hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kışanak: "Atılmayan adımlar bugüne getirdi"

    Kışanak: Atılmayan adımlar bugüne getirdi
    expand

    BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, PKK'nın geri çekilmesinin durdurulmasına ilişkin, "Demokratikleşme konusunda atılmayan adımlar bugüne getirdi" dedi.

    Halkların Demokratik Kongresi (HDK), 2014 yerel seçimlerine ilişkin, Beyoğlu Cezayir Lokantası toplantı salonunda basın açıklaması yaptı.

    Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, bir gazetecinin "Geri çekilmeyi durdurma kararı, çözüm sürecinin seyrini nasıl etkileyecek?" sorusuna karşılık, parti olarak başından beri bu sürecin sorunsuz, herhangi bir tıkanmaya yol açmadan ilerlemesi için büyük gayret içerisinde olduklarını ve böyle de devam edeceğini söyledi.

    Sürecin hiç bir kesintiye uğramadan ilerlemesini umduklarını belirten Kışanak, sürecin ilerletilmesinin Türk ve Kürt halklarının yararına olduğunu vurgulayarak, "Geri çekilmenin durdurulmasının resmi olarak açıklanması, çözüm sürecinde bir tıkanıklığa yol açabilir. Bir sorundur. Bunun yönetilmesi ve çözülmesi gerekiyor" diye konuştu.

    Sürecin sorunsuz ilerleyebilmesi için tüm aktörlerin üzerine düşen görevleri yapması gerektiğine dikkati çeken Kışanak, hükümetin üzerine düşen görevi yeterince yapmadığını belirterek, tıkanıklığın yaşanacağına dair defalarca uyarıda bulunduklarını, hükümetle yapılan son görüşmede bir gerilimin olduğunu ve süreci artık zorlayabileceğini hükümete ifade ettiklerini dile getirdi. Tıkanıklığın "göz göre göre geldiğini" söyleyen Kışanak, şöyle devam etti:

    "Sadece KCK'nın ve PKK'nın değil, Türkiye demokratik kamuoyunun, bizlerin, hepimizin demokratikleşme konusunda beklentileri var. Bunu ifade ediyoruz. Bu konuda Türkiye'nin siyasi takviminin sıkışık olduğunu, bu süreyi de doğru değerlendirmek gerektiğini, süre doğru değerlendirilemezse bazı adımların atılamayacağını ifade etmemize rağmen, ne yazık ki bu geçen süre iyi değerlendirilemedi. Yaz tatilinde parlamentonun bu kadar uzun süre tatil yapmasının doğru olmadığını, daha parlamento tatile girerken açıkladık. Bu kadar sorunumuz var. Bölge bu kadar karışık. Çözüm süreci konusunda bir adım atmışız. Bir yola girmişiz. Bu yolu ilerletelim. Bu konuda zaman kaybetmeyelim diye büyük bir çaba içerisinde olduk. Umuyorum ki hükümet, kendi üzerine düşen görevleri yapmanın sorumluluğuyla hareket eder. Bu tıkanıklığın, oluşan yeni sorun alanının çözülmesi herkesin sorumluluğudur. Hükümetin de, parlamentonun da, BDP'nin de, Türkiye demokratik kamuoyununda, medyanın da bu konuda sorumlu bir yaklaşım içerisinde olması, sorunu daha fazla büyüten ve süreci tıkayan bir yere götürmek yerine, oluşan bu sorun alanını çözme konusunda pozitif bir tutum ve yaklaşım içerisinde olması gerekiyor."

    "Sorunların aşılabileceğini düşünüyorum"

    Gelinen durumu, bir taktik, müzakere planı olarak algılamak yerine, demokratik çözüm sürecinde bir sorun alanı olarak görmek gerektiğini söyleyen Kışanak, süreci ilerletmek için hükümete, devlete, parlamentoya düşen görev ve sorumlulukları bir kez daha hatırlatmak, adım atılmasını teşvik etmek gerektiğini ifade ederek, sorunların aşılabileceğini düşündüğünü kaydetti.

    Kışanak, 8 aydır kamuoyunun demokratikleşme paketi beklediğini belirterek, "Düşünce ve ifade özgürlüğü önündeki engellerin kalkması, örgütlenme önöndeki engellerin kalkması, gösteri yapma hakkının teminat altına alınması, terörle mücadele yasası gibi toplumun tüm muhalefet odaklarını terörist ilan eden, demoktarik muhalefete izin vermeyen bir yasanın ortadan kaldırılmasını, seçim barajının kaldırılmasını, siyasi partiler yasasının değişmesini defalarca ifade ettik. Bunların hiç birinde adım atılmadığı gibi, pratik tutum ve uygulamalar, dil ve üslup tam tersini gösteriyor" diye konuştu.

    Kışanak, siyasi partiler yasasının değişmesini ve seçim barajının düşürülmesini istedi.

    Geri çekilme konusunda, sürecin durdurulmasının kolay aşılabilecek bir sorun alanı olduğunu söyleyen Kışanak, asıl zor olanın Türkiye'ye demokratik bir zihniyet kazandırmak olduğunu söyledi.

    "Olumsuzlukları değil, imkanları konuşalım"

    "Hükümetin gerekli adımları atmaması durumunda ne yapacaksınız ?" sorusuna ise Kışanak, "Biz şimdi olumsuzlukları değil, imkanları konuşalım. Bugünkü açıklamada ateşkesin ve çatışmasızlık halinin devam edeceğinin resmi olarak teyit edilmesinin, açıklanması bir imkan olarak değerlendirilmelidir. Buradan yol alarak ileriye götürmenin yolunu aramak lazım" şeklinde cevap verdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow