hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kürtaj protestosuna 3 yıl hapis istemi

    Kürtaj protestosuna 3 yıl hapis istemi
    expand

    Kürtaj yasağı girişimlerinin gündemde olduğu sırada Beşiktaş'taki Başbakanlık Ofisi önünde, yasağı, "kürtaj haktır, bedenimiz bizimdir" diyerek protesto eden kadınlar, polis şiddetine maruz kalıp, darp edilerek gözaltına alınmıştı. 4 kadın hakkında 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

    Kürtaja yasak getirecek düzenlemenin tartışıldığı Haziran ayında kadınlar bu düzenlemeyi iradelerine ve bedenlerine yönelik bir saldırı olarak görmüş ve karşı çıkmıştı. Bu protestolar çerçevesinde 6 Haziran'da Beşiktaş'taki Başbakanlık Ofisi önünde kürtaj yasağına karşı basın açıklaması yapmak amacıyla bulunan Halkevci Kadınlar ise yaklaşık yarım saat boyunca polisin şiddetine maruz kalıp, darp edilerek gözaltına alınmıştı. Haklarında savcılıkça "adli kontrol" kararı verilen 4 kadın hakkında iddianame hazırlanarak, 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Cumhuriyet Savcısı Gökalp Kökçü'nün hazırladığı iddianamede üniversite öğrencileri Nida Karabağ, Müge Okur, Ece Soydan, Burcu Yangın, kanunsuz gösteri yapmakla suçlanıyor. Kadınların protestoları sırasında açtıkları “Kürtaj haktır, bedenimiz bizimdir” pankartı da adli emanete kaldırıldı.

    Yargılanması gereken tecavüz, taciz suçluları

    Kürtaj yasağına yönelik protestoları sırasında maruz kaldıkları polis şiddetini, "Biz kadınların kendi bedenleriyle ilgili kararı kendilerinin vermesi gerektiğine inandığımız için bu eylemi yaptık. Ancak hak ararken bile şiddet gördük. Polis bizi kaldırıma çıkarmak için sürücülere ‘Üzerlerine sürün’ diye bağırıyordu" şeklinde anlatan Nida Karabağ, açılan davaya ilişkin de şunları söyledi.

    "Bunun, tüm kadınların davası olduğunu düşünüyoruz. 3 yıl hapis istemiyle bizim değil, kadın düşmanlarının, taciz, tecavüz ve şiddet uygulayanların yargılanıyor olması lazım. Yargı, kadınların haklarını elinden almak söz konusu olunca görülüyor. Dava günü adliye önünde sanatçılar, akademisyenler, kadın örgütleri herkes olacak. O gün orada yıllardır sonuçlanmayan davaları sonuçlandıracağız ve içeride onlar bizi yargılarken, dışarıda da biz onları yargılayacağız."

    Davanın ilk duruşması 6 Kasım'da saat 10:00'da Çağlayan Adliyesi'nde 37. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılacak.

    Halkevleri'ne üye 27 kadına da Ankara'da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na giderek Bakan Fatma Şahin'le görüşmek istedikleri sırada yapılan müdahale sonrasında dava açılmış ve toplam 162 yıl hapis cezası istenmişti.

    Halkevleri'nden yapılan açıklamada da, "Başbakan bu ülkenin ölümle, taciz ve tecavüzle, şiddetle burun buruna yaşayan, yaşam hakkının bir parçası olan kürtaj hakları ellerinden alınan kadınlardan özür dilemedikçe eylemi sonlandırmayacaklarını dile getiren kadınlar hakkında 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Yargı, yine AKP'nin kadın düşmanı politikalarını açığa çıkaran, kürtaj hakkına sahip çıkan kadınları yargılamak istiyor. Kürtaj yasağı AKP iktidarının kadın bedeni üzerinden toplumu yönetme ve kadın kimliğini yeniden üretme projesidir. Bedenimiz üzerindeki söz ve karar hakkı Başbakanın, ailenin veya kocanın değil bizimdir. Kürtaj hakkı, yıllar boyu verdiğimiz mücadeleyle kazandığımız sosyal hakkımızdır, kimseye tartıştırmayız. Kadınların kürtaj hakkının yargılanmak istendiği bu dava hakkında 6 Kasım 2012 Salı günü, saat 10.00'da kadın örgütlerinin, kadın sanatçı, aydın ve akademisyenlerin katılımıyla Çağlayan Adliyesi önünde olacağız" denildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow