hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kentsel dönüşümü siyaset üstü ilan etti

    Kentsel dönüşümü siyaset üstü ilan etti
    expand

    Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "kentsel dönüşümü" siyaset üstü bir konu ilan etti ve halkın ilgisinin, empatisinin bu işe çekilmesi gerektiğini söyleyerek, "Bu bir vebaldir" dedi.

    Bayraktar, Adana Havalimanı'ndan kalkan helikopter ile beraberindeki Vali Hüseyin Avni Coş ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ile kent merkezi üzerinde uçuş yaparak incelemelerde bulundu. Daha sonra valiliği ziyaret eden Bayraktar, burada yaptığı konuşmada, Adana'nın Türkiye için çok önemli bir kent olduğunu belirterek, nüfus, ekonomi ve şehirleşme bakımından ülkenin en büyük 5 kentinden biri olduğunu söyledi.

    Kentin yoğun göç alması ve konumu itibariyle stratejik bir öneme sahip olduğunu anlatan Bayraktar, ilin kalkınma, gelişme ve şehirleşme bakımından önemli desteğe ihtiyacı olduğunu ifade etti.

    Bayraktar, Adana'da geçtiğimiz 9 yılda TOKİ'nin 12 binin üzerinde konutu, sosyal donatılarla birlikte yaptığını kaydederek, bugün de kentsel dönüşüm kapsamında bin 400'e yakın konutun temelini atacaklarını, herkesin de elinden geleni bu il için yapması gerektiğini söyledi.

    Bayraktar, yaklaşık 3 ay önce 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'u çıkarttıklarını hatırlatarak, valilik, büyükşehir ve ilçe belediyelerinin artık kentsel dönüşüm içerisine daha çok gireceğini söyledi. Bayraktar, "Önümüzdeki belki 10-15 gün içerisinde Büyükşehir Belediye Kanunu'nu çıkartacağız. Adana'nın il hudutları belediye hudutları sayılacak. Altyapı ve su hizmetleri gibi şeyler daha entegre biçimde olacak" dedi.

    Kentsel dönüşüme destek istedi

    Kentsel dönüşüm çalışmalarında herkesin üzerine düşeni yerine getirmesi gerektiğini dile getiren Bayraktar, şöyle konuştu:

    "Kentsel dönüşüm işine hepimizin 4-8 elle sarılmamız lazım. Bu iş bir hükümetin, bir devletin, bir bakanlığın, bir belediyenin, bir valiliğin tek başına yapabileceği bir iş değil, yapması gereken bir iş de değil. Topyekun halkın empatisini, halkın ilgisini, bu işle ilgili tüm aktörleri bu işin içine çekmek lazım. Sorumlu insanların bu işin içine çok ciddi şekilde girmesi lazım. Açık gözlerin elemine edilmesi lazım. Açık gözlere karşı mutlaka topyekun direnmemiz lazım. Siyaseti bu işe bulaştırmamak gerekiyor. Siyaset dışı, siyaset üstü bir anlayışla eğer biz bu gecekondu ve kaçak yapılardan, sokakları olmayan, sağlığa hizmet veremeyen şehir ortamlarından kurtarırsak ülkenin kalkınmasını, gelecek nesillere çok daha refah ve mutlu bir Türkiye bırakma sorumluluğumuzu yerine getirmiş oluruz. Üniversitelerin, bu işle ilgi aktörlerin, mühendislerin, işletmecilerin, basının bu işe ciddi şekilde destek vermesi gerekir. Bu bir vebaldır."

    Türkiye nüfusunun yüzde 76'dan fazlasının şehirlerde yaşadığını, 2023 yılında nüfusun 80 milyonu aşacağı, şehir nüfusunun ise yüzde 85'i geçeceğinin tahmin edildiğini anlatan Bayraktar, böyle bir durumda daha duyarlı olunması gerektiğini söyledi.

    Bayraktar, 2 gün sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul Esenler'de Türkiye çapında kentsel dönüşümü başlatacaklarını belirterek, 35'e yakın ilde yaklaşık 6 bin 500-7 bin birim konutun yıkımına başlanacağını söyledi.

    Bayraktar, deprem fayı üzerinde bulunan binaları dönüştürmek için de çok ciddi bir gayret içerisinde olacaklarını, gönüllü olan kişilerin evlerinden başlayacaklarını, afete dayanıklı olmayan binaları ise boşaltmak zorunda olduklarını sözlerine ekledi.

    20 yılda 6.5 milyon konut elden geçecek

    Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, bir gazetecinin, "kentsel dönüşümde Türkiye için ne kadar kaynak gerektiğini" sorması üzerine, bu işte yaklaşık 6 buçuk milyon konutun elden geçeceğini, çalışmaların süresinin de 20 yıl olarak planlandığını söyledi. İlk 2 yılda çok ciddi bir eylem ortaya koymayı planladıklarını anlatan Bayraktar, şöyle devam etti:

    "İki yılda vatandaşımızı inandıracağız. (Devlet bu işe ciddi şekilde sarıldı. Bu işin organizasyonunu yapıyor. Belediyeleri ve vatandaşları destekliyor) anlayışını yerleştireceğiz. Ama bu işi ağırlıklı olarak özel sektör yapacak. Vatandaş kendisi yapacak. Kendi yerini kat karşılığı verecek, kendisi yapacak, müteahhide verecek. Biz acil yerlerde TOKİ, belediyeler ve diğer kamu kuruluşları ile birlikte afet için stok konut üreteceğiz. Acil bir şey olduğu zaman hemen vatandaşlarımıza, ihtiyaç sahiplerine kira yardımı yapacağız. Riskli yerdeki evini boşaltan fakir insanlara, gönüllü olarak boşaltma olursa, yeni bir daire aldığı zaman onun kullandığını kredinin faizini sübvanse yapacağız. İşin hesabına baktığımız zaman 20 yıl içerisinde 500 milyar lirayı aşan bir projedir. Ama devlet bu işte bu parayı harcamayacak, bu işi özel sektör kendisi komfirme edecek, biz de buna müzaheret edeceğiz."

    Son 9 yılda yapılan konut sayısının 5 milyonun üzerinde olduğunu vurgulayan Bayraktar, "20 yıl içinde bu işi bizim yapabileceğimiz çok açık şekilde ortada. Çünkü boş konuşmuyoruz, yaptık geliyoruz. Çıkınımız dolu" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow