hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mavi Akım'ın kapalısı açıklanmıyor

    Mavi Akımın kapalısı açıklanmıyor
    expand

    MHP'nin, "Mavi Akım Projesi" konusunda 2000 yılında TBMM Genel Kurulu'nda yapılan kapalı oturum tutanaklarının açıklanmasını içeren grup önerisi reddedildi. Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz'ın da bu konuda bir başvurusu bulunuyordu.

    Danışma Kurulunda uzlaşma sağlanmaması üzerine, MHP grup önerisini Genel Kurula taşıdı.

    Gündemdışı konuşmaların ardından, MHP'nin, "Mavi Akım Projesi" ili ilgili 2000 yılında yapılan kapalı oturumlarda, Rusya ile yapılan görüşme tutanaklarının açıklanması için TBMM kararının alınmasını içeren grup önerisi ele alındı.

    Öneri lehinde konuşan eski başbakanlardan ve DP Rize Milletvekili Mesut Yılmaz, AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç'ın, "Demokratik Açılım" konusundaki Genel Görüşme önergesinin öngörüşmesinde talihsiz bir ifade kullandığını belirterek, "Doğalgaz alım anlaşmasıyla ilgili olarak Türkiye'nin hangi menfaatlerinin kaç paraya, kime satıldığını sorduğunu" söyledi.

    "Mavi Akım" anlaşmasının, 1997 yılında Başbakanı olduğu 55. Hükümet tarafından imzalandığını, projenin gerçekleşmesinin ise 57. Hükümet zamanında olduğunu, "kurdelasını kesmenin de AKP Hükümeti'ne nasip olduğunu" anlatan Yılmaz, "AKP Hükümeti işbaşına geldikten sonra, zamanın Enerji Bakanı henüz daha konuyu incelemeden ve dersine çalışmadan Mavi Akım Projesini çok ağır dille suçlamış, bunun son derece pahalı bir anlaşma olduğunu, ülkenin aleyhine hükümler içerdiğini ve ülkeyi aşırı bağımlı kıldığını söylemiştir" dedi.

    Yılmaz, "Bundan 4-5 ay sonra, Soçi'de, Başbakan ile Putin arasında yapılan ve zabıtları şu anda devletin arşivinde bulunmayan gizli görüşme sonucunda, Türkiye, bizim imzaladığımız Mavi Akım anlaşmasındaki fiyatı Türkiye aleyhine yükseltmiştir. Bu, 20 yıl süreli bir anlaşmadır. Bunu sözde dengelemek için Rusya'dan, Batı'dan alınan doğalgazın fiyatında cüzzi bir indirim yapılmıştır. Oysa o anlaşmaların süresi çok yakında dolmak üzeredir. Global olarak baktığınız zaman, değişen petrol fiyatlarına bağlı olarak belirlenen doğalgazın Türkiye'ye faturası 10 milyar dolar civarında artmıştır, bu anlaşmayla" diye konuştu.

    "Ben isterdim ki AKP bu konuyu aslında Meclise, Genel Görüşme olarak getirsin" diyen Yılmaz, "Evet, doğalgaz anlaşmalarında hüküm vardır, fiyat açıklanamaz. Ama bunun yolu da o zamanki RP'nin önerdiği şekilde aşılabilir, kapalı oturum yapılabilir ve burada fiyat dahil her şey milletin temsilcilerine açıklanabilir" ifadesini kullandı.

    2000 yılında da yapılanın bu olduğunu belirten Mesut Yılmaz, "Görüşmelerde görülmüştür ki öyle milletin hiçbir menfaati kimseye satılmamıştır. Bugünkü Hükümet, Mavi Akım'ın miktarını artırmak için ilave hat döşemek için şu anda Rusya ile görüşme yapıyor. Eğer Mavi Akım anlaşması imzalanmasaydı ve uygulanmasaydı, ekonomik daralmaya rağmen Türkiye geçtiğimiz yıllarda enerji açığı ile karşı karşıya kalırdı" diye konuştu.

    Yılmaz, "Mavi Akım"ın Türkiye'yi kurtaran bir anlaşma olduğunu, ancak bunu imzalayan ve uygulayanlara çok büyük haksızlık yapıldığını, konuyla ilgili Meclis soruşturması açıldığını, dönemin Enerji Bakanının Yüce Divan'da yargılandığını, hem kendisinin hem de bürokratların beraat ettiğini hatırlattı. "Gerçekler ortadayken konuyu böyle ağır bir suçlamayla gündeme getirmek, adalet ile bağdaşmaz. Hele bunun bir grup başkanvekili tarafından yapılması utanç vericidir" diyen Yılmaz, suçlamaya muhatap biri olarak zabıtların 1 yıl erken açıklanmasını istediğini, Anayasa ve İçtüzüğün bu konuda Meclise bir hak verdiğini kaydetti.

    Yılmaz, "AKP hakikaten zerre kadar adalet duygusuna sahipse, bu önerile kabul oyu verecektir" dedi.

    MHP'li Vural'dan sert çıkış

    Öneri lehinde konuşan MHP Grup Başkanvekili oktay Vural, "AKP'li Suat Kılıç'ın iddiasına hodri meydan dediklerini" belirterek, "Türkiye'nin menfaatlerine halel getirilmişse, Parlamento töhmet altında bırakılmamalı. MHP-DSP-ANAP Hükümeti ne yapmış, ülkenin hangi menfaatlerini kime, kaça satmıştır? Bu iddiayı ortaya atan kişi demek ki biliyor; ya satan ya alan tarafındadır. Gelin Türkiye'nin menfaatlerini birlikte koruyalım. Açıklanmayacak ve saklanacak bir şey yok" dedi.

    Vural, iddiasını ispatlamayanın "müfteri" olacağını ifade etti.

    Vural, "Size iddianızı ispat etme fırsatı tanıyoruz. Kapalı oturum tutanaklarının açıklanması dahil, formülün değiştirilmesine yol açan Sayın Başbakan'ın Soçi'de Putin ile yaptığı 7,5 saatlik görüşme, bu görüşmelerden sonra Mavi Akım'ın formülünün değiştirilmesi, bu formülden sonra milletin ne kadar kazık yediği konusunda Meclis Soruşturması açalım. Bu konuda milletimiz yediği kazığın hesabını herkesten sorsun. Biz bunu istiyoruz. 2007 yılında fiyat farkı formülü nedeniyle 526 milyon dolar fark oluştuğunu, araştırma Komisyonu Raporunda yer alan Rusya'nın 15 milyar dolar avantaj sağladığında soruşturalım. Mavi Akım yerine, Rusya'nın Güney Akım projesinin desteklenmesiyle, Samsun-Ceyhan boru hattına petrol akıtmak için Türkiye'nin menfaatlerinin kime satıldığını da soruşturalım" çağırısında bulundu.

    Canikli: "İspat edemezseniz, lütfen susun"

    Öneri aleyhinde konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ise Yılmaz'ın, "AKP Hükümeti döneminde doğalgazın Türkiye'ye faturası 10 milyar dolar artmıştır" iddiasını ispat etmek zorunda olduğunu belirterek, bunda bir engel olmadığını savundu.

    Canikli, "Sayın Yılmaz bu bilgiye yeni mi sahip olmuştur? Niye ilgili makamları harekete geçirmemiştir, kamuoyuyla paylaşmamıştır" diye sordu.

    Canikli, Kılıç'ın ifadesinde "töhmet yada suçlama bulunmadığını" dile getirerek, "İddianız varsa çıkın ispat edin. Kim sizi engelliyor, kim elinizi tutuyor? İspat edemezseniz o sizin sorununuz. İspat edemezseniz, lütfen susun" dedi.

    CHP'li Canan Arıtman'ın, dün Genel Kurulda "talihsiz bir konuşma yaptığını ve 10 Kasım'da AK Parti binasında bayrak asılmadığını" iddia ettiğini ifade eden Canikli, bunun "iftira ve yalan olduğunu" söyledi.

    AK Parti binasının hem önünde hem de arkasında Türk Bayrağı bulunduğunu, 10 Kasım'da bayrakların yarıya indirildiğini ve gerekli törenin yapıldığını anlatan Canikli, bunun şahitlerinin de olduğunu kaydetti.

    Arıtman'ın, AK Parti'den özür dilemesi gerektiğini belirten Canikli, gazete haberlerine itibar edilemeyeceğini söyledi. Canikli'nin konuşmasına, Arıtman oturduğu laf atarak tepki gösterdi.

    onuşmaların ardından MHP'nin grup önerisi, reddedildi.

    Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz da, "Mavi Akım Petrol ve Doğalgaz Boru Hattı" projesiyle ilgili 2000 yılında TBMM Genel Kurulunda yapılan kapalı oturumun tutanaklarının yayımlanması için TBMM Başkanlığına başvurmuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow