Suriye'deki Kürtlerle Kürt Bölgesel Yönetimi arasına duvar oluşturmak olduğu belirtiliyor. Kanal D Muhabiri Cem Tekel'in bölgedeki izlenimleri şöyle:

    "Peşmergelerle Irak Ordusunun arasında 500 metre var ve namlular birbirlerine dönük durumda. İkisi de Irak ordusu olarak görünüyor ancak birisi Bağdat'tan, diğeri ise Erbil'den emir alıyor. Peşmerge ağır silahlarını da getirmiş. Bir sıkıntı olduğu anda, tek bir mermi atılması halinde bile çok ciddi çatışmalar çıkabilir. Irak Hükümeti henüz açıklama yapmadı. Daha ileri gidecekler mi kimse bilmiyor. Çok gergin de bir ortam var. Peşmerge'nin 'vur' emri aldığını biz kendi kulaklarımızla duyduk."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow