hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Malatya'daki salgında hasta sayısı 700'ü aştı

    Malatyadaki salgında hasta sayısı 700ü aştı
    expand

    Malatya'nın Battalgazi ilçesinde ishal şikayetiyle sağlık ocaklarına başvuranların sayısının 700'ü aştığı bildirildi.

    Malatya İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, 4 günde sağlık ocaklarına başvuranların sayısının 700'ü aştığını belirterek, özellikle ilçeye yüksek miktarda klorlu suyun verilmeye başlanmasının ardından vakalarda azalma olduğunu kaydettiler.

    Ramazan ayının başlaması nedeniyle iftar saatinden sonra vakalarda artış olması ihtimaline karşı hazırlıklı olduklarını ifade eden yetkililer, ilçeye suyun düzenli verilmeye devam etmesi halinde salgının daha kısa sürede kontrol altına alınabileceğini dile getirdiler.

    Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, yaptığı açıklamada, ilçeye 3 günden beri düzenli su verildiğini ve ishal vakalarında azalma olduğunu belirterek, Malatya Belediyesinin bundan sonra kesinti yapmamasını umduklarını söyledi.

    İlçeye 2.5 ay içme suyu verilmemesinin salgına neden olduğunu öne süren Gürkan, Malatya Belediyesinin, Battalgazi'nin içme suyunu karşılamak zorunda olduğunu bildirdi.

    Gürkan, salgının başlamasının ardından ilçeye su verilmeye başlandığını ifade ederek, "3 gündür düzenli su alabiliyoruz. Vaka sayısında da düşüş olduğu gözleniyor. Battalgazi ilçesinin içme suyunu karşılamak zorunda olduğu halde 2.5 ay kesinti yaparak salgına neden olan Malatya Belediyesi, suyu verdikten sonra da lütufta bulunuyormuş gibi bir hava oluşturmaya çalışıyor. Bizler kesintiler yapılırken sonucun kötü olacağını biliyor ve defalarca da uyarıyorduk. Umarım bundan sonra bu tür sıkıntılar yaşamayız" dedi.

    Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın da yaptığı açıklamada, kentin içme suyunun karşılandığı kaynak olan "Kaptaj"dan Battalgazi ilçesi de dahi 23 yerleşim yerine su verdiklerini belirtti.

    Akın, "Bu yerleşim yerleri kendi nüfus oranlarına göre su alıyor. Ancak bazı yerleşim yerlerinde su idare edilemiyor. Sular kaçak olarak kullanılıyor. Sulamada, halı ve yün yıkamada kullanılıyor. Suyun yetmemesi ondan kaynaklanıyor. Battalgazi Belediyesi ana kaynaktan kendisine düşen miktarı daima almıştır. Hiçbir zaman suyu kesilmemiştir. Yüksek yerlere su verebilmek için yaptırdıkları depoya suyun çıkabilmesi için motor koymaları gerekiyordu, ancak bu işlemi yapmadıkları için yüksek kottaki depolarına alttaki depolardan su basamıyorlar" diye konuştu.

    Kanalizasyon suyunun sulamada kullanıldığını ifade eden Akın, sulamada kullanılan kirli suların ishal vakalarının ana sebebi olduğunu kaydetti.

    "23 beldede zaman zaman sular kesilip verildiği halde bu ishal vakaları yaşanmamıştır. Sular kesildikten sonra yeniden depoya su verilirken hiper klorlama yapılarak verilmesi gerekiyor" diyen Akın, bu kurala Battalgazi Belediyesi'nin uymadığını söyledi.

    Battalgazi ilçesinde içme suyunda yapılan kesintiler ve kanalizasyon borularının kırılarak pis suyun sulamada kullanılması sonucu ishal salgını başlamış ve çok sayıda kişi sağlık ocaklarına başvurmuştu. Malatya Valiliği'nce kriz masası oluşturulmuş, acil önlem olarak ilçeye yüksek klorlu ve basınçlı su verilmesi kararlaştırılmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow