hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İSKİ'den suya zam önerisi

    İSKİden suya zam önerisi
    expand

    İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi ( İSKİ ) Genel Müdürü Mevlüt Vural, kentte suya zam yapılması gerektiğini söyledi.

    Vural son günlerde basında çıkan İstanbul'un su kalitesi, denize girilebilecek yerler, yapılan yatırımlar ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

    İstanbul sahillerinin yüzülebilecek hale gelmesiyle ilgili konuşan Vural, "İstanbul sahillerinin yüzülebilir kriterlere ulaşması şüphesiz ki hayata geçirdiğimiz çevre yatırımlarıyla ilgili" diye konuştu.

    2004 yılıında İstanbul sahillerinin 78 kilometresinin yüzülebilir nitelikte olduğunu söyleyen  Vural, bugün itibariyle yüzülebilir hale gelen sahil şeridinin 421 kilometreye ulaştığını belirtti.

    Vural, sahillerde yaşanan bu değişimin 2004 yılından bu yana yapılan 3 milyar 826 liralık çevre yatırımıyla mümkün olduğunu söyledi.

    İstanbul'un susuz kalmaması için 2004 yılından bu yana önemli ölçüde yatırım yapıldığını söyleyen Vural, Melen projesinin 1 kademesinin hayata geçirildiğini ve bunun İSKİ'ye maliyetinin 300 milyon lira olduğunu belirtti.

    İstanbul'un susuzluk sorununu çözebilmek için Istırancalar'dan su getirildiğini kaydeden Vural, bunun İSKİ'nin yatırım ve kamu maliyetlerinin artışına neden olduğunu da kaydetti.

    Vural, Melen - Yeşilçay sisteminin hizmete girmesinden sonra, İSKİ'nin elektrik giderlerinin yüzde 71 oranında artış gösterdiğini belirtti.

    2004 yılından bugüne kadar 3 bin 791 kilometre uzunluğunda isale hattı ve içme suyu şebekesi , 31 adet 460 bin metreküp kapasiteli içme suyu deposu, 33 adet 71 bin 551 kilowat saat gücünde pompa istasyonu kurulduğunu söyleyen Vural, İSKİ'nin hizmet alanının 3 kat yani yüzde 300 artış gösterdiğini, buna karşılık gelirlerdeki artışın sadece yüzde 2 olduğunu söyledi.

    Zam ile ilgili öneri

    Konuşmasının ardından İstanbulluları çok yakından ilgilendiren bir konuya da değinen Vural İstanbul'da suya zam ile ilgili bir öneri sunacaklarını dile getirdi.

    Vural, "İSKİ bütçesindeki gelir gider dengesinin korunması, maliyetli kredi kullanımının asgari düzeyde tutulması, hayati öneme haiz suyun İstanbul halkına sürekli olarak temin edilmesi ve yeni yatırımlara kaynak oluşturması amacıyla, su fiyatlarında yeni bir düzenlemeye gidilmesi teklifi idaremiz tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisine sunulacaktır" dedi.

    Buna göre, konutlarda 0-10 metreküp arası kullanımlarda 2.13 lira olan fiyat, 2.45 lira, 10 - 20 metreküp arası kullanımlarda 3.20 lira olan fiyat, 3.68 lira, 20 metreküpten fala kullanımlarda 4.26 lira olan fiyat 4.90 lira olacak.

    Tüm işyerlerinde 4.58 olan eski tarife, 5.27 lira olacak. Resmi ve özel okullarda, konutlarda müşterek kalorifer suyu, konutlarda bahçe sulama kullanımı 2.13 lirayken 2.45 lira olacak. Resmi ve özel hastanelerin 3.20 liradan kullandığı suyun 3.68 lira olması, toplu su kullanım fiyatının ise, 2.13 lirayken 2.45 lira olması planlanıyor.

    "Benim teklifim 1 Ağustos'tan sonra devreye girmesi"


    Vural gazetecilerin zam önerisinin ne zaman geçerli olacağı yönündeki bir soruya "Bu size anlattığım kurumun teklifi. Bu ayki mecliste gündeme getireceğiz. İstediğimiz şekilde gerçekleşirse Büyükşehir Belediyesi meclisinin verdiği karar doğrultusunda hareket edeceğiz. Benim teklifim 1 Ağustos'tan sonra yürürlüğe girmesi" diye konuştu.

    İSKİ tarafından daha önce yapılan zammın belediyece geri çevrildiğinin hatırlatılması üzerine Vural, "Tercihtir. İstenirse İSKİ hiçbir yatırım yapmaz. Reddederse onu o zaman düşüneceğiz. Çözüm bulunacaktır. Ölümün çaresi yok. Ben İSKİ'nin genel müdürü olarak yapılması gerekenleri yapıyorum. Sayın Başkanımızın takdirlerine sunuyoruz. Yüce Meclisimizin takdirlerine sunuyoruz. Onlar da bu konuları aralarında değerlendireceklerdir. Makul bir düzeyde buluşulacaktır diye düşünüyorum." diye konuştu.

    İstanbul'da nerelerde denize girilebilinir?

    İstanbul'da denize girilecek yerlerdeki durumla ilgili açıklamalarda da bulunan Vural, "İstanbul halkını vatandaşımızı tedirgin edecek, rahatsız edecek, sağlığını bozacak kriterlere gelmişse, biz kesinlikle oraya girmelerini de istemiyoruz " dedi.

    "İstanbul'daki denizleri ve boğazı kirleten yalnız İstanbul değil. İstanbul dışında Avrupa'dan gelen kirlilikler de var." diyen Vural denizlerdeki ölçümlerin 2004 yılındaki kirlilik değerlerine göre bugün çok daha iyi düzeyde olduğunu söyledi.

    Vural, "Bunun devamlılığını sağlamamız lazım ve daha iyi olması için bu dediğimiz yatırımları yapmak mecburiyetmiz vardır" şeklinde konuştu. Bakırköy sahilinde denize girilemez şeklinde çıkan haberlere de cevap veren Vural, bu analizlerin kendileri tarafından değil Hıfzısıhha tarafından yapıldığını kaydetti.

    Bakırköy'de denize girilememesinin nedenini Ayamama deresinin yarattığı kirliliğine bağlayan Vural, arıtma tesisinin Kasım ayı itibariyle hizmete açılacağını belirtti. Su israfıyla ilgili de konuşan Vural, boş yere harcanan suyun vatandaşın parasına yazık etmesi anlamına geldiğini de söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow